Categories
Uncategorised

Nyhetsreportage August Olofsson

Unga kämpar för ett bättre Göteborg

  – Min största förhoppning är att staden blir tryggare. Speciellt de områden som är otrygga, att barnen där ska få fler möjligheter, säger Hannah Harbas, ledamot i ungdomsfullmäktige.

Samtalen ebbar ut och blickarna riktas framåt i det avlånga konferensrummet. Där står Malte Barron Schöning, 15 år gammal. En veteran i sammanhanget då han inlett sin fjärde mandatperiod. Malte Barron Schöning vilar vant armbågen på ett ståbord när han uppmanar mötets deltagare att sätta sig blandat – både ungdomar och vuxna i varje grupp. Idag har ungdomsfullmäktige besök av tjänstemän och politiker från socialnämnd Sydväst, och det är gängkriminaliteten som ska diskuteras.

Grå stolar dras ut runt de fem borden. Datorer och anteckningsblock fälls upp. Trevande kommentarer byts snart mot säkra resonemang. Längst bak i lokalen sitter Hannah Harbas, 15. Hon talar intensivt om kriminaliteten och beskriver hur torgen blir till okontrollerade fritidsgårdar. De två äldre kvinnorna mitt emot henne lyssnar och nickar.

Att lyfta fram de unga göteborgarnas röster är ett viktigt uppdrag för de som valts in i ungdomsfullmäktige.

– Vi är en ganska stor remissinstans inom staden. Vi har möjlighet att uttrycka vad vi tycker, och i förlängningen vad de unga i Göteborg tycker. De som röstat på en och som man representerar, säger Malte Barron Schöning.

Varje måndag och onsdag åker många av ledamöterna direkt från skolan till kontoret på Östra Hamngatan för utskottsarbete. De yngsta är tolv, och de äldsta har hunnit fylla arton. Många förslag och motioner skrivs fram för omröstning under den ett år långa mandatperioden.

– Man känner väldigt mycket ansvar. Men också väldigt mycket driv för förändring. Unga måste involveras i beslutsfattande. Om man bara puttar unga åt sidan har man inte tagit hänsyn och det blir inte rättvist, säger Hannah Harbas.

Hannah Harbas är en av 25 ledamöter från Hisingen – området med flest platser i Ungdomsfullmäktige.

Ungdomsbarometerns senaste rapport bygger på intervjuer med personer mellan 15 och 24 år. Den visar ett fallande intresse för samhällsfrågor och en ökande politisk uppgivenhet. Många unga tycker att politiker saknar förmåga att hantera samhällsproblemen och de senaste åren har stödet för demokrati som bästa styrelseskick minskat något – dock från mycket höga nivåer.

“Vi är en ganska stor remissinstans inom staden. Vi har möjlighet att uttrycka vad vi tycker, och i förlängningen vad de unga i Göteborg tycker.”

Malte Barron Schöning, ledamot ungdomsfullmäktige

Fokuset verkar i stället hamna på sakfrågor som berör unga i vardagen, här och nu, och ofta kopplade till trygghet. Ökade resurser till polis, sjukvård och skola är högt värderade frågor. Malte Barron Schöning har en delvis annan uppfattning om utvecklingen.

– Intresset för politik växer, men intresset för extremism växer med det. Det politiska klimatet bland unga på sociala medier är ganska värdelöst i många fall. Ingen acceptans för att man kan tycka olika.

Även Hannah Harbas ser att det finns ett politiskt engagemang.

– Fler unga vill engagera sig men när de ser vilka gränser äldre makthavare inför på ungas utrymme, då minskas lusten och intresset, säger hon.

Förväntningarna är höga inför årets första stormöte i Börshuset på Gustaf Adolfs torg. Fem gånger varje år träffas alla ungdomsfullmäktiges ledamöter här för att fatta gemensamma beslut. Malte Barron Schöning valdes förra året till andre vice ordförande, men nu hoppas han på en ny utmaning.

– Jag kandiderar till ordförande i år. Har fokuserat mycket på det valet, skrivit mitt tal och läst igenom motionerna.

Anordna dialogträff med Judiska ungdomsförbundet för att diskutera antisemitism, förbereda ungdomsfullmäktiges eget 20-årsjubileum samt verka för bygget av en multisportbana i Göteborg. Det är några av de frågor ledamöterna ska debattera och ta ställning till under mötet.

– Det är mitt första år som ledamot. Jag vill försöka lära mig hur forumet fungerar och driva mina egna frågor först, innan jag börjar kandidera till olika poster, säger Hannah Harbas.

Ledamöterna sitter i Börssalens svängda rader och viskar diskret till varandra. Prasslar med pappren där valet av ordförande ska fyllas i. Kikar upp på kandidaterna när de står och håller upp skyltar med sina tilldelade bokstäver. Viktigt att skriva rätt nu. Varmt ljus strålar ner från de åtta lampor i guld som hänger från det höga taket. Strax redovisas rösträkningen och ungdomsfullmäktige får ett nytt presidium som leder stormötena det kommande året.

Text & Foto: August Olofsson

Hugo Fogelin (ordförande), Chloe Nuñez (andre vice ordförande) och Malte Barron Schöning (vice ordförande) utgör ungdomsfullmäktiges nya presidium.