Categories
Grupp 1 – 24

Elin Gustavsson

Gåfotbollen stärker både kropp och knopp

Klockan är 9:55 och 13 personer sitter redo och taggade på bänkarna i idrottshallen Växthuset. Men det är några som tar lite tid på sig vilket leder till klagande från de bänk sittande. Det blir tal om en burk för förseningsböter redan då. Gåfotbollen kom till Sverige cirka 2018 från England. Det uppskattas finnas 100 föreningar runt om i landet. Klockan 10 alla måndagar träffas mellan tio och 20 personer i träningslokalen i Frölunda för att spela.

Jerker Eklund, anhörigkonsulent i sydvästra Göteborg, startade tillsammans med kollegan Mattias Landvik gåfotbollen för cirka ett och ett halvt år sedan. Mattias hade fått nys om sporten och berättade för Jerker men det blev inget av till en början. Men när Jerker fick höra på radion om gåfotbolls VM i Italien fick han det på tankarna igen. 

Jag tänkte vilken kul grej och då bestämde vi oss för att testa. 

– Jerker Eklund

– Vi bokar den här lokalen och kör lite gåfotboll för anhöriga, närstående och seniorer. I början var vi bara fyra personer inklusive mig och Mattias. Det händer ibland att man får vara med och spela nu också men det har blivit många fler som kommer. 

Rekommenderade regler för gåfotboll: matchtid vid enkelmatcher är 2 x 20 minuter. Man får endast gå och det definieras som att ha minst en fot i marken. Om man springer får andra laget bollen. Alla former av tacklingar och annan avsiktlig fysisk kontakt är förbjudna. Maxhöjd för bollen är huvudhöjd. Källa: Svenskfotboll.se

Jerker delar ut röda och gula västar till deltagarna och förklarar reglerna för alla. De kör 5 minuters matcher och sen en vattenpaus i mitten av passet. Den första matchen sätts igång och alla är fokuserade på bollen. Under spelets gång ropas det ut uppmuntrande saker som “snygg passning” och “bra försök”. De peppar varandra och det är mycket skratt. 

– Ralf tar bollen som Palicka, ropar Jerker.

Vissa spelare stapplar, missar bollen, medan andra rör sig kvickt över planen men lyckas att inte springa. Man kan tro att det blir svårt för domaren att avgöra om de springer eller går. Fastän avsiktlig fysisk kontakt är förbjudet är det två kvinnor som går i närkamp flera gånger. Jerker förklarar att de känner varandra sedan tidigare.

Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning för 2022 visar att 40 procent av alla kvinnor som är 85 år eller äldre, 30 procent av männen besväras av ensamhet och isolering. Enligt Folkhälsomyndigheten hör ofrivillig ensamhet ihop med övergångar i livet. Många äldre upplever förlust av nära och problem med den psykiska och fysiska hälsan. Folkhälsomyndigheten föreslår att hitta aktiviteter där det finns likasinnade.

Tidigare landslagsspelaren Ralf Edström började spela gåfotboll i Växthuset för några år sedan och vill fortsätta så länge han kan stå på benen.

– Man måste röra på sig när man blir äldre och sen är fördelen också att jag har väldigt nära hit. Jag har alltid tyckt att fotboll var roligt och det finns en väldigt bra kamratskap här. Jag brukar skoja och säga att huvudsaken inte är att kämpa utan att vinna men det viktigaste är kamratskapen.

Fyre personer spelar gåfotboll
Gåfotbollsmatch i full gång. Bild: Elin Gustavsson

Andreas Caspers, postdoktor inom idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, har bland annat sett i ett pågående forskningsprojekt om gåfotboll att spelarna värderar den sociala aspekten högt.

– Vi tror på gåfotboll som en bra aktivitet. Om man tittar på de som redan spelar kan man se att den sociala interaktionen är i princip lika viktig som, om inte viktigare än att spela. Det vi har sett hittills under vår pilotstudie är att gåfotboll är en aktivitet med måttlig intensitet. Om man spelar gåfotboll en till två gånger i veckan och lägger till lite styrketräning har man nått rekommendationerna för de som är 65 och uppåt.

Efter att Jerker tackar och avslutar för dagen och innan Lars-Erik Nyström går för att ta en kopp kaffe berättar han om sina känslor kring gåfotboll.

– Det är väl barnet kvar i en på nåt sätt och det är väldigt avkopplande från tankejobbet. Att tänka och tänka och tänka kan vara ganska påfrestande. Hjärnan kan bli trött men det är en härlig känsla att bli trött i kroppen. Det är en läkedom också för all frustration man får i livet och bekymmer som alla får.

Jerker förklarar att de inte bara har 3 utan fyra regler varav den fjärde är att:

Ha sköj och känn kärleken. Numera känner jag aldrig söndagsångest för jag vet att måndagen kommer och då ska jag spela gåfotboll.