Categories
Uncategorised

Sarah Hedlund

Nu när dagarna blivit längre och ljusare har IFK Göteborg Orienterings årliga nybörjarkurs dragit i gång. I dag är det många som inte rör på sig tillräckligt mycket men i orienteringen kan alla vara med på sina egna villkor.
– I orienteringen kan du fortsätta tävla till du är 90–95 år, säger Kjell Ehrencrona, ledare på kursen.

– Kan vi ta det en gång till?

– Ja, vi ställer oss här så alla kan passa kartan.

En grupp deltagare står samlade runt ledaren Helen Carlbom och lyssnar på hennes instruktioner. Alla vänder sig mot klubbstugan och försöker hitta den svarta fyrkant som symboliserar byggnaden på kartorna. Det knastrar om de inplastade kartorna när deltagarna med fingrarna följer de röda strecken mellan kontrollerna.

På dagens lektion ska deltagarna för första gången orientera själva i skogen. Fokus är på att våga orientera bortom vägar och stigar och i stället snedda över öppna ytor och gena i skogen. Några deltagare flämtar till när de får höra om dagens upplägg. Helen lugnar nervösa deltagare.

– Det kommer gå jättebra.


Här i Delsjöområdet i östra Göteborg har klubben arrangerat nybörjarkursen sedan 2008. Den startades som en satsning för att bredda klubbens verksamhet.

– Vi skulle ha ungdom och vi skulle ha motionärer. Då tyckte jag vi behövde kunna erbjuda någonting för föräldrar och motionärer för att få barnen att stanna, säger Kjell Ehrencrona som var med och startade kursen.

IFK Göteborg Orientering är en av 547 föreningar i Orienteringssverige. Tillsammans har de ungefär 80 000 medlemmar. Svenska Orienteringsförbundet ansvarar för både elit- och motionsorientering. Från förbundets sida har man sedan 90-talet haft flera initiativ för att sprida motionsorienteringen. Bland annat kan man hitta kontroller i samband med annan motionsträning så som promenad, cykeltur eller löprunda.

– Vi tycker det är viktigt att vi får människor ut i rörelse, säger Susanne Maarup, förbundschef.

I skogen och runt klubbstugan är det full fart. I dag är det tisdag, IFK Göteborg Orienterings stora träningsdag, och flera av klubbens sektioner tränar samtidigt. Efter träningen finns det möjlighet för alla medlemmar att äta middag tillsammans.

En stor ideell arbetsinsats ligger bakom att nybörjarkursen kan genomföras. Förutom Kjell och Helen är ytterligare 14 personer delaktiga i organisationen. Det handlar bland annat om att sätta ut och samla in kontroller innan och efter träningen. Ulf Smedbo är en av alla de som gör nybörjarkursen möjlig. Han har hand om närvaron och välkomnar deltagarna och prickar av att alla kommer tillbaka från skogen.

Ledarna Helen Carlbom och Ulf Smedbo

Årets kursdeltagare är mellan 15 och 65 år gamla. För vuxna mellan 18 och 64 år rekommenderas minst 150 minuter pulshöjande fysisk aktivitet i veckan. Förra året uppfyllde 68 procent av befolkningen den rekommendationen enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport. Nybörjarkursen ger deltagarna möjlighet att motionera på sina villkor. De får själva välja vilket tempo de vill hålla så de som inte vill springa kan ändå vara med och gå runt banan.

Ulfs lista och parkeringen utanför klubbstugan blir alltmer välfylld när starten närmar sig. Det prasslar i de torra löven som ligger på marken när deltagarna en efter en ger sig i väg på den två kilometer långa banan. Sju kontroller ska hittas.

– Det är en väldig tillfredsställelse när man hittar kontrollerna. Lika frustrerande är det när man inte hittar dem, säger Helen Carlbom.

Drygt 20 minuter senare är första deltagaren, Torun, i mål. Det märks att nybörjarkursens deltagare vill utveckla sig och bli bättre på att orientera. Allt eftersom fler kommer tillbaka bildas direkt små grupper där det diskuteras hur banan har genomförts. Efter träningen kan deltagarna skriva ut kvitton med sin tid. Där går det också att se vilka kontroller de tog bra och vad som kan förbättras till nästa gång.

Efter träningen finns det möjlighet att få sin tid för att se sin utveckling.
Bild: Sarah Hedlund

– Det är lite beroendeframkallande när man ser hur bra eller dåligt det gick, säger Ulf Smedbo.

– Ja, det är en beroendeframkallande sport, fyller Torun i.

Drygt en timme efter start välkomnar Ulf den sista deltagaren tillbaka. Trots att vissa aldrig tidigare orienterat själva har alla tagit sig runt banan och gått i mål. Parkeringen har blivit glesare. Inne i klubbstugan doftar det nylagad mat och matkön ringlar sig lång. Nu blir det lite vila men nästa tisdag ses deltagarna igen för att umgås och träna.

Orienteringstermer

Gena/snedda: Att ta en närmare väg genom terrängen eller över öppen mark till kontrollen.

Passa kartan: Vrida kartan så att den stämmer överens med verkligheten.

Ledstång: Tydligt terrängföremål att följa för att göra orienteringen enklare och säkrare.

Bom: Misstag som gör att man tappar tid.

Spika: Att ta en kontroll perfekt, helt utan missar.

Källa: Svenska Orienteringsförbundet