Categories
Grupp 1 – 24

Oscar Parsmo

Hon utmanar alkoholjättarna

Alkoholfri öl har fått ett uppsving de senaste åren, medan alkoholfritt vin släpar efter. Den som väljer att inte dricka alkohol kan känna skam kring sitt beslut, det vill entreprenören Moa Gürbüzer ändra på. 

– Vi lever i ett system där vi producerar alkoholister på löpande band, säger hon.

Jag har märkt en markant ökning av kvaliteten på alkoholfria alternativ

I en dunkelt upplyst bar tappar bartendern Emil Norman upp två glas öl samtidigt. Det skramlar från köket och i restaurangen har servitörerna fullt sjå med att få ut maten. I baren hänger en man över disken och väntar på sitt glas med skummig topp. 

– Vi säljer en del alkoholfritt, speciellt öl. På helgerna säljer vi en del alkoholfria drinkar också, säger Emil Norman mellan beställningarna.

– Kanske två–tre procent av ölen vi säljer är alkoholfri, fyller han i.

De stora spelarna i ölbranschen har satsat på det alkoholfria, till skillnad från de stora vinproducenterna. Moa Gürbüzers uppfattning är att de som brygger öl kommit betydligt längre än vad de gjort i vinbranschen.

Utbudet av alkoholfria alternativ har blivit både större och av bättre kvalitet, enligt Norman.

– För sex år sedan fanns det väldigt lite alkoholfri öl, och den var väldigt dålig. Jag har märkt en markant ökning av kvaliteten på alkoholfria alternativ.

Bartendern Erik Norman ser en ökad kvalitet bland de alkoholfria alternativen. Foto: Oscar Parsmo

I 25 år arbetade Gürbüzer som socionom och familjeterapeut. Där kom hon i kontakt med brustna familjer – ofta barn och kvinnor som farit illa på grund av alkohol i hemmet.

– Ett par av de här barnen som finns på mina axlar kommer jag aldrig att glömma, säger hon.

Genom att utmana alkoholnormen vill nykterhets-organisationen IOGT-NTO att ingen ska fara illa av alkohol. Enligt Systembolaget växer 320 000 barn upp med en förälder vars alkoholdrickande påverkar dem negativt. 

– Alkoholkonsumtionen påverkar många delar av samhället, till exempel barn som lider av att vuxna i deras närhet dricker alkohol, säger Lovisa Arnmarker, politisk assistent på IOGT-NTO.

– Alkoholkulturen påverkar vuxna också. Det kan leda till våld, skador och sjukdom vilket är en kostnad för samhället. 

Skador till följd av alkohol kostar samhället 100 miljarder kronor per år, detta visar en undersökning av Ramboll, gjord på uppdrag av Systembolaget.

Foto: Oscar Parsmo

Pop! Moa Gürbüzer öppnar en flaska bubbel självsäkert. Champagneglasen fyller hon till tre fjärdedelar medan bubblorna sprakar längs de tunna kanterna. På kontoret står vin- och bubbelflaskor prydligt uppradade med etiketten framåt på en hylla av ljust trä. När hyllans infällda lamporna tänds lyser de upp flaskorna med ett smickrande varmt ljus. 

Enligt Gürbüzer påverkar alkoholindustrin människors värderingar och synsätt – att den som dricker alkohol är glad, rolig och modern. Den som inte dricker alkohol ses som motsatsen, menar hon.

– De säljer värderingen att du är onormal om du inte dricker alkohol. Det är en av de skickligaste försäljningarna man kan göra, säger hon.

Skammen som finns kring att tacka nej till alkohol behöver försvinna för att alkoholdrickandet ska minska, menar Gürbüzer. För att få bukt med detta startade hon ett företag som bland annat producerar alkoholfritt vin och bubbel.

– Så fort vi känner skam känner vi oss utanför, säger hon.

Vingårdarna slängde ut mig

Plötsligt ringer mobilen. Gürbüzer ursäktar sig, plockar upp telefonen och svarar. Dagen som gått stavas krishantering, och telefonsamtalet kan inte vänta. Böndernas strejk mot lantbrukspolitiken i Frankrike gör att Gürbüzers alkoholfria viner inte längre är på väg till Sverige. Just nu är det stiltje i transporterna på grund av den omfattande strejken.  

Under de första åren på Gürbüzers företagsresa var det svårt för de franska och italienska vinodlarna att ta en socialarbetare – som vill förändra folks beteende – på allvar. 

– Vingårdarna slängde ut mig, säger hon.

– Jag utmanar dem, samtidigt som jag vill köpa deras viner. Det är en ganska svår kombination. 

En hylla med alkoholfria alternativ lyser upp entrén till kontoret i Vasastan i Göteborg. Foto: Oscar Parsmo

Det låter som en David mot Goliat-situation?

– Det är exakt vad det är, säger hon.

Mellan år 2000–2021 har andelen niondeklassare som druckit alkohol minskat från 80 procent till 35 procent. I alla åldersgrupper, utom de över 65 år, har alkoholkonsumtionen också minskat.

Unga spelar en stor roll för att kunna driva igenom en förändring i alkoholkulturen, enligt Gürbüzer.

– De kan ifrågasätta och säga till vem de vill. De är fria att uttrycka sig på ett annat sätt.

Oscar Parsmo