Categories
Grupp 1 – 24 Uncategorised

Edwin Nyberg

Inomhusboule – en kur mot ensamhet

Ensamhet bland äldre är vanligt förekommande. Vid bouleplanen i Kålltorp samlas därför pensionärer varje vecka för att ta del av den spänning som endast kan uppnås av ett par stålklot och en välkrattad grusplan. Dagens klot är mjuka så det välbekanta klingande ljudet uteblir, men skratten och tävlingsandan är den samma. 


Vanligen spelas boule på grus eller jord men inte idag, golvet inne på Kaggeleds vård-och omsorgsboende är det som får agera dagens spelplan. Den upptejpade markeringen i golvet är det enda som skiljer uppehållsrummet från många andra, men det är också det som gör det till en bouleplan. Alla hälsas välkomna och för många är detta en stående bokning men det finns även ett par nya ansikten på plats. Lagen delas upp och reglerna gås igenom. Ett litet surr uppstår gällande poängutdelning och regler som använts vid tidigare tillfällen. En fråga kastas ut i luften av en av deltagarna:

– Får man poäng om ens klot träffar ”lillen” även om det inte är jag som är den som kastar? 

Efter ytterligare en genomgång av regelverket är spelet i gång. Deltagarna är uppdelade i lag om två och representeras av klotets färg. Stämningen är lugn och gemytlig men titt som tätt kommer det en kommentar med viss syrlighet som ”bra där Janne” eller ”vad siktade du på nu egentligen?”. 

Varje tisdag samlas ett tiotal personer i det lilla uppehållsrummet klätt i grått. Det är ett av många initiativ från Göteborgs stad för att främja aktivitet och samhörighet bland äldre. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen är personer över 75 år en av de grupper i samhället som upplever ofrivillig ensamhet allra mest. Hela tio procent anser att ensamheten påverkar deras mående negativt. Ensamhet definieras som en subjektiv och negativ känsla, där de två vanligaste typerna är social eller emotionell ensamhet. Social ensamhet är en avsaknad av sociala relationer – att inte tillhöra en grupp eller ett sammanhang. Emotionell ensamhet bygger i stället på en avsaknad av intimitet. 

– Ibland kan man märka av ensamheten och då är det ofta ensamheten bland andra. Jag tror att man måste jobba mycket mer med den psykiska ohälsan bland äldre, säger Annelie Övermark äldrekonsulent vid Göteborg stad. 

Lasse är en av de mer erfarna deltagarna och försöker vara med varje vecka. För honom är det inte själva aktiviteten som är det viktiga utan att träffa alla härliga människor, träffa sitt gäng. Det syns att han uppskattar de här tillfällena men rent boulemässigt är inte hans dag. Kommentarer om att det ska bytas bollar följs av ett utlägg om att golvet är ojämnt och borde bytas ut. 

– Om vi ska kunna få några poäng verkar det ju vara en förutsättning att någon annan hjälper oss, säger Lasse och skrattar. 

Jenny Milton är projektledare för Samverkan för att minska social isolering och ofrivillig ensamhet bland äldre personer. Ett forskningsprojekt som drivs av forskare från Göteborgsregionens kommunförbund (GR), Göteborgs universitet och IT universitetet i Köpenhamn, där målet är att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Genom att skapa en samverkan och samproducera tjänster mellan olika aktörer i samhället ska målgruppen ofrivilligt ensamma försöka nås. Det finns forskningsrapporter på hur det ser ut i samhället men mörkertalet är stort. 

– Ett springande problem för alla aktörer är hur man ska komma åt målgruppen ofrivilligt ensamma. Notera att det inte är något som man väljer, en del väljer att vara ensamma eller själva snarare. Men det är då det blir en kronisk ensamhet som blir ofrivillig och därmed en väldigt stor ohälsa, säger Jenny Milton 

Preliminära resultat från studien och något som även stärks av tidigare forskning visar på att aktiva aktiviteter där människor träffas på riktigt är avgörande. Digitala aktiviteter är bra men kan i vissa fall bara stärka känslan av ensamhet. Vikten av att använda alla sina sinnen är stor och spelar en avgörande roll i att bekämpa den ofrivilliga ensamheten. 

– Det handlar om att dela nuet och livet kan man säga. Bara att det finns en kaffeapparat vid en aktivitet är väldigt värdefullt, säger Jenny Milton. 

Kloten plockas ihop och med ett snabbt ryck är markeringen borta. Det som varit en bouleplan under de senaste timmarna är på några sekunder återställt till ett vanligt uppehållsrum. Det tackas för den här veckan och rummet töms på folk. Men några av gubbarna känner sig inte riktigt färdiga, det finns mer att prata om. 

– Ska vi inte bara ta fem minuter och snacka en stund?