Categories
Uncategorised

Tilde Skarin


Pensionen blev början på nya relationer

Våld mot polisen har idag blivit en fråga i ropet efter påskhelgens kravaller. Håkan Svedberg är idag pensionerad polis efter 43 år inom poliskåren, men med upplevelser från yrket färskt i minnet.

Det är tidigt 90-tal och Håkan Svedberg tar på sig polisuniformen. En klarblå jacka med reflex vid axlar och handleder. Polisemblemet på vardera ärm. Läser handlingar, kollar anmälningar. Vad har hänt idag? Personrån? Har någon bil blivit stulen? Har några ungdomar varit inblandade? Är det något mina ungar har gjort? Mina Bergsjöungar? Solen värmer, idag går det att ta motorcykeln som är vit och robust med Polis skrivet på vindrutan. MC-Håkan, som han kallades.

-Då var det aldrig några andra som var ute och körde på gatorna, för alla visste att jag patrullerade. Håkan skrattar.

“MC-Håkan” i Bergsjön. Foto: Privat

Nu sitter han och drar med sina fårade händer över marmorbordet på ett café i Göteborgs innerstad, långt ifrån Bergsjön. Den mörkblå kepsen har han lagt i en betongkruka där ett planterat träd sträcker sig mot glastaket. Fingrarna formar en cirkel och spretar sedan ut åt olika håll, som ett hjul med ekrar. Det är Bergsjön förklarar Håkan. Centrum med gator som liksom går in mot mitten. De 20 bästa åren började på 90-talet som kvarterspolis i Bergsjön, ett område inom poliskåren som inte finns idag. Syftet var att jobba förebyggande, nära kuratorer och lärare för att fånga upp barn och unga som hamnat på kant med samhället och börjat röra sig i kriminella banor.

Som kvarterspolis var det kvällspass på fritidsgården med kortspel, biljard och en kopp svart kaffe. Dagspassen i skolan, på lektioner. Äta i matsalen, eller bamban som Håkan säger. Bakning och skidåkning med barn och ungdomar.

-Barnen kunde komma hem till mig en lördag om de behövde hjälp med något och då fick dem det. De visste var jag bodde, de visste vad mina barn hette. Det fanns ingen aggression mellan mig och dem, säger Håkan.

Idag har kvarterspolisen främst utbytts mot områdespolisen som jobbar med kontakt-och förtroendeskapande arbete utifrån den problembild som finns i området. Områdespolisen ska bygga om en lokalkännedom i sitt område och tidigt fånga upp ungdomar som riskerar att hamna snett.

Håkan på mission i Bor, Sydsudan. Bild: Privat

Trots att han idag sitter i mörkblå jeans och en röd, sportig t-shirt kan han alltid sätta på sig polisuniformen igen. I alla fall i tanken. Under påskhelgen i år befann sig danske Rasmus Paludan för högerextrema Stram kurs på olika ställen i Sverige för att demonstrera genom att bränna koranen. Demonstrationerna övergick till våldsamma attacker mot poliser som skyddat Paludan och minst 100 poliser uppges ha blivit skadade på grund av stenkastning. Enligt en undersökning från Polisförbundet från 2021 uppger nästan 90 procent av tillfrågade poliser att utsattheten kommer öka de närmsta två åren.

Håkan som annars pratar lätt och gestikulerar sjunker nu ihop något. Orden har sipprat ut några gånger nu. En gång polis, alltid polis.

-Man förstår frustrationen, oron och rädslan, rädslan att man kanske aldrig kommer hem igen. Jag tror man behöver få en relation till alla där på plats för att få dem att förstå att polisen till för alla.

Håkan har en solskenshistoria om en av alla relationer. Han fiskar upp mobilen ur jeansfickan, lutar sig bakåt och sveper med fingret över skärmen innan han sträcker över mobilen. En jättelik muralmålning pryder en lägenhetsvägg. Formerna är abstrakta. Små cirklar, stora elipser och en triangel i beige bryts mitt i en brun kvadrat. Solen lyser upp fasaden och färgerna skiftar från ljusblått, till laxrosa, till grått.

Tonys konstverk utanför Lorensbergsteatern. Foto: Privat

Tony heter konstnären. Under 90-talet får Tony springa med snabba ben från Håkan efter att ha klottrat ned ytterligare en vägg i Bergsjöns kvarter. Han älskar att klottra, en gång klottrade han ned en spårvagn. Han har växt upp på Rymdtorget i Bergsjön, mamman och pappan är från Finland. Runtom i Bergsjön kan förbipasserande hitta taggar med Tonys smeknamn, ibland hette han Brave, ibland Space.

-Vi såg att han hade en konstnärlig ådra, så vi försökte ändå få honom att förstå att han kunde tjäna pengar på konsten, säger Håkan.

Han berättar vidare om ett projekt som startade på den tiden, Mountain Lakers. Dit kommer Bergsjöns ungdomar och spelar basket. Håkan visar bilden med barn i för stora, lila linnen med ”Lakers” tryckt i gult. Egentligen är det kopior av New York Lakers matchtröjor, men får nu symbolisera Bergsjöns lag. Basketkorgens silvriga kättingar blänker i eftermiddagssolen och man kan nästan höra hur det rasslar när basketbollen går igenom. Det ska vara som i amerikanska filmer, inte med nät. Plattan på korgen har Tony målat. ”Mountain” står skrivet i blått och gult med kurvigt typsnitt, ”Lakers” i gult och svart. En tecknad basketboll är placerad så det ser ut som om den svävar ovanför korgen.

Får ungarna i förorten hjälp kommer de lyckas, de har en sån drivkraft

Åren har gått sedan Mountain Lakers och klottrade spårvagnar. För ett tag sedan fick Håkan ett samtal av en fritidsledare han brukade jobba med som frågade om Håkan visste hur det var med Tony. Tydligen bor han i New York med sin fru och deras barn. Tony jobbar som konstnär och har målat muralverk över hela världen.

-Jag letade upp honom på Facebook och nu har vi kontakt, det är roligt att tänka att jag jagade honom runt Bergsjön och nu bor han på Upper East. Men får ungarna i förorten bara hjälp kommer de lyckas. De har en sån drivkraft, säger Håkan.

Och lyckats har många av de han träffat i Bergsjön. Håkan skrattar och säger att hans SMS-lista nog är milslång från alla konversationer med människor som kontaktat honom och berättat hur det går. Från att bli gripna eller jagade av Håkan på motorcykeln, till att vara hyllad skådespelare, eller företagare. Nu har den pensionerade polisen tid att reflektera:

-Det känns rätt så skönt när man tittar tillbaka på poliskarriären att man på något sätt har gjort skillnad för några stycken.

Tilde Skarin