Categories
Grupp 1 – 24 Uncategorised

Livia Andersson

Högt tryck på katthem

På andra sidan fönstret ligger katter och sover på fönsterbrädan. Inne i rummet uppenbarar sig ännu fler, gömda i små krypin och sittande högt upp på klätterställningar. Några trycker skyggt i hörnen medan andra springer fram för att få gosa. De flesta ligger dock trötta i sina små sängar och tittar bara upp för att snabbt inspektera besökarna. Lilla Joey gäspar stort men somnar snabbt om igen. 

— Mellan våra arbetspass slaggar katterna men det brukar vara full rulle annars, berättar Sara Peterson.  

Inne hos Djurens Vänner i Guldheden är det fullt med katter. I varje rum står det matskålar och kattlådor. Väggarna är fulla med hyllor för de små djuren att klättra på. Hit kommer många av Göteborgs hemlösa katter. Sara Peterson arbetar som volontär på katthemmet och hon berättar om det stora behovet av katthem som finns i Göteborg.  

— Det här är Göteborgs enda katthem. Det skulle behövas fler. 

Hos Djurens Vänner prioriteras alltid hemlösa katter som saknar ID-märkning. De som bor här hittas ofta på gatorna i Göteborg utan att någon vill kännas vid dem.  

— En seriös ägare chipmärker och kastrerar sin katt. Men våra katter är sådana som ingen verkar bry sig om, berättar volontären Solveig Gavik. 

Här bor även omplaceringskatter som inte kunnat bo kvar hos sina tidigare ägare. För att få plats med de mest akuta ärendena får Djurens Vänner hjälp av andra organisationer som jobbar med jourhem i området.  

— Det är många som hjälper katter privat. Vi behöver hjälp från allmänheten, berättar Sara Peterson. 

Den 1 januari 2023 infördes lagen om registrering av katter. Alla katter över fyra månader ska vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Under 2023 registrerades totalt 423 000 katter hos myndigheten. Men det är långt ifrån alla. Jordbruksverket uppskattar att det finnas omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige.  

Enligt Jordbruksverket ska lagen hjälpa ägare att hitta bortsprungna djur, men även stärka djurskyddet och förhoppningsvis höja kattens status på lång sikt. Myndigheten hoppas på att kraven ska sända en viktig signal om kattens värde.   

Nina och Nora sitter tillsammans på en hylla. De identiska katterna tävlar om uppmärksamheten och spinner som två sågverk när de blir kliade under hakan. När de hittades tillsammans var de i väldigt dåligt skick. Katterna var väldigt magra och hade knappt några tänder kvar. Eftersom ingen registrerat Nina och Nora går det inte att hitta den ansvariga ägaren. 

— Man undrar ju vad de har haft för hem då ingen vill kännas vid dem nu, suckar Sara Peterson.  

Nina och Nora hittades övergivna utomhus. Nu söker de sin nya familj där de kan bo tillsammans av.

En seriös ägare chipmärker och kastrerar sin katt. Men våra katter är sådana som ingen verkar bry sig om. Solveig Gavik

År 2000 infördes lagen om registrering av hundar. 23 år senare gäller lagen även katter. Hos Djurens Vänner har man ännu inte sett någon positiv förändring till följd av lagen. Sara hoppas dock på en liknande utveckling som hundregistret har haft. 

— Det var ju inte över en natt som alla hundar blev registrerade. Men det är väldigt ovanligt att någon skaffar hund utan att registrera den och så tänker jag att det blir med katter framöver. 

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för lagen. Sofia Olsson arbetar på länsstyrelsen i Västra Götaland och hon berättar att lagen är beroende av att man får in anmälningar.  

— Vi börjar med att skicka ut informationsbrev till kattägaren om hur de ska registrera sin katt. Vi gör även djurskyddskontroller och upprättar egna anmälningar, berättar hon.  

— Det man kan göra är att förelägga om åtgärder och vite som är anpassade utifrån varje fall. Det blir ju billigare att bara gå till veterinären och märka djuret, säger Sofia Olsson.  

Men enligt Sara Peterson leder lagen inte till några konsekvenser.  

— Lagen säger att katten ska vara ID-märkt och registrerad men det finns ju ingen som kontrollerar att det efterföljs. Vi vet att det finns katter som inte är det, med det händer ingenting om man inte registrerar. 

På Djurens Vänner i Guldheden fortsätter arbetet för att hitta ett hem till katterna. Tids nog får alla en ny familj, men det kan ta tid. Flera av dem har levt ensamma utomhus och har svårt att komma nära en människa igen. En av dem är Lortini som skyggt drar sig undan när någon kommer för nära.

— De katter som inte är redo än jobbar vi med att socialisera. Men vi ger inte upp på några katter och letar vidare efter det hem som passar dem, säger Sara Peterson.