Categories
Uncategorised

Ellen Rosén

Extinction Rebellion utövar civil olydnad – för framtiden

Civil olydnad har under den senaste tiden varit ett hett ämne i media. Extinction Rebellion är en klimatorganisation som är välkänd för att använda sig av just civil olydnad och tror att det skapar positiva samhällsförändringar. 

— Det får väldigt mycket uppmärksamhet i media, det finns vissa studier som visar att det bidrar till polarisering, men det finns också studier som pekar på motsatsen, säger Frida Buhre, forskare i retorik vid Uppsala universitet. 

På Gustav Adolfs torg gör demonstranter från olika organisationer sig redo att försöka nå ut med sitt budskap. De förbereder skyltar i olika färger och värmer upp med sånger. Det är kommunfullmäktige möte och Göteborgs politiker kommer att passera torget för att ta sig in i mötessalen. 

– Kan vi besluta om utlysning av klimatnödläge? säger Jonaz Björk i en mikrofon, ordförande i Extinction Rebellion. Han är uppklädd i en grå kostym med en rosa och en lila dekal med Extinction Rebellions logga på. Jonaz står uppe på en träback och ropar ut en lång lista av klimatåtgärder framför en grupp av 12 demonstranter. 

– Ja! säger gruppen som också är medlemmar i organisationen, vissa av dem klädda i blus, slips och kappa för att efterlikna de som närvarar på kommunfullmäktigemötet.

Extinction Rebellion demonstranterna använder sig av ett rollspel för att visa vilka mål de vill att politikerna i Göteborg ska besluta om. 

Jonaz Björk läser upp klimatkriterierna för gruppen av demonstranter

– Den här auktionen som vi gjorde idag var inte ett uttryck för civil olydnad utan det här ryms inom yttrandefriheten, att stå och saluföra sin åsikt på offentlig plats, säger Susanna Arolin, aktiv medlem i Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion är välkända för att använda sig av fredlig civil olydnad, något som enligt lag inte är tillåtet. Civil olydnad innebär att utan våld, bryta mot lagen för att föra igenom en samhällsförändring. 

– Civil olydnad tenderar att väcka väldigt starka känslor, de som blir arga, blir väldigt arga av exempelvis blockaderna på E4an och så vidare. Det innebär också en form av sabotage, exempelvis blåljussabotage.

Frida Buhre

Återställ Våtmarker är, likt Extinction Rebellion, en klimatorganisation som tycker att just civil olydnad är nödvändigt för att förändra klimatpolitiken. De har synts mycket i media på sista tiden och har blivit välkända bland allmänheten efter att de gjort auktioner av civil olydnad. Blockader på motorvägar och avbrutit melodifestivalen är två av dessa. 

På ett av Återställ Våtmarkernas möten i Lund, en vecka tidigare, visar två anhängare en powerpoint över hur Sveriges våtmarker ligger till. De berättar att vi tidigare i Sverige grävt diken längs våtmarkerna för att torka ut dem, så att marken skulle bli brukbar. Enligt Naturvårdsverket står nu dikena för 25 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Återställ våtmarker anser att detta är ett så allvarligt problem att det krävs civil olydnad för att lösa det. 54 procent anser att det aldrig är nödvändigt med civil olydnad, enligt en studie från SOM institutet på Göteborgs universitet.

De som höll i klimatmötet i Lund, David Alcer syns i mitten av bilden

– Det är möjligt att vissa blir lite arga. Till exempel när jag går upp på melloscenen och därmed stör deras kväll litegrann. Men hur arga kommer våra barn vara om 30 år när de vet att vi hade kunnat agera, vi hade kunnat förhindra det värsta i deras elände, säger David Alcer som är med i Återställ Våtmarker, och är personen som avbröt Loreens nummer i Melodifestivalen. 

I Göteborg börjar politikerna gå över kullerstenarna på torget, förbi flera demonstranter som delar ut flygblad. På Extinction Rebellions flygblad står det en lång lista med klimatåtgärder som kommer att krävas för att Göteborg ska bli klimatneutralt. 

– Civil olydnad har varit en väldigt effektiv metod för att påverka allmänna opinionen och driva fram förändringar. Som exempelvis Rosa Parks när hon vägrade sitta på den delen av bussen som var avsedda för svarta, vilket blev som en gnista för medborgarrättsrörelsen i USA, säger Frida Buhre. 

Plötsligt kör en polisbil in på Gustav Adolfs torg och ställer sig bredvid demonstranterna. Rollspelet pausas och samtliga av de 12 personerna blir tysta. Polisen går fram och pratar i några minuter med Susanna Arolin. Polisen gick endast fram till Extinction Rebellion, av de fyra grupperna av demonstranter som var på plats. 

Polisen är på plats på Gustav Adolfs torg, bredvid demonstranterna

– För polisen är allt som bryter mot lagen ett bekymmer, har vi ett land där folk struntar i lagen blir allt kaos.

Ulf Boström, dialogpolis i Göteborg. 

Han förklarar att civil olydnad får konsekvenser för vanligt folk. Om man exempelvis pratar om civil olydnad i form av motorvägsblockader kan det få livsavgörande konsekvenser. Det kan blockera ambulanser och transporter som är på väg till sjukhus med material.

Susanna Arolin gick med i Extinction Rebellion för att de skilde sig från andra klimatorganisationer. Hon var trött på att demonstrera och dela ut flygblad och tyckte att det behövdes något mer. 

Susanna Arolin

– Jag blev skiträdd när jag förstod hur allvarlig klimatkrisen är.

Susanna Arolin

Hon gick med för att de utövar en mer radikal klimatpolitik som hon tycker behövs. Susanna Arolin är även bekant med Återställ Våtmarker och hon tror att deras, och hennes egen organisations sätt att nå ut, har en viktig påverkan på klimatomställningen. 

– Återställ Våtmarker har lyckats få väldigt kraftfulla mediegenomslag med sina auktioner och det är viktigt. Jag visste ingenting om våtmarker innan de började med sina auktioner och nu har jag förstått hur oerhört viktigt det är, säger Susanna Arolin.

När alla politiker i kommunfullmäktige har anlänt avslutas rollspelet. Samtliga av demonstranterna samlas i en cirkel och pratar en stund om vardagliga saker. Majoriteten har ett leende på läpparna. 

– Jag tror att civil olydnad om den görs rätt och strategiskt kan bidra till att föra upp frågan på dagordningen.

Frida Buhre
Demonstranterna gör sig redo att lämna Gustav Adolfs tog