Categories
Uncategorised

Emil Håkansson

Världens bästa fotbollslag firar 20 år

På 90-talet började Thor Guttormsen engagera sig för att människor med funktionsvariationer skulle få spela fotboll. Det dröjde fram till 2003 innan han grundade klubben. Idag sysselsätter Grunden Bois ca 500 medlemmar som brinner för föreningslivet.

Trots att det är flera timmar kvar till dagens träning är klubblokalen redan befolkad. Spelare efter spelare droppar in genom dörren för att tillsammans ladda upp inför veckans höjdpunkt. Gemensamt för alla är ett leende på läpparna och förväntan i blicken.

De senaste åtta åren har stadsdelen Kviberg varit ett centrum för idrottande göteborgare. 2015 invigdes Prioritet Serneke Arena och sedan dess har tusentals människor vallfärdat hit för att ta del av den multifunktionella sporthallen. Kombinationen av hotell, skidtunnel, och oändliga sportmöjligheter gör centrumet till ett Mekka för såväl elitidrottare som vardagsmotionärer. På ett ställe bryts den i övrigt gråa och monotona fasaden av med stora fönsterrutor där man kan skymta hundratals pokaler och priser. Här håller Grunden Bois till. Världens bästa fotbollslag.

Foto: Emil Håkansson

På en stol sitter Thor Guttormsen som en gång startade allt och som idag verkar som klubbchef. Han berättar om hur idén till föreningen kom till, och att den egentligen är äldre än 20år.

–Jag hade inget val. De tjatade hål i huvudet på mig om att de ville lira fotboll.

På den tiden jobbade Thor inom kommunen med personer med olika funktionsvariationer.  

­

–Detta var i början på 90-talet. Det var fyra personer som fick träna på olika kommunala gräsytor. Efter hand kom det fler och fler och till sist började vi träna på en grusplan på Kamratgården. Jag kände att vi var tvungna att tillhöra en klubb så jag föreslog att vi kunde bli en ny sektion inom IFK Göteborg. Det ville inte IFK, så 2003 blev vi en egen förening.

Idag inriktar sig klubben på fotboll, gympa och innebandy, varav det sistnämnda står på dagens träningsschema för den mixade truppen.

Att få träffas här en gång i veckan och umgås, att få känna en identitet i klubben. Det är helt avgörande.

Thor Guttormsen

Redan 2001 fick svenska folket stifta bekantskap med fotbollsgänget. Då sändes dokumentären om Grunden Bois, världens bästa fotbollslag, på SVT. Efter det var de inga vanliga människor som spelade i ett fotbollslag för människor med funktionsvariationer. De var rockstjärnor.

–Det var helt sjukt. Vi åkte runt i landet för att spela uppvisningsmatcher och lockade mer publik än någonsin. En gång fick vi spela en öppningsmatch innan damernas U-21 landslag skulle spela. När deras match började fick de ropa ut i högtalarna och vädja publiken om att låta oss komma in i omklädningsrummet. Alla ville ha Tony, Hasses och Jockes autografer, skrattar Thor och pekar mot tavlor där spelarna figurerar.

20 år senare har Hasse och gänget blivit ansiktet utåt för klubben, som idag har utvecklats till ett varumärke. Man har blivit en typ av pionjärer inom sitt område vilket har resulterat i att majoriteten av de svenska storklubbarna har startat upp sektioner för de som av olika anledningar inte kan tillhöra de ”ordinarie” trupperna. Engagemanget kring idrottande för människor med funktionsvariationer har i Sverige dock på senaste tiden pendlat upp och ned mer än tidigare. De fem senaste åren har träningstillfällena halverats för denna grupp av människor. Mycket tyder på att pandemin haft ett finger med i spelet, då bland annat Grunden Bois varit tvungna att stänga ned sin verksamhet. Enligt Thor har detta inte lämnat spår i Grunden, då kommunala bidrag och sponsorer ser till att föreningen rullar på. Och tur är det. Annars hade situationen för alla 500 personer sett helt annorlunda ut:

–Om man bara hade haft ett sätt att mäta hur mycket spelarna utvecklas av detta, hur mycket detta betyder för dem. Det handlar inte bara om själva idrotten. Att få träffas här en gång i veckan och umgås, att få känna en identitet i klubben. Det är helt avgörande, betonar han.


Foto: Grunden Bois Instagram

Ordförande Joakim (t.v.) och grundare/klubbchef Thor (t.h.)

På bordet ligger en tidning med rubriken ”Grunden Bois Magazinet ” Snabbt framgår det att man utöver idrottsrörelsen även gör en tidning där man tar upp och hyllar olika spelare från klubben. Ett stående inslag är ”Heta stolen” där man intervjuar kända människor. Genom åren har en hel del kändisar visat sitt engagemang. Göteborgsprofiler som Thomas Ravelli och Glenn Strömberg blandas med kungligheter som kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Läsandet avbryts av det ekande ljud som skapas när många människor reser sig upp samtidigt och drar sina stolar mot golvet. Papperskorgen fylls av bananskal och uppdruckna kaffemuggar. Det har blivit dags för träning.

Träningen i sig består av ett en timme långt glädjerus där man äntligen får samlas och njuta av gemenskap och tillhörighet. Varenda spelare springer runt med ett leende på läpparna, vilket smittar av sig på alla i lokalen. När träningspasset väl är över hjälps man åt med att plocka ned sarg och ta undan målen. Man tar farväl av varandra och åker hem till sitt. Men det gör ingenting. Nästa vecka är det träning igen.


Lär känna några av spelarna nedan:

• Namn?

— Patrik “Putte” “Lerumsexpressen” Nilsson

• Ålder?

40 år förra veckan

• Hur länge har du varit med i Grunden Bois?

25 år

• Vilket är ditt favoritminne i klubben?

SM-brons 2001

• Vad är det bästa med Grunden Bois?

Det bästa som finns

• Namn?

Britta Elmberg

• Ålder?

42 år

• Hur länge har du varit med i Grunden Bois?

Två-tre år

• Vilket är ditt favoritminne i klubben?

Min kära vän Putte

• Vad är det bästa med Grunden Bois?

Att rädda bollar

• Namn?

— Per-Olof Holmberg

• Ålder?

— 51 år

• Hur länge har du varit med i Grunden Bois?

— Minst tio år

• Vilket är ditt favoritminne i klubben?

— Ett mål rakt i krysset från väldigt långt avstånd

• Vad är det bästa med Grunden Bois?

— Väldigt bra kompisar

Emil Håkansson