Categories
Grupp 2 - 22 Uncategorised

Thea Vikström

Ett andetag i taget

Stressreducering, återhämtning och en känsla av gemenskap – det är bara några av de effekter yoga kan ha på oss människor. Runt om i Sverige erbjuds varianten medicinsk yoga, som lägger fokus på andningen för ett bättre välbefinnande.

– Yoga lär oss att lyssna, säger yogaläraren Loredana Colque. 

“Har ni andats?” Bland mönstrade kuddar och vinröda bolster sitter en grupp kvinnor på ullmattor. Vissa av dem nickar och andra hummar tyst till svar. Doften av chaite och kanel sprider sig i det ljusa rummet. På väggarna hänger drömfångare och gonggongar på rad, och några motiverande ord hänger där med. Ljudet av flöjttoner och fågelkvitter försvinner in i ljudet av djupa andetag.

Loredana Colque i yoga-studion. Foto: Thea Vikström

Längst fram i rummet, iklädd en vit tröja med ett hjärta gjort av fjädrar, sitter Loredana Colque. Hon är yogalärare på Soul Yoga i Göteborg, och är den som leder passet idag. Yoga är en gammal tradition som ursprungligen kommer från Asien och började som en religiös praktik. På senare tid har det vuxit sig allt mer bort från religionen och blivit en populär motionsform.

– Yoga har nått ut till så många olika grupper av människor, berättar Loredana med ett brett leende.

Intresset för yoga och dess olika former har överlag exploderat under de senaste tio åren. Det är svårt att avgöra exakt var det ökade intresset kommer från, men enligt det amerikanska hälsoinstitutet NIH kan det bero på att det finns mer forskning kring yogans positiva hälsoeffekter. En annan anledning kan också vara den större tillgången till yogastudior och gym som erbjuder det som motionsalternativ.

Inte till för botning

Varje måndag sedan några veckor tillbaka har Loredana hållit pass i yogaformen medicinsk yoga för en grupp kvinnor. De som är här, liggandes eller sittandes på sina ullmattor, ser ut som vilka kvinnor som helst. De är i olika åldrar, men bär på den delade erfarenheten att de någon gång har blivit behandlade för cancer. Här får de en chans att koppla bort sin vardag och förenas i ett lugn tillsammans.

Loredanas plats i salen. Här sitter hon och lär ut.

Tystnaden i rummet bryts av hummande “oum” som kommer ifrån kvinnors munnar i kör. Alla sitter upp på sina dynor med stängda ögon, vissa med bolster under rumpan och andra med filtar över fötterna. Deras händer vilar stillsamt på deras knän, när ännu ett enstämmigt “oum” fyller det ljusa rummet.

– Varje inandning ger dig livskraft åt dig själv, andas Loredana ut.

Varje inandning ger dig livskraft

– Loredana Colque

Medicinsk yoga, eller mediyoga som det också kallas, som utövas här idag är en svenskutvecklad yogaform. Mediyoga erbjuds som rehabiliteringsform eller ett komplement till annan medicinsk behandling. Metoden finns idag erbjuden på uppemot 300 sjukhus och vårdcentraler runt om i Sverige.

– Mediyoga har en stark koppling till forskningen där man verkligen kan visa på att det här ger effekt, berättar Loredana.

Idag finns det både svenska och internationell studier, från bland annat Karolinska Institutet och NIH om mediyogan. Den har främst mätbara effekter på stressreducering och kan på så sätt lindra oro och ångest. Mediyogan fokuserar mycket på att få kontroll över andningen då den kan förändra hur vi människor mår och påverka vår livssituation. Man arbetar med lugna rörelser inom denna typ av yoga, ofta sittande men man kan också välja att stå. Deltagarna får utifrån sin egna förmåga välja vad de själva känner att de klarar av. Det handlar det inte här om att prestera, utan att släppa allt och låta kroppen återhämta sig.

– Yoga handlar inte om att bota någonting, men det kan underlätta, förtydligar Loredana.

Jag vet vad den har gjort för mig

– Loredana Colque

Loredana fann själv intresset för yoga genom mediyogan. Efter att mått dåligt en period, började hon själv med yogakurser och det förändrade hennes liv. Det förde henne vidare till att utbilda sig till lärare inom det och sprida kunskaperna till andra som är i ett behov av det, precis så som hon tidigare var.

– Jag känner jättestarkt för mediyogan för jag vet vad den har gjort för mig, för egen del och jag är så övertygad att så många människor idag behöver den här formen. Lugn och att få landa i sig själv, för att få en möjlighet att få kontakt med den man är på riktigt.

Skapar en tillhörighet

Den tysta och lugna stämningen byts ut mot skratt. Runt ett bord i studions kök sitter några av de kvinnor som deltagit på passet och samtalar med varandra. På spisen står en kastrull med vatten. Det är det doftande chaiteet som erbjuds som ett avslut för den som vill. Kvinnorna har lämnat det som tidigare omgivit dem och de mer vardagliga konversationerna har tagit ton mellan dem.

– Det var väl någon forskare och yogalärare som snackade lite om att man mår bra efteråt, återberättar en av kvinnorna från ett avsnitt av Malou efter Tio som handlade om mediyogans effekter. 

Andetaget har vi ju med oss

– Loredana Colque

– Ja, det gör man ju! utbrister en annan kvinna, helt klädd i gröna kläder och de två äldre kvinnorna som sitter runt henne tycker likadant.

Samtalen mellan kvinnorna är också något mediyoga kan hjälpa till med. Förutom att lindra stress och lära ut rätt andningsteknik kan de också finna en gemenskap. Trots att man försvinner för det mesta in i tystnad, kan man tillsammans som grupp förenas i det.

– Andetaget har vi ju med oss, så det är inte bara här och nu på yogastunden, utan man har med sig den i livet sen, säger Loredana.