Categories
Uncategorised

Lukas Eriksson

Kanye West sjunger med skånsk dialekt

Musik producerad av artificiell intelligens har blivit en stor trend på Tiktok och delas vilt över hela internet. Världskända artister som Drake och Ariana Grande har fått sina röster stulna för att användas i helt andra låtar. Nu festar unga till trendig AI-producerad musik. Tora Rosén har länge varit en musiknörd och har dykt ner i trenden.

I en lägenhet i Högsbo gör sig musikentusiasten Tora Rosén redo för fest. Ett glas vin står på handfatet i badrummet medan hon står lutad mot spegeln och lägger med stor koncentration mascara på ögonfransarna. I den lilla ettan där kök, sovrum och vardagsrum är ett och samma rum står en byrå med vinylskivor nästintill inträngd. Adele, The 1975 och Amy Winehouse är bara några av artisterna som tillhör Toras skivsamling. Hon brukar alltid lyssna på musik när hon gör sig redo för att gå ut med sina vänner. Ikväll är däremot vinylspelaren tyst. 

–  Nu på senare tid har jag börjat uppskatta och kanske dykt ner lite mer i AI-producerad musik. Det är ju väldigt nytt, men jag har redan hört en AI låt när jag varit ute och klubbat, jag tror det var den “Heart on my sleeve” med Drake och Theweeknd, som egentligen inte är dem då. Det var rätt sjukt för jag hade aldrig hört den förut och sen när jag sökte upp den visade det sig att det är en AI-låt, säger Tora.


Jag har redan hört en AI låt när jag varit ute och klubbat

Tora Rosén

AI-producerad musik har blivit stort på streamingtjänsten Soundcloud, där vem som helst kan ladda upp musik. Trenden har även exploderat på Tiktok och hashtagen #AImusic har fått över 140 miljoner visningar. Tora är färdig med sminket och sätter sig ner i soffan.


– Det är rätt sjukt ändå hur fort det har gått, jag såg här om dagen en Tiktok där man tagit Kanye West röst i AI och fått honom att sjunga “Guld och Gröna skogar” med Hasse Andersson och det känns bara så konstigt att man verkligen kan göra vad som helst med AI. Just det kanske är väldigt oskyldigt och komiskt, men det finns exempel där musiken faktiskt låter väldigt bra. 

Jag såg här om dagen en Tiktok där man tagit Kanye West röst i AI och fått honom att sjunga “Guld och Gröna skogar” med Hasse Andersson.

Tora Rosén

Universal Music Group, ett av världens största skivbolag, skrev under april en vädjan till streamingtjänsterna Spotify och Apple Music att försöka sätta stopp för att AI ska kunna ta del av upphovsrättsskyddad musik. Skivbolaget menar inte att de är emot AI-tekniken i sig, utan att den kan vara ett hot mot deras upphovsrätt genom att klona artisters röster. Tora tittar fundersamt ner i spellistan fylld av AI-producerade låtar. 

Man vet ju inte hur det kommer vara i framtiden med tanke på att det går ganska fort

Tora Rosén

– Jag gillar att det är så experimentellt, och det finns inga gränser. Sen finns det ju absolut en moralisk fråga kring det hela, liksom är det rätt att man använder någon annans röst hur som helst. Det är absolut läskigt med att det har gått så fort, och att man verkligen kan göra vad som helst. Men just nu känns det bara mest ganska experimentellt och oskyldigt, men man vet ju inte hur det kommer vara i framtiden med tanke på att det går ganska fort, säger Tora. 


Tora visar spellistan som hon hittat på Soundcloud där musikscenens största artister som Drake, Ariana Grande och Travis Scott finns med. Drake’s hitlåt “Controlla” spelas ur den lilla högtalaren placerad ovanpå skåpet med vinylsamlingen. Det är däremot inte Drake’s igenkännbara röst som hörs, istället hörs popstjärnan Ariana Grande. Sångerskan har inte släppt ny musik på några år, men nu florerar AI-låtar med hennes röst runt på sociala medier.


– Det låter ju rätt äkta, det är hennes high pitched voice, men självklart låter det lite “demo-aktigt” men det är ändå bra nog för vet man inte att det är AI som har använt hennes röst så tror jag nog inte att man skulle märka.


Hon scrollar igenom spellistan på mobilen och diggar med huvudet. Nu spelas samma låt som hon hörde på ett dansgolv för någon månad sen. Hon har redan lärt sig texten och sjunger med i Drake’s karaktäristiska rapmelodi. 


Tora har precis bytt om till en vit topp, torkar av köksbordet och häller upp chips i en skål innan hon återigen slår sig ner i soffan igen. Det finns en ironisk känsla i rummet när AI återupplivat Michael Jackson till att sjunga “Die For You”, originellt av TheWeeknd. 


Jag sökte upp hela versioner av AI-låtar på Soundcloud och hittade en massa spellistor och det var där mitt intresse började. 

Tora Rosén


– Jag upptäckte väl AI i och med Tiktok, men var inne i en period där jag tyckte att det var rätt dålig musik så jag sökte upp liksom hela versioner av AI-låtar på Soundcloud och hittade liksom en massa spellistor och det var där mitt intresse började skulle jag säga. 

Tora förbereder det sista innan hennes vänner kommer över. Musiken fortsätter spelas ur den AI-genererade spellistan. Utanför dörren i trappuppgången hör man dovt en av årets största låtar “Kill Bill” av SZA. Men artisten, det kan vara vem som helst.



Hur AI producerar musik

AI använder algoritmer för att generera musik. Algoritmerna kan analysera redan existerande musik, för att sedan remixa och skapa liknande låtar. AI kan även skapa helt ny musik med hjälp av noter, melodier som är analyserade av AI.

Källa: https://www.wired.co.uk/article/generative-ai-music