Categories
Uncategorised

Molly Hennix

Sexleksaker får folk att öppna upp sig

Sex är något som de flesta svenskar inte pratar öppet om och det kan leda till fördomar och okunskap. Sexleksaker kan vara ett sätt att ta bort oviljan att prata om det.

Folk kommer hit och pratar om något som man inte vågar prata med någon annan om, säger Emma Jarum som jobbar i en sexleksaksbutik.

Emma Jarum

Bland barer och restauranger på Andra långgatan i centrala Göteborg ligger en sexleksaksbutik. När man går in i butiken hörs Piccadilly circus i högtalarna och vid disken står två kvinnor i vita labbrockar och hjälper en man med en beställning.

Emma Jarum anser att lufttrycksvibratorn har bidragit till att det är färre som tycker att det skulle vara pinsamt att köpa sexleksaker, kanske för att den inte riktigt ser ut som andra sexleksaker.

– De som inte haft så bra koll på sexleksaker kanske har haft en bild av att det är ådriga dildos med ollon och alltihopa som man köper. Nu är det bara en liten sådan fin leksak med en knapp som man har på klitoris, säger Emma Jarum.

När man kliver in i butiken möts man av en fräsch doft och vita väggar, på ett bord står dildos i alla storlekar och färger uppställda. Längs väggarna hittar man rader av vibratorer, kondomer och lufttrycksvibratorer. Just lufttrycksvibratorer är det som säljer bäst och är den mest ”hypade” kategorin enligt Emma Jarum. Många som börjar köpa en lufttrycksvibrator tycker sedan att det blir lättare att köpa andra sexleksaker. Hon nämner även att det idag är många influensers som pratar öppet om att de använder lufttrycksstimulatorer.

En ung kvinna som vi kallar för Anna tycker att sexleksaker är jättebra, inte bara för henne själv utan för att ta bort tabun eller för folk med funktionsnedsättningar. Hon ser inget dåligt med sexleksaker. Något tabu kring detta upplever hon inte personligen, men det tror hon också kan bero på i vilka kretsar man umgås.

– Man gör det enkelt för sig själv att komma, säger Anna.

Alla sorters människor kommer till butiken. Alla samhällsklasser, kön och åldrar,

– Ända upp till döden, säger Emma Jarum.

En affish i affären.

Två män kommer in i butiken och strosar runt bland de anala leksakerna. Ovanför dem hänger en skylt med ett upp och nervänt tecknat hjärta. Under den står det ”Alla stjärtans dag – 15% på alla buttplugs”.

Det är mötet med människorna som Emma Jarum tycker är det bästa med sitt jobb, och de flesta som kommer in i butiken vill ha hjälp. Folk kan berätta saker för henne som de inte ens tagit upp med nära och kära, eller ens bästa kompis. När folk öppnar upp sig om sina sexliv kan det även komma upp andra saker. Allt ifrån att ens mormor har dött, att man har varit med om ett övergrepp eller att man är deprimerad. Många som hon hjälper kommer gärna tillbaka och berättar hur det har gått.

– Det kan vara en kvinna som är 70-plus som man har hjälpt och så kommer hon tillbaka och säger ”nu har jag fått min första orgasm i hela livet för att du hjälpte mig hitta den här produkten”, det är ju väldigt roligt.

Men trots att Emma Jarums upplevelser för det mesta är positiv med trevliga kunder finns det vissa negativa aspekter med jobbet. Vissa kan fråga om de säljer sig själva, säljer dockor som liknar barn, frågar om de säljer droger, eller tror att de skulle vara okej med människohandel på grund av deras jobb. Då säger Jarum och hennes kollegor till på skarpen. Det här är inte en butik där kunden alltid har rätt.

– Det blir så himla tydligt vad folk har för kvinnosyn och hur många män som tycker det är okej att betala för sex.

– Det kan vara en kvinna som är 70-plus som man har hjälpt och så kommer hon tillbaka och säger ”nu har jag fått min första orgasm i hela livet för att du hjälpte mig hitta den här produkten”, det är ju väldigt roligt.

Emma Jarum

Anledningen till att ämnet sex är så tabubelagt tror Margareta Nordeman, sexolog, beror på gamla fördomar som hänger sig kvar och att det är ämnen som man är uppfostrad att inte prata om. För att motverka tabut måste vi träna oss i att prata om sexualitet och det kan leda till en större allmänbildning inom ämnet. Emma Jarum tror däremot att tabut beror på att inte så många människor vill dela med sig om sitt sexliv och att det är helt naturligt.

– Så fort man nämner könsorgan, sex eller rumpa till och med så blir det ett evigt fnitter. Så vi ha långt kvar till att folk känner sig bekväma med att prata om sexualitet överhuvudtaget, säger Margareta Nordeman.

– Det blir så himla tydligt vad folk har för kvinnosyn och hur många män som tycker det är okej att betala för sex, säger Emma Jarum.

Emma Jarum

Alla har gått sex och samlevnad i skolan men den behöver bättras på. Och inte bara i skolan utan inom alla högre utbildningar och arbetsplatser tycker Nordeman och tar upp den uppmärksammade Snippadomen.

– Det sitter ett gäng gubbar som inte vet vad en snippa är fast varenda femåring i Sverige vet vad en snippa är. Det brister ju i utbildning inom alla olika områden, Säger Margareta Nordeman.

Att utbildningen brister håller Emma Jarum med om. Hon berättar om när hon gick i skolan och fick lära sig att det endast var mannen som behövde vara kåt om man skulle ha heterosexuellt sex. Eller att det var väldigt svårt för kvinnor att komma så det var endast några få lyckligt lottade som kunde få det.

– Det fick jag lära mig och då är inte jag dödsgammal alltså, säger hon med ett skratt och fortsätter, sen tänker man sig att det ska bli lite bättre men så står man här med unga killar och tjejer och det finns fortfarande så otroligt dålig kunskap.

Foto & text: Molly Hennix