Categories
Uncategorised

Hedda Andréasson

Katthem i Göteborg har inte platser nog – ny lag kan hjälpa

På ett katthem i Göteborg bor idag runt 20 katter. De har antingen kommit vilse eller övergetts. Med en ny lag som infördes i årsskiftet hoppas Sveriges riksdag på att antalet hemlösa och lidande katter ska minska. 

– Vi har haft ett flertal ägare redan i februari och mars som vi kunnat ringa. Som blir lyckliga. Säger Solveig Gavik, volontär på Djurens vänner. 

Här i arbetsrummet i Djurens vänners lokal står ett stort matbord med sex stolar runt om. I rummet är det fullt av kattleksaker och kattsängar. Solveig Gavik jobbar som volontär på katthemmet. Hon sätter sig vid det stora matbordet och den svart och vita katten Fred hoppar upp på bordet. Han vill bli kliad på magen. Efter bara ett litet tag vill två katter komma in i rummet, de jamar bakom stålgallret som leder in i katternas rum. Solveig Gavik går vant får att öppnar åt dem, en av katterna hoppar upp på matbordet och den andra upp i knät. En ung man öppnar dörren och kommer in i rummet, han är där för att träffa katterna. Solveig Gavik möter honom i det första kattrummet.

Här är Lilla My, säger hon. 

“Lilla My” säger den unga mannen och skrattar till. 

I lokalen finns det fem salar för katterna, här är  inrett med allt en katt kan behöva. Leksaker, sovplatser, kattlådor, soffor och fönster som katterna sitter och spanar ut genom. Solveig Gavik berättar att en katt numera bor i köket eftersom alla vanliga platser är fulla. Hon tar fram lite kattmat som hon lägger fram. En katt kastar sig fram mot maten.

Han svalt väldigt länge innan han kom hit, förklarar Solveig Gavik.

Djuren som bor här är hemlösa katter som antingen sprungit bort, övergivits eller lämnats in. Vissa av katterna har varit ute i det vilda så länge att de måste tränas om för att vara bland människor, andra har blivit kvarlämnade i dödsbon eller vräkta hem. Katterna som kommit vilse och blivit omhändertagna har ibland chipp eller märkning, det gör att katten lätt kan identifieras och återlämnas till ägarna. Men de katter som saknar registrering och märkning kommer sällan tillbaka till sin familj, istället blir de placerade i ett nytt hem förklarar Solveig Gavik. Hon menar att den nya lagen som innebär att alla katter måste märkas och registreras kommer underlätta mycket för deras arbete. Men även öka chansen att bortsprungna katter kan komma hem igen. 

– Vi märker lite skillnad nu och vi tror att det blir en större skillnad. Om katten inte är chipmärkt så kan vi ta över den. 

Hon menar att det blir tydligare vilka katter som har ett hem och vilka som inte har det. 

– Vi tror att det blir lättare för oss i framtiden att ta över en katt som inte är märkt. 


Solveig Gavik är positiv till den nya lagen och ser att det kommer leda till positiv förändring. Hon förklarar att även katthem har ett ansvar att registrera och märka de katter som bor där. 

Den som lämnar in den får skriva på att det är vi som tar över ansvaret för katten. Då måste vi se till att det blir veterinärbesök, vaccination, chip, kastrering och avmaskning. 

Det är bara cirka tre månader sedan lagen om registrering började gälla. När det nya registreringssystemet är igång och alla katter är registrerade tror Solveig Gavik att deras organisation främst kommer ta hand om de katter utan familj.

– Vi brukar säga att det finns så många bra katt- och hundägare i Sverige. Men dem träffar inte vi så ofta, vi träffar den andra gruppen, säger Solveig Gavik.

Det är Jordbruksverket som har det huvudsakliga ansvaret för registret och Länsstyrelsen som har så kallat tillsynsansvar. Anders Elfström är avdelningschef på projekt- och företagssektionen hos Jordbruksverket. Han berättar att målet under de första året var att få in 500 000 registreringar, men att man bara på fyra månader fått in 280 000. Anders Elfström menar att man har lyckats bra hittills och hoppas på en fortsatt ökning av registreringar framöver. 

Snart kommer en publik tjänst aktiveras, då kan den som hittar en bortsprungen katt söka upp chipnumret direkt i registret. Detta kommer leda till att det är lättare för katter att hitta hem och lättare för katthem att se vilka som inte har ett. 

Syftet med lagen är att höja statusen för katter och skapa en ökad förståelse för ansvaret av att äga djur. Anders Elfström menar att det kommer minska lidandet. 

– Jag ser verkligen att det syftar till att en ägare förstår att man har ett ansvar att ta hand om sin katt. Jag tycker inte att det har varit tydligt, det har varit lite för enkelt att bara låta katten vara. Det där tror jag är en viktig bieffekt av att man registrerar sin katt. Att de får en bättre tillvaro, säger Anders Elfström

Här på katthemmet på en av doktorsgatorna i Guldheden ser Solveig Gavik fram emot att snart få registrera katterna de tar hand om. Katthem som detta har fått vänta några månader för att börja registrera, berättar hon. Men snart är det deras tur och så småningom kommer det publika registret finnas öppet. Då kommer Solveig Gavik och hennes kollegor lätt kunna läsa av chipp på katterna de får in och förhoppningsvis kunna återlämna dem till rätt ägare. De katter som inte har chipp i framtiden kommer personalen ta hand om. Kunna ge dem trygghet, för att sedan lämna vidare till en ny familj. 

– Vi ser till att de har det bra under en period, vi lär känna dem så att vi har rätt hem på gång till dem sen. Vi tänker hela tiden på vad det är för katt och vad den har för behov, säger Solveig Gavik.