Categories
Grupp 1 – 24 Uncategorised

Elvira Jansson

Museum – kosta eller inte kosta

Besökarna är vana att betala en slant i dörren på Göteborgs kommunala museer. Entrén har aldrig varit gratis. På landets statliga museer har fri entré kommit och gått, men sedan förra årsskiftet måste besökarna ta med sina plånböcker

Vid ett brädspel sitter en äldre kvinna och en pojke. Kvinnan skakar två tärningar i sina händer, släpper dem över ett spelbräde och flyttar en pjäs. När han inser att segern är hans utbrister pojken i skratt:
– Jag vann mormor!

Pojken snubblar nästan av iver på väg till nästa brädspel på Världskulturmuseets spelutställning. Mormor följer efter.

Joakim Skoglund är marknads- och kommunikationschef på Världskulturmuseerna som består av tre museer och Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg. Han berättar att museerna i Stockholm har minskat i besökare sedan fri entré-reformen togs bort, men i Göteborg är nedgången från 2022 knapp märkbar. Nuvarande utställningar på Världskulturmuseet är populära och får besökare att återvända.
– Spelutställningen blir besökarna inte klara med när de besökt en gång.

I oroliga tider kanske man mer än någonsin behöver trygga platser där man kan diskutera saker och få perspektiv

Skoglund påpekar att myndigheten har ett uppdrag som måste utföras. Reformen har kommit och gått under olika perioder, och museerna måste anpassa sig. Han menar att det också kan vara en fördel att inte vara beroende av den fasta statliga ersättningen, utan att själva kunna påverka intäkterna. Samtidigt är kultur viktigt och så många som möjligt ska ha råd att besöka museet.
– I oroliga tider kanske man mer än någonsin behöver trygga platser där man kan diskutera saker och få perspektiv, säger Skoglund.

På andra sidan stan ligger ett av Göteborgs kommunala museum – Sjöfartsmuseet. Besökarna har alltid betalat för entré. Under gångna extremåret, med nästan 160 000 fler besökare än normalt, har utställningarna tagit stryk. Endast drygt ett år efter nyöppningen restaureras utställningar i lokalerna på grund av slitage. I museets akvarium trycker en pojke sin mun mot glasrutan till det lilla mangroveträsket och grimarscherar mot en fisk. Han mäter inte en meter så han måste bli buren för att nå upp. I samma sekund som hans gula gummistövlar nuddar marken igen rusar han mot trappan och hasar sig ner mot det stora akvariet.
– Många av våra besökare är barn. De tar sig an utställningar på ett väldigt
handgripligt sätt, och det är ju meningen, säger Carina Sjöholm som är museichef på Sjöfartsmuseet och Stadsmuseet i Göteborg.

Barn och unga går in gratis på Göteborgs stads alla museum. De utgör ungefär 40 procent av Sjöfartsmuseets besökare. En av dem är Alfons som gillar att titta på museets föremål. Han besöker Sjöfartsmuseet med sin pappa Jonas som precis förnyat sitt årskort.
– Jag tycker det är ett väldigt överkomligt pris i jämförelse med många andra saker man gör med barnen, säger han.

Här finns även äldre besökare. Väninnorna Helen och Ann har inte varit på Sjöfartsmuseet sedan alligatorn Smilet bodde här. Idag har de köpt varsitt årskort och vill se hur museet blev efter ombyggnationen, men det gäller att inte ha för höga förväntningar.
– Man kan ju inte förvänta sig att akvariet i Göteborg är som stora akvariet i Sydney.
– Det var ju jätte jätte häftigt när vi var där!

Alligatorn Smilet bodde på Sjöfartsmuseet i många år
och dog 1987

Det finns något demokratiskt och fint med att ha fri entré, men som vi jobbar idag är det en ganska lång väg dit

Politikerna har bestämt att biljettpriserna på stadens kommunala museer ska följa konsumentprisindex och ökar i takt med andra priser i samhället. Sjöholm berättar att de höjde sina dagsbiljetter med fem kronor vid årsskiftet, men anser att priset fortfarande är billigt. Med årskort får man besöka alla Göteborgs kommunala museer för 140 kronor under ett år. I det stora hela funkar det bra med prissättningen på de kommunala museerna.
– Det finns något demokratiskt och fint med att ha fri entré, men som vi jobbar idag är det en ganska lång väg dit, säger Sjöholm.

Hon förklarar att det är ganska komplicerat än att införa fri entré. Museet måste arbeta med kommunikation för att nå alla som inte brukar komma till museum eller känner sig bekväma med det.
– Att öppna dörren räcker inte. Man måste möta alla. Sen finns det de personer som aldrig kommer vara intresserade av museer. Det får man också respektera.

Dagsbiljett (vuxen) på museum i Göteborg

Sjöfartsmuseet (kommunalt)

70 kronor för vuxenbiljett

Naturhistoriska museet (regionalt)
70 kronor (Fri entré till årsskiftet 2023-2024)

Världskulturmuseet (statligt)
150 kronor (Fri entré till årsskiftet 2022-2023)