Categories
Grupp 1 - 22 Grupp 1 -21 Grupp 1 – 24 Uncategorised

Clara Bergenlöv

Nya tider för Feskekörka

När Feskekörka slår upp dörrarna igen har mycket förändrats. Lukten av fisk är som bortblåst och så är även de gamla fiskhandlarna. I stället öppnar Feskekörka upp med en helt ny regi. 

Oavsett vilken socioekonomisk situation eller plats man är på så ska man känna att det finns en plats för mig här, säger Emelie Feuk. 


Utsidan av Feskekörka är sig lik. Byggnaden har samma beigea tegelstenar och de stora fönstren pryds av röda spröjsar. Det omfattande bygget avslöjas av staketen klädda med varningsskyltar och framtidsvisioner. Det står saker som ”obehöriga äga ej tillträde” och ”här rustar vi upp Feskekörka”. Ljudet från en slipningsmaskin ekar inne i lokalen och hinkar med cement står på golvet. Hantverkarna förbereder för att snart slå upp Feskekörkas dörrar, som varit stängda i nästan fyra år. 

– Arbetet ska vara färdigställt i slutet av mars, så det är mycket som ska falla på plats nu sista veckorna, säger Higabs biträdande projektledare Hedvig Haraldsdotter samtidigt som hon ger en rundvandring av Feskekörka. 

Fönstren, som innan var täckta med träplank, har nu öppnats upp. De tillfälliga lappningarna och lagningarna är ett minne blott och lukten av fisk har försvunnit. Nu fylls i stället byggnaden av ljusinsläpp och doften av nymålade väggar. 

Utanför Feskekörka. Bild: Clara Bergenlöv

Feskekörka kommer framöver endast att drivas av ett företag. Lokalen kommer att bestå av tre restauranger, två fiskdiskar och en uteservering. Färgerna har valts ut noggrant, i samråd med byggnadsnämnden och deras tydliga riktlinjer. Feskekörka har fått ett helt nytt utseende. De nya hyresgästerna, Fisketorget i Göteborg AB, oroar sig däremot inte för att deras verksamhet endast kommer att locka en typ av klientel. 

– Det kommer varken att vara dyrare eller billigare. Det finns ingen ambition om att det här ska vara något lyxställe. Snarare tvärtom, säger Emelie Feuk som är försäljningschef på företaget. 

När renoveringen drog i gång hade ingen större upprustning gjorts sedan 1960-talet. Byggnaden var märkbart sliten, med tillfälliga lösningar för att fiskhandlarna skulle kunna driva sina verksamheter. Långsamt hade Feskekörka börjat sjunka ner mot kanalen och en ordentlig renovering var nödvändig. När fiskhallen öppnar upp igen i mitten av maj hoppas hyresgästerna på att ta med sig känslan av byggnadens historia in i framtiden. 

– Vi har plockat in historiska personer och platser som har en relevans för Feskekörka, säger Emelie Feuk.

Det nya konceptet för Feskekörka blev inte bara bemött med positivitet. Med åren har Feskekörka för många blivit en symbol för staden. Inte minst har den betytt otroligt mycket för fiskhandlarna och deras familjer, som jobbat här i generationer. 

– Det gick ut ett pressmeddelande från Higab angående att man skulle titta på ny verksamhet. Det beskedet fick verksamheterna inne i Feskekörka i princip samtidigt, säger Christel Prinsén.

När beskedet kom att Feskekörka skulle stängas för renovering och att framtiden för fiskhandlarna var oviss, väcktes starka reaktioner. En grupp på Facebook startades för att uppmärksamma den förändring som skulle ske. Christel Prinsén blev snart moderator för gruppen. Hon, tillsammans med fiskhandlarna kämpade för att få komma tillbaka till Feskekörka, på samma villkor som förut. Men en begränsad ekonomi satte stopp. 

– Hyreskontrakten var så orimliga att vissa inte hade råd. Och nu har egentligen alla utom två gått i konkurs. De hade inte ekonomiska muskler att ta in advokater och strida mot Higab, säger Christel Prinsén.

Hedvig Haraldsdotter, Higabs biträdande projektledare, tycker att det är synd att relationen mellan dem och fiskhandlarna skar sig. Samtidigt tror hon att mycket av uppståndelsen handlade om ett missförstånd.

– Jag tycker kanske inte att all skit var förtjänt. Sen förstår jag även handlarnas perspektiv. Att de känner att det var svårt att bedriva verksamhet. Syftet var ju att vi skulle ha med dem hela vägen och sen droppade de av en efter en. 

När Feskekörka väl öppnar igen är det mycket som har förändrats. Emelie Feuk tycker dock att det är viktigt att skilja på Fisktorget i Göteborg AB och på den kommunala fastighetsförvaltaren Higab. Deras verksamhet ser hon som en nystart för Feskekörka.

– När vi jobbar med Feskekörka så är det med stor respekt och vördnad för de gamla fiskhandlarna också. Vi hade kunnat gå ut och säga att här blir det ostron och champagne och det blir lyxigt och härligt. Men då hade vi tappat bollen helt och hållet.


 

Text: Clara Bergenlöv