Categories
Grupp 1 – 24

Klara Gustafson

Om krisen kommer

Vad tänker du på när du hör ordet prepping? Kanske ser du framför dig mängder med lådor, dunkar med vatten och konservburkar med bönor staplade på varandra. Men den uppfattningen stämmer inte alltid överens med verkligheten. Anette Staaf är prepper och minimalist.  

– Ibland tror folk att de ska komma hit och se konservburkar överallt, berättar hon.

Inne hos Anette Staaf vilar ett stilla lugn. Lägenheten är ljus och luftig. Med bara blotta ögat är det svårt att tro att hon kan klara sig i sin lägenhet i tre månader utan kontakt med omvärlden. Det finns inga travar med konserver, inga dunkar med vatten eller staplade stearinljus – synligt åtminstone.  

Hon slår sig ned vid köksbordet och berättar att hon till en början preppade för att underlätta åren med småbarn. Hon slapp då att handla varje dag eller komma på strategier för att få vardagen att gå runt om hon eller barnen blev sjuka. Mer seriös blev preppingen när hon år 2010 blev instruktör i ämnet hos Sveriges Civilförsvarsförbund. Idag är det en självklarhet och bekvämlighet.

– Ibland frågar folk mig om jag preppar utifrån rädsla, men jag gör det för att det är bekvämt, säger hon.

Pasta, en vevradio och konserver. En del av Anette Staafs prepping. Foto: Klara Gustafson
Pasta, en vevradio och konserver. En del av Anette Staafs prepping.
Foto: Klara Gustafson

Hon skrattar till och lutar sig tillbaka i köksstolen. Samtidigt berättar hon att hon tror att bilden av en prepper är en skäggig man som har en bunker fylld med konserver, toalettpapper och ammunition.

– Det är inte jag men jag är lika mycket en prepper ändå, ler hon.

Anette Staaf strukturerar och preppar med smidig förvaring. Ovanför köksskåpen finns ett antal backar märkta med etiketter. Knäckebröd och kex, chips och nötter är några av märkningarna. Överallt i hemmet finns nästintill osynlig förvaring.  

– Det är ingen som vet om jag har böcker eller prepp i lådorna, säger hon.

Det är ingen som vet om jag har böcker eller prepp i lådorna

Anette Staaf

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap förväntas du klara dig i sju dagar utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Det innebär att du ska kunna ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i din bostad helt på egen hand. Elias Mellander är etnolog och har studerat personer som preppar. Han berättar att prepping, eller hemberedskap, sker på individ eller hushållsnivå. I regel omfattas det av fyra olika huvudområden. De är materiell förberedelse, färdigheter, träning av kapacitet och det sociala nätverket.

– De personer jag har studerat brukar börja med den materiella förberedelsen, som att ha extra mat hemma, säger han.

Man ville ge begreppet en svensk klang

Elias Mellander

Elias Mellander menar att pandemin, kriget och det ekonomiska läget har gett fenomenet ett kraftigare genomslag. Tidigare kunde preppers ses som överdrivna, men till följd av världsläget passar fenomenet bättre in i samhället idag.

– Det har gått från att vara en subkultur till att vara en del av mainstream, säger han.

Han gör inte skillnad på begreppen prepping och hemberedskap. I stället menar han att hemberedskap är den svenska versionen av fenomenet.

– Många har använt hemberedskap för att man tidigare har upplevt att prepping-begreppet har haft ett stigma kopplat till sig, säger han.

– Man ville ge begreppet en svensk klang och ett svenskt innehåll.

Till vänster om Anette Staafs hall ligger vardagsrummet. Precis som i köket finns det inte heller där några spår av preppingen. Det är ett typiskt vardagsrum, nästan. Vad blotta ögat inte ser är gömda utrymmen med ett flertal funktioner.

– Kom så ska jag visa min puff, säger hon.

Hon rör sig över golvet mot det viktigaste i hennes utrustning, hennes “kris-puff”. Den är rosa och smälter smidigt in i inredningen. Hon lyfter på locket och visar innehållet. Det viktigaste som gömmer sig där i är en lykta och en vevradio.

– Jag tycker att allting ska kunna användas på många olika sätt. Puffen kan man sitta på och öppna, säger hon. 

“Krispuffen”. Foto: Klara Gustafson

Hon sätter på locket och skjuter tillbaka den till sin rätta position. Och så kommer en uppmaning:

– Nu när du nu går hem så köper du en extra konserv, säger hon och ler.

Klara Gustafson