Categories
Uncategorised

Sofia Jäger


Ridskolan i gång efter allvarliga smittan

Text och foto: Sofia Jäger


Göteborgs fältrittklubb tvingades stänga ner anläggningen i över en månad på grund av ett mycket smittsamt hästvirus. En ekonomisk smäll och stor oro för en av Sveriges äldsta ridskolor. Tack vare ideellt engagemang hos medlemmarna lyckades ridskolan bromsa kostnaderna och ta sig genom smittan utan dödsfall. 

Det är lunchtid i Östra stallet. I ena änden av stallgången hörs skrapande hovar mot betonggolvet; en stor brun häst väntar otåligt på mat. Stallpersonalen fyller de sista vattenhinkarna och strör ut ny torvmix i boxarna innan det är dags att släppa in ridskolehästarna för dagens lektioner. Det är liv och rörelse i stallet, men i början på året var atmosfären helt annorlunda.

Ridklubben tvingades stänga ner hela sin verksamhet och isolera hela anläggningen, på grund av viruset EHV-1.

– Det var helt tomt, berättar Annicka Dahlström som rider i verksamheten och var en av medlemmarna som hjälpte till i stallet under nedstängningen. 

Tre våningar hög trävagn lastade med tomma höpåsar

Torsdagen den 14 december kom en hästägare in till verksamhetschefen Erica Lundqvists kontor och berättade att hennes uppstallade häst hade feber. Snabbt fattades beslutet att alla ridskolehästar skulle febertestas. En av hästarna visade sig ha ganska hög feber. Morgonen därpå hade 15 hästar konstaterad feber. Erica Lundqvist förklarar att de då förstod att det måste vara en luftburen smitta som sprider sig “jäkligt snabbt”.

– Vi insåg att vi måste stänga stallet nu! Ingen häst får komma hit, ingen häst får lämna och vi får ställa in alla lektioner.

Ingen häst får komma hit
ingen häst får lämna

Erica Lundqvist

Måndagen därpå konstaterades att det var det smittsamma herpesviruset EHV-1. Smittan kallas även abortvirus eftersom foster kan dö om ett dräktigt sto smittas. Enligt Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, är det vanligast att hästar får feber och luftvägssymptom, men i vissa fall drabbas hästar av neurologiska symptom.  

– Vid den neurologiska formen finns en reell risk för dödsfall. Då uppstår blodproppar i ryggmärgen som leder till förlamning och det kan vara bäst med avlivning för hästens skull. 

Enligt Gittan Gröndahl är EHV-1 ett problem som återkommer varje år, oftast på vintrarna.

– Det har varit ett flertal fall de senaste veckorna och månaderna. Både på stuterier och andra stall, även hos polishästar. 

Att över en månad stänga ner en av Sveriges största ridskolor, med över 50 hästar och runt 700 ridelever i veckan, är mycket kostsamt för en föreningsdriven verksamhet. Erica Lundqvist förklarar att ridskolan har ungefär 40 000–50 000 kronor i intäkter varje dag på lektioner och extra aktiviteter.

– Intäkterna tog stopp men kostnaderna ökade ju bara, för hästarna behövde skötas. Kanske ännu mer då vissa hästar kunde behöva veterinärvård. Vi kliade oss i huvudet och fick fundera på hur vi kan bromsa kostnaderna och få till en bra rutin för hästarna.  

Vi hade återkommande personer som var här nästan varje morgon och mockade

Erica Lundqvist

Idag ser man spår av isoleringstiden. Pumpflaskor med handsprit hänger på flera av hästboxarna, fastsatta med silvertejp. När ridskolan gick ut med informationen om att de behövde stänga, hörde många medlemmar av sig och frågade vad de kunde göra för att hjälpa till. Ridelever efterskänkte avgiften för de missade lektionerna, i stället för att få återbetalning. Omkring femtio medlemmar hjälpte även till med stallsysslor, hästskötseln under isoleringen och saneringsarbetet efteråt.

– Det var ganska stor spridning ändå på de som hjälpte till. Det var väldigt härligt och jag tror de tyckte det var kul

också. Vi hade återkommande personer som var här nästan varje morgon och mockade innan de sa “Nu måste jag till jobbet!”.

Erica Lundqvist berättar att några av medlemmarna var de som i vanliga fall är väldigt ideellt engagerade, men även andra som inte brukar synas lika mycket som “steppade upp” och arbetade.

– Styrelsen gjorde väldigt mycket också. Vår ordförande i föreningen stod här på julafton och mockade typ halva stallet själv, och hon har ju ändå fem barn i familjen, förklarar hon vidare.

”Jag behöver inte gå till gymmet om jag varit här”, säger Annicka Dahlström. Efter isoleringen har hon fortsatt hjälpa till i stallet. Foto: Sofia Jäger