Categories
Uncategorised

Agnes Lundberg

“Papperslös inte värdelös”

Bild från ett av Agapes boenden // Foto: Henrik Brunnsgård

Den nya migrationspolitiken kan ge fler utvisningsbeslut och en svårare situation för papperslösa. I organisationen Agapes lokaler samlas några av de ungdomar som lever eller har levt i Sverige utan formella uppehållstillstånd. Här spelar människors juridiska status inte någon roll.

Klockan slår fem. På dörren sitter en lapp som hälsar välkommen in. Dagens piv-möte, papperslös inte värdelös, ska just starta. I salen har ett tiotal ungdomar samlats för att prata om hur de ska få papperslösas röster hörda. Mat och kaffe står framdukat. De som kan betala, betalar. Verksamhetsgrundare Matilda Brinck-Larsen inleder.

– Vem vill hålla i mötet idag? 

Ingen erbjuder sig. Några skrattar nervöst. Snart sprider sig ett bekvämt sorl i salen.

Matilda Brinck-Larsen inleder mötet “Papperslös inte värdelös” // Foto: Agnes Lundberg

Ungdomarna blev hemlösa

Matilda Brinck-Larsen

Matilda Brinck-Larsen fick idén till Agape när det infördes nya regler för ensamkommande ungdomar 2016. Alla över 18 år i Göteborg blev hänvisade till en ny kommun då boenden inte fanns tillgängliga.

– Problemet med beslutet var att ungdomarna blev kvar i Göteborg för att behålla sina nätverk och platser i skolorna. Deflyttade ner på Nordstan, en vanlig plats för missbruk och kriminalitet. Ungdomarna blev hemlösa, förklarar Matilda Brinck-Larsen.

Agape skulle bli en trygg plats för dessa ungdomar. Det började med familjehem. Idag har Agape tio kollektiv där det bor ungefär 100 ungdomar totalt.  

Såhär kan ett boende hos Agape se ut // Foto: Henrik Brunnsgård
En av soffgrupperna där ungdomarna gärna sitter // Foto: Agnes Lundberg

Runt borden sitter ungdomar från Afghanistan och Somalia. En del har fått uppehållstillstånd, andra inte. Vissa har ett hem, andra är hemlösa. Alla har samlats för att diskutera hur de ska kunna förbättra situationen för papperslösa. 

– Jag vill demonstrera, säger någon och många håller med.

– Vi kanske kan demonstrera på första maj, föreslår en annan.

Planer börjar smidas. 

Att vara papperslös innebär att man befinner sig i Sverige utan formella tillstånd. Utan tillstånd har man begränsade möjligheter till sysselsättning och försörjning. I rapporten “Integrationens slut – en analys av Tidöavtalet” skriver Lisa Pelling, statsvetare och chef för Arena idé, att antalet papperslösa kommer bli fler i och med Tidöavtalet. Fler kommer att utvisas och därmed kommer fler fastna i limbo, det vill säga med ett avslag på asylansökan men utan möjlighet att lämna landet. Detta delvis eftersom mottagarländerna inte vill ta emot de som blivit utvisade. 

Matilda Brinck-Larsen har upplevt det som Lisa Pelling beskriver.

– Jag var och pratade med gränspolisen för att en kille ville genomföra sin utvisning, men de hade ingen hjälp att ge. Det var ingen hos gränspolisen som kunde utföra uppdraget. Och om vi inte kan utvisa de som fått avslag, vad händer med dem då? 

Om man är hemlös så träffar man dåliga människor

Mohammed Hassan Afra

Såhär kan en säng på ett av Agapes boenden se ut // Foto: Henrik Brunnsgård

Brädspel är en av de aktiviteter ungdomarna kan syssla med på Agape // Foto: Agnes Lundberg

Mohammed Hassan Afra flyttar sig från en soffa till en stol längre in i rummet. Närmare samtalen på mötet. Han har bott på Agape. Just nu bor han på ett boende för hemlösa, men han kommer behöva flytta därifrån när vintern är över. 

– Om man är hemlös så träffar man dåliga människor, säger han.

Mohammed Hassan Afra kom till Sverige när han var 16 år. Idag är han 23. Han saknar uppehållstillstånd och har inte rätt att arbeta. Han berättar uppgivet om sin vilja och önskan att fylla sin vardag.

– Det är tråkigt att inte kunna studera eller arbeta men jag saknar de fyra sista siffrorna så ingen vill anställa mig, förklarar han.

Den nya migrationspolitiken och förslaget om anmälningsplikt i Tidöavtalet för skulle göra det farligare för papperslösa att söka skydd i offentlig sektor. Lisa Pelling menar att detta kan skapa klyftor i tillgången på vård och därmed också i enskildas hälsa. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard menar å sin sida att man genom att göra det svårare att leva som papperslös i Sverige kan få fler att lämna landet och på det sättet minska antalet papperslösa. Hon menar till skillnad från Lisa Pelling att i princip alla utvisningar går att verkställa om personen väljer att medverka. Matilda Brinck-Larsen ser även hon till de konsekvenser som en anmälningsplikt skulle få. 

– Jag känner dessa ungdomar sedan långt tillbaka. Att vi finns som en trygghet är en förutsättning för att de inte skadar sig själva eller andra, förklarar hon. 

Reza Nazari på Agapes möte // Foto: Agnes Lundberg

Reza Nazari slår sig ner i en av fåtöljerna och lutar sig tillbaka. Han har precis tagit upp en tallrik mat. Idag serveras det schnitzel. Reza Nazari hittade Agape 2017 och går fortfarande hit. 2019 fick han avslag första gången. Han berättar att han då precis hade träffat sin före detta flickvän. 

– Jag ville inte lämna Sverige och henne. Det skulle inte ens vara säkert att jag fick komma tillbaka, säger han. 

Andra gången Reza Nazari fick avslag var 2022. Nu har han fått arbetstillstånd tack vare sin anställning som kock.

– Jag måste söka nytt tillstånd varje år vilket alltid är osäkert, men jag är glad att jag kan försörja mig själv, säger han hoppfullt.

Klockan slår sex och piv-mötet ska avrundas. Maten plockas undan och vasken ute i köket sätts igång för att diska av faten. Mohammed Hassan Afra ska skriva debattartikel och Reza Nazari vill demonstrera. Några andra sitter kvar i en av soffgrupperna och dricker kaffe. Få har bråttom iväg. 

Tidöavtalets möjliga påverkan på papperslösa

  • Myndigheter kan bli skyldiga att anmäla papperslösa som de stöter på.
  • Permanenta och temporära uppehållstillstånd kan bli indragna vilket kan ge fler papperslösa.
  • Inre gränskontroller för att upptäcka papperslösa i Sverige.