Categories
Grupp 1 – 24

Alva Johansson

Hyppelns fort får liv på nytt

På Hyppelns högsta punkt ligger Försvarsmaktens gamla Mätstation 5. Ett fort som stängdes ner för militärt bruk år 2000 och som tre år senare fick sina ingångar förseglade med betong. Efter att ha stått öde i nästan 20 år, lyckades Arne Johansson få igenom sin dröm att åter öppna fortets dörrar.

Hyppeln:
Ö i Göteborgs norra skärgård.
Runt 150 bofasta.
Vandringsled runt ön är ca 3 km.
Fortet:
Byggdes: 1940-talet.
Aktivt: ca 60 år.
Uppgift: Observera fartyg och händelser i havet.

Efter en lång vandring upp till bergets topp tar Arne fram sina nycklar och låser upp den tunga porten som leder in i det nyöppnade museet i fortet. Vid sidan av dörren hänger gamla militärkläder och längs väggarna hänger kartor och vapen. Han pekar på en maskin på väggen som ger ifrån sig ett brusande ljud.

— Det är en avfuktare, den är original och satt här på väggen, säger han och visar ett gammalt foto där den syns från tidigt 90-tal.

Det var tack vare bidrag från EU på 1,1 miljoner kronor som det gick att öppna upp fortet. Men Arne berättar att vägen dit har varit lång. Redan 2013 började han arbeta för att få kommunen intresserad. När han och två andra som varit drivande väl började ansöka om EU-bidrag hamnade de först fel och var tvungna att vänta ytterligare två år innan de kunde ansöka på nytt.

— Så 2020 small det till, då skickade vi in ansökan och så småningom fick vi godkänt. Då kunde vi börja med vägen, det var ju den som kostade mest pengar, säger han.

Fram till 2021 då den 0,7 kilometer långa vägen stod klar, var det enda som omringade fortet berg. Få personer visste var den gamla militärvägen upp till fortet var gömd. Trots det lockade öns högsta punkt många besökare att klättra upp för att njuta av utsikten. Fortet såg på den tiden ut som ett vanligt berg. Dörren in var igenmurad och alla ingångar var täckta med cement. Så när vägen stod klar kunde de äntligen börja spränga för att komma in. Ingen visste vad som gömde sig inuti fortet så spänningen spred sig runt ön. Det som mötte dem när ingången var klar var ett tomt rum. Allting som en gång hade funnits där var borta.


För att få hit all militär utrustning har fortet fått mycket hjälp av AMF4, Älvsborgs amfibieregemente. De hjälper till att hitta och låna ut historiska föremål till fortet. Arne berättar också att han själv är iväg och letar på både nätet och andra platser. Ett av det nyaste tillskottet är en så kallad lodbasmätare som han hittade i en låda under ett besök på Marstrand i höstas. Den riktades mot vattenlinjen på det fientliga fartyget för att läsa av vilket avstånd den befann sig på.

— Den här skivan gjordes för Hyppeln och är inställd på 43,5 meter. Det var den som var här under tjänstgöringen, den gjordes 1915, förklarar Arne.

Det är den silvriga skivan till vänster som gjordes för Hyppeln

Fortet på Hyppeln användes av militären för att mäta ut var fienden befann sig på havet. På väggen hänger en stor tavla med en kompass riktad från Hyppeln. En vanlig kompass har normalt 360 grader men den på väggen har 6200 grader. Det är för att de skulle lyckas komma så nära verkligheten som möjligt när de mätte ut båtarna. De signalerade sedan till militären på ön Björkö var fienden befann sig, det var därifrån de sköt fartygen.  

Den stora röda granaten är från Björkö och väger 46 kilo

Trots att det är mycket som har gjorts så är arbetet i fortet långt ifrån klart. Initiativtagarna på ön kommer ständigt med nya idéer för att göra platsen ännu mer attraktiv för besökarna. Nu planerar de att öppna upp “hatten”, platsen där spaningen stod. De ska använda två domkrafter för att lyfta bit för bit. Arne låser upp en tung dörr som leder till ett litet mörkt rum med en hög stege på väggen. När besökarna kommer ska de kunna klättra upp för stegen och se hur militären satt och spanade och man ska själv kunna kika ut över havet på samma sätt.

Museet i fortet invigdes i augusti 2022 och sedan dess har de kontinuerligt erbjudit guidade turer. Det är Arne och ett fåtal andra öbor som gör detta på sin fritid. Förra sommaren fick de ihop runt 48.000 kronor på besöken. Arne berättar att han själv inte tycker att han spenderar så mycket tid i fortet men att hans fru inte håller med om den saken.

— Jag är här alldeles för ofta om du frågar Mona, säger han och skrattar.

I sommar ska de förhoppningsvis kunna ta emot ännu fler besökare utan att behöva ägna mer tid i fortet. Arne visar en påse med flera tv-ramar och berättar att de ska sätta upp ramarna på väggarna. Skärmarna ska visa bildspel på sådant som kan vara intressant att ta del av. Då ska besökarna kunna betala en lägre summa och vistas där inne utan en guide.

När vi går ut ur fortet möts vi av det starka dagsljuset och havet nedanför bergen. Det är nämligen inte bara museet som lockar turister till fortet på Hyppeln. I samband med att vägen blev kvar byggdes också en stor altan runt fortets väggar. Vinden blåser och man ser vågorna slå mot holmarna, härifrån är det fri sikt över Göteborgs skärgård.