Categories
Grupp 1 – 24

Hanna Andersson

Mack-mani i Göteborg

Genom historien har människor ätit mackor i mängder. Men det är först idag som mackorna blivit en trend. I takt med att hamburgarhak nu stängs ned öppnar mackställen upp. Därmed väcks en fråga: Hur kan det vara så att mackorna plötsligt trendar, och varför just nu?

Inne på Bodega Nord strömmar musik ut ur högtalarna. Sådan musik som känns självklar i en lokal med filtprydda bänkar, gröna cafébord och orangea stolar på schackrutigt golv. Här säljs mackor, och i princip mackor endast. Mackor som plötsligt börjat trenda, nu efter alla år.

De senaste åren har Göteborgs gator blivit alltmer fyllda av ställen vars enkla idé är att sälja mackor. Bara i Saluhallen finns två, ett av de är Hasselssons macklucka.

På Hasselssons macklucka förbereds mackor för fullt, flera på en rad samtidigt. Den som görs flest av är Mortadella-mackan. Rutinen verkar gå lika smidigt som en väloljad maskin. Först läggs brunt papper på disken, sedan nedre delen av den stora brödbiten, burrata som ett lyxigare lager av smör, svartpeppar, flera lager av stjärnan i mackan: mortadella, pesto, tomat, ruccola och riven hårdost. Till slut läggs den andra delen av mackan på som lock. Den slås in i ett paket och är sedan färdig för kunden att ta med sig. Ingen kan säga att detta är en liten macka, tvärtom finns det nog få som kan äta upp hela. När allt är klart görs rutinen om igen när nya kunder kommer. Ibland med andra toppings, ibland exakt likadant. Här råder inget tvivel om att detta inte är första gången killarna på Hasselssons macklucka gör mackor.

Två tjejer sitter med varsin i handen.  

– Vi båda har beställt varsin Mortadella-macka. De är goda, kanske en sex och en halva av tio. Vi saknar lite krämighet och salt. Men priset känns helt rimligt, man får ju mycket, säger Frida Hollbaster och Ellinor Galfi Nyström.

Richard Tellström, expert på matkultur, tror att uppsvinget av mackan kan ha att göra med det ekonomiska läget.

– Äta måste vi göra trots ekonomiska kriser. Har man inte medhavd mat så behöver man hitta något billigare. En matig smörgås kan du ofta få för ett lägre pris än mycket annat- vilket nog haft stor betydelse för varför smörgåsarna nu trendar, säger Richard Tellström.

Christian Meijer som jobbar på Bodega Nord tror att mackorna blivit så populära idag tack vare att de kan ätas enkelt och snabbt i alla möjliga situationer som kan tänkas uppstå under en dag.

Folk har en så späckad vardag idag, därför vill man se maten som något som ska kunna ätas i alla sammanhang, allt för att kunna maximera tiden man får med familj och vänner, säger Christian Meijer.

Han berättar även hur mackan är det perfekta alternativet för en förälder som sällan kan sitta ned en hel måltid utan uppehåll för att ta hand om barnen när något händer.

– Hela maträtten blir inte förstörd om mackan får stå i fem minuter, tvärtom kanske den kan bli bättre, säger han.

Inne på Big Bird, ett annat av stadens många mackställen, möts du direkt av den långa trä-baren, med sina orangea barstolar och vita klotlampor. På restaurangen sitter en barnfamilj och äter club-sandwich liknande mackor med krispig kyckling i. Det verkar vara sådan mat som gör att även barnfamiljer kan verka lika lugna som ett gammalt par som fått slut på samtalsämnen.

– Även barn gillar mackor som dessa, vilket nog är en bidragande faktor till varför det kan vara så populärt. Det finns även en viss nostalgi med att äta mackor som jag tror även lockar de äldre, säger den amerikanska ägaren Wyatt Crusick.

Men när Bodega Nord öppnade upp sommaren 2022 fanns ingen tendens till en trend, menar Christian Meijer.  Han förklarar att flera branschkollegor öppnade upp efter de startat Bodega Nord, och att många nu gör fantastiska grejer.

– Jag tycker att Göteborg helt plötsligt sedan 2022, växt upp och blivit en mackans huvudstad. Sen vad det beror på? Det kan vara att vi har många duktiga, kreativa människor som snabbt är på trender här i stan, säger han.

Han fortsätter att berätta att de i princip var själva med idén om ett mackställe tillsammans med Wazo Gbg med sina grilled-cheese mackor, och Makka ölcafé på Hisingen 2022. Efter det öppnade både Smöriga bröd och Hasselssons macklucka upp och nu finns det en hel del – i vad han själv kallar mackornas huvudstad.

Plötsligt kom alltså dagen då hamburgarhak med sina industri-inspirerade lokaler, träinslag och stolar i järn, stängde ned. Plötsligt öppnades i stället mackställen upp i färgglatt orange, och mackorna har aldrig trendat så som de gör nu. Något det nyutnämnda ”mackornas huvudstad” bara är ett bevis på.  

Text & bild: Hanna Andersson