Categories
Grupp 1 – 24

Fanny Bohman

Glada anställda på Dahls bageri håller upp klara förpackningar med vaniljsemlor.

Bagerifabriken i Mölndal gör 120 000 semlor på semmeldagen

Semmeldagen närmar sig i hög takt och inne på Dahls bagerifabrik i Mölndal förbereder man sig inför att skicka ut 120 000 semlor under dagen. Dahls bageris semla har i år blivit tilldelad en delad första plats, med Steinbrenner & Nyberg, av Göteborgs-Posten.

Semlorna förpackas i par på bandet.

Det spelas 70-tals musik ur en liten högtalare mitt bland de anställda i bagerifabriken. Musiken blandas med pysande och mullrande ljud från maskinerna. Idag jobbar sju personer vid det rullande bandet där Dahls bageris vaniljsemla tillverkas i massor. Under semmeldagen, som inträffar om två veckor, förväntas 50 personer stå vid bandet. Vaniljkrämen och grädden spritsas ut för hand av två anställda. Maskinerna hjälper till med att skära bullen, separera delarna med en vindpust och jämnt fördela florsocker över den färdiga semlan. Allt annat skapas av de anställda vid bandet.


Här spritsas det på vaniljkräm och grädde för hand.

-Maskinerna är till för att förbättra hantverket och göra så att vi kan producera så mycket, säger Axel Jörgensen, marknadsansvarig på Dahls bageri.

Dahls Bageri startade upp 1935 och har varit verksamma i snart 90 år. Företaget beskriver att Göteborgsregionen är deras hemmaplan och de vill kunna bidra med bröd och bakverk skapade av just göteborgare. Axel Jörgensen har en personlig koppling till företaget. Hans pappas morfar var Folke Dahl som startade upp bageriet. I dagsläget har de elva olika butiker inklusive bagerifabriken i Mölndal. Grundkonceptet har alltid funkat som en affär och inte som ett fik.

– Kunder kommer in och handlar sen går de hem med sina varor, säger Axel Jörgensen.

Fakta:
Semmeldagen har flera olika namn. Bland annat fettisdagen, fläsksöndag och blå måndag. Dagen har sitt ursprung i den katolska fastlagen. Alltså är semmeldagen början på fastandet som ska pågå fram till påsk. Idag förknippar vi dagen mer med just semlan.
Källa: Nordiska muséet

Bagerifabriken skickar ut produkterna som skapas här till sina egna mindre bagerier i stan. Men de skickar också ut deras varor till 200 matbutiker per dag.

Vid beräkning av hur många semlor som utgår under semmeldagen från fabriken till försäljning, uppskattas det vara runt 120 000 semlor. Det är svårt att tillverka så många semlor just för att det är en färskvara berättar Axel Jörgensen. Semlorna ska bakas så sent som möjligt på kvällen för att inte riskera att torka ut. På Dahls bageri bakas alla deras semmelbröd i stenugnar. Axel Jörgensen tycker att det gör att deras semlor just sticker ut. Anledningen till att de bakas på det sättet är att de inte blir så torra. Något man inte får snåla med på en semla är fyllningen enligt Axel Jörgensen. Han tycker att grädden är viktig att visa till kunderna att man inte snålar med. Därför vinklar de locket på semlan.

– Man vill visa sidan med ”öppningen” mot kunden, säger han.

Längre in i fabriken, förbi det rullande bandet med semlor, finns de stora stenugnarna, jäsrum och silon med mjöl. Axel Jörgensen beräknar att de gör av med 100 ton mjöl i veckan. Det finns ett fördelningsrum med alla ingredienser till degarna. Det är automatiserat så att bagaren kan ställa in i vilken deg som ska tillverkas. Axel Jörgensen pekar upp mot taket, på stora stålrör. Stålrören går från fördelningsrummet till degrummet. Ingredienserna leds genom dessa och går ner i grytan där degen skapas.

Färdigbakade semmelbröd.

Vidare in i bagerifabriken kommer avdelningen där degarna blir till bröd. Efter degarna är klara i degrummet tas de av personal och förs på hjul in till jäsrummet. Efter det åker de in i stenugnarna där degen bakas. Här doftar det kardemumma av de nybakta semlorna. Längre in kommer surdegsugnarna som precis bakat klart en omgång bröd.

Den klassiska semlan är den bästa semlan enligt Axel Jörgensen. Semlan har blivit så ”hypad” på senaste åren med alla olika kombinationer som görs fortsätter han berätta. Det har tillkommit bland annat semmelwraps och semmelburgare av stora matkedjor.

– Vi har ju också varianter på semlor. Men inget slår den klassiska, säger han.

Text & foto: Fanny Bohman