Categories
Uncategorised

Holly Jansson

Om du läser på telefonen Vänd den på sidan!

Det bortglömda ekosystemet

Naturens minsta invånare är på väg att utrotas eftersom deras hem håller på att försvinna, men det finns en lösning – mulm.

Bilvägen är bara några meter bort, men det enda som hörs är knastret från Anders Lindströms arbetsskor när han vandrar mot en ek som har någon sorts trälåda knuten till stammen. Han lyfter upp locket, och en jordig och unken lukt smyger sig ut när han börjar rota bland löv, kvistar och rutten ekved.

Nu ska insekter och svampar få bryta ner det här och använda som näringskälla, och för flera blir det som en barnkammare. Så det blir som ett litet ekosystem här nere.

Anders Lindström, biolog och fastighetsskötare på Gunnebo Slott.

Den mystiska lådan är i själva verket en mulmholk som fungerar precis som en fågelholk, men i stället för fåglar är det hemlösa insekter man försöker hjälpa. Mulm är en blandning av förmultnande trä och rester från insekter, men även från andra djur som fåglar och fladdermöss.

– Det är liksom de här insekternas livsmiljö, utan det här finns inte insekterna. De är ju en så viktig del av näringskedjan. Titta där är en liten insekt!
Han har grävt upp en hand full av mulm från en närliggande trädstam. Mulmen har samma nyans som jord men med ett sågspånsliknande utseende. På toppen rör sig ett nästan silvrigt småkryp som Anders följer med fingret. Flugor, klokrypare och vedskalbaggar som ekoxen och läderbaggen är de insekter som främst lever i mulmen, och just vedskalbaggarna är bland de mest hotade djurarterna i Europa.


Mulmen kan man normalt sett hitta i gamla, grova och ihåliga lövträd, men i de svenska skogarna har både mulm och de träd den skapas i blivit en bristvara.

De flesta rödlistade arterna, och det finns ju jättemånga bland skalbaggarna, är oftast rödlistade på grund av habitatförluster. Då finns det brist på mulm helt enkelt, och på gamla, ruttna och grova ekar.

Anders Lindström

Vad är mulm?
Det lösa innehållet inuti ihåliga träd som består av bland annat rester från löv, svamp och gamla fågelbon.

Vem gynnas av mulmen?

Flera rödlistade insekter kan räddas med hjälp av mulmen, och som en följd frigörs mer näring till andra växter och träd.

Hur många klarar av att leva i mulmholkarna?

75 procent av de skalbaggsarter som lever i ihåliga ekar kan även leva i en mulmholk.

Han menar att avsaknaden av mulm är ett resultat av det moderna skogsbruket då träden inte hinner bli tillräckligt gamla för att självdö innan de blir fällda och används som virke. För att mulm ska bildas krävs det att lövträdet ruttnar rakt igenom, en process som kan ta flera hundra eller till och med tusen år beroende på vilket slags träd det är. Mulmholken är knuten tätt intill ett träd för att insekterna som bor i den ska kunna överleva och föröka sig, så att när trädet väl dör kan de göra det till sitt nya hem. Näringen som de utvinner frigörs sedan för att spridas vidare till andra växter och träd i området.


Anders startade initiativet på Gunnebo för ett och ett halvt år sedan som en aktivitet för studenter från trädgårdsmästarutbildningen, och hittills har de konstruerat två stycken mulmholkar som är placerade i olika delar av skogen. Trots att tillverkandet av mulmholkar inte är en komplicerad process har han än så länge bara gjort det när han kan ta hjälp av studenterna.

– Det finns så himla mycket annat att göra som ensam fastighetsskötare, så det här gör jag vid sidan av för mitt eget intresse och för ekosystemet, säger han och skrattar lättsamt.

Materialet till holkarna har de tagit från naturreservatet för att få med sig bakterier, svampar och insekter som bosätter sig och bryter ner innehållet. Men han är inte ensam om intresset för Sveriges småkryp. Runtom i landet har fler satt upp holkar för att göra sin insats, bland annat i Trollskogens naturreservat på Öland.


Mulmholkar går att tillverka själv hemma och man kan använda sig av nästan vilken typ av trä som helst, det viktigaste är att det finns utrymme för fukt att ta sig in. På Gunnebo finns två olika modeller av holkar, varav en sattes upp förra veckan och är gjord av en gammal trädstam för att smälta in mer i omgivningen. Den andra efterliknar mer den traditionella bilden av en fågelholk, bortsett från att den inte har blivit målad i en stark kulör utan istället fått behålla virkets ursprungliga färg. Den är tillverkad av ek och utrustad med ett kvadratiskt hål för både fladdermöss och fåglar att använda som ingång för att kunna bygga bo inuti holken.


Eftersom en del av arterna som gynnas av mulmholkarna inte kan sprida sig särskilt långa sträckor behöver holkarna placeras nära andra lämpliga träd. Att minska avståndet mellan mulmholkarna och träden underlättar inte bara för insekternas flytt, utan ökar också artrikedomen i holkarna. Detta upptäcktes under ett experiment som Sveriges lantbruksuniversitet utförde tillsammans med Linköpings universitet.


En av Gunnebos holkar är placerad bland en mängd av likåldriga ekar, planterade av den tidigare ägaren John Hall som ville tjäna pengar på virkesavverkning. Om några hundra år kommer denna del av skogen att förvandlas till ett paradis för de nu utsatta mulmlevande insekterna, allt tack vare en trälåda fylld med gammal bråte.