Categories
Uncategorised

Johan Olsson

Göteborgsklubbarna satsar på damlagen

Peter Eriksson blickar tillbaka på minnen från gamla serie- och cupvinster. Foto: Johan Olsson.

Under de senaste åren har flera klubbar startat damlag. SG Ruddalen IF är en förening som inför kommande säsong satsar på ett nystartat lag.

– Det finns ett enormt stort intresse för damfotbollens utveckling, säger tränare Peter Eriksson.

Inne i den slitna och nedgångna klubbstugan tappar Peter Eriksson upp en kopp kaffe från en stor metalltermos. På väggarna hänger vimplar från lag som klubben har stött på genom åren. Det dammiga troféskåpet pryds av pokaler från serie- och cupvinster.

– Planen är att vi ska bygga en ny och modern klubbstuga framöver. Det blir en del av nystarten, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson har varit en av de drivande krafterna bakom satsningen på det nya damlaget. Föreningen har under sin mångåriga historia aldrig tidigare huserat ett damlag på seniornivå. Inför säsongen 2024 är det dags att ändra på det. Föreningen har bytt namn från Slottsskogen/Godem IF till SG Ruddalen IF. Det gamla klubbmärket och färgen på tröjorna har bytts ut.

– Tanken är väl att vi vill distansera oss lite från det vi tidigare har varit. Vi vill skapa något nytänkande och utvecklande. Då behöver vi göra något helt nytt, för att verkligen kunna göra det på riktigt, säger Peter Eriksson.

Spelarna får instruktioner inför en ny övning. Foto: Johan Olsson

Damfotbollen i Göteborg har under de senaste åren fått ett uppsving. IFK Göteborg startade sin verksamhet 2020 och har avancerat uppåt i seriesystemet sedan dess. Om två veckor ska BK Häcken spela en historisk kvartsfinal i Champions League mot den franska storklubben Paris Saint-Germain. Det är inte bara SG Ruddalen IF som är helt nystartade inför säsongen 2024, även Gais har lanserat en nystartad satsning på ett damlag. Föreningarna kommer båda att tillhöra division 5. Trots att matchen inte ska spelas förrän i augusti har snacket i omklädningsrummet redan börjat.

– Alltså, vi kommer ju att förlora. Men typ ändå lite coolt att ha spelat mot dem, om de i framtiden blir skitbra, säger Nicella Rodriguez, 15 år, spelare i SG Ruddalen IF.

Peter Eriksson har märkt av hur damfotbollens utveckling och tillväxt i Göteborg har påverkat de yngre tjejerna i laget. Utvecklingen har gjort det möjligt för tjejerna att drömma om en karriär på elitnivå.

– Det finns ett enormt stort intresse för damfotbollens utveckling. Att elitklubbarna satsar gör att det finns chans för tjejerna att gå hur långt som helst. Satsningen på vårt damlag grundar sig i att vi inte ska tappa spelare i trettonårsåldern, men vill någon ta nästa kliv kommer vi aldrig att stå i vägen.

Målsättningen för SG Ruddalen IF är på sikt att ta sig upp ett par divisioner, men det är inte det som är i fokus första säsongen.

– Det viktigaste nu är att profilera oss som en seriös förening med gott rykte och där alla trivs. Resultaten är sekundära i år, men en långsiktig målsättning om att spela i division 2 borde inte vara omöjlig att uppnå, säger Peter Eriksson.

Tränare Peter Eriksson tillsammans med två av lagets spelare. Foto: Johan Olsson.

När träningen på ett regnigt och kallt Ruddalen snart ska dra i gång samlas ett tjugotal träningsvilliga spelare runt Peter. Trots att träningen börjar om bara några minuter har inte alla hunnit dyka upp än.

– Det är alltid några eftersläntrare. Universitetstjejerna brukar vara sena, skrattar Peter Eriksson.

I laget varierar åldrarna en del. Äldst i laget är Gabriella Nyberg med sina 43 år. Hon har haft uppehåll från fotbollen i över tio år, då jobb och familjeliv kom emellan. I det nystartade laget har hon blivit lagkamrat med dottern Vilda Nyberg.

– Jag har inte spelat sedan jag var 29. Nu är jag liksom 43. Att bli lagkamrat med Vilda är lite speciellt såklart, men det fungerar oftast bra med mor och dotter i samma lag, säger Gabriella Nyberg.

Träningen genomförs, trots blåsten och regnet, med glatt humör i högt tempo. Tränare Peter drillar laget med olika spelövningar. Fokuset är på att utveckla spelet med boll. Sally Goliger, 15 år, är en av spelarna som fått möjlighet att träna med seniorlaget.

– Det är jättekul för vi har så bra sammanhållning. Jag brukar spela med F09 oftast, men nu med det nya laget får vi träna en gång mer i veckan. Det är det bästa med att föreningen har startat ett damlag. Att man får spela ännu mer.

Tidigare har spelare som Sally inte kunnat erbjudas möjligheten att spela på seniornivå i föreningen. Det har gjort att tjejerna från flicklagen varit tvungna att söka sig vidare till andra klubbar om de har velat fortsätta spela fotboll.

– Nu med det här nya vill jag aldrig byta klubb, det här är helt perfekt för oss, säger Sally Goliger.

Det nystartade laget drillas med olika spelövningar i högt tempo. Foto: Johan Olsson

Text och bild: Johan Olsson