Categories
Uncategorised

Sandra Vogel

DE skapar konst för antirasism

I en verkstad nära Järntorget skapas det konst med temat antirasism. Här samlas deltagare från hela Göteborg som tillsammans får chansen att berätta sina historier med hjälp av konsttekniken risotryck.  

TEXT & BILD: SANDRA VOGEL

Lizette Ochoa är en av dagens workshop-ledare och strax innan de tjocka glasdörrarna ska slås upp står hon och kollegan Amira Al-Rayes och fixar med skrivaren som används för risotryck. Idag fungerar inte den rosa färgen så den får vi skippa berättar de. 

Lina Lundberg och Lizette Ochoa

– Om jag ska förklara risotryck så skulle jag säga att det är ett väldigt demokratiskt sätt att uttrycka sina idéer och berättelser på. Det är inte så komplicerat egentligen för maskinen som vi använder är väldigt användarvänlig, så alla kan göra det, berättar Lizette Ochoa.  

Risotryck är en japansk teknik som går ut på att man trycker miljövänliga och färgglada tryck med växtbaserad färg förklarar hon.  

– Man kan leka med text och bild på ett sätt som är både billigt och hållbart. Det är en väldigt fin uttrycksform där man kan dela med sig av idéer och tankar, eller nå ut med information till människor.  

Lördagens workshop är en del i Göteborgs Stads arbete för en inkluderande stad, där ny statistik så sent som i höstas visade att 65 procent av 430 unga i nordöstra Göteborg någon gång blivit utsatta för rasism. Tanken med workshopen är att ge deltagarna möjlighet att uttrycka sina berättelser genom konst. 

“KONST ÄR TILL FÖR ATT STÖRA OCH BERÖRA”

Lina Lundberg, värd på Frilagret

När klockan slår tolv börjar deltagare dyka upp. Pyssel i alla möjliga former – papper, paljetter, tyg och klistermärken har ställts fram på en träbänk. Lina Lundberg är värd för dagen och beskriver snabbt upplägget för deltagarna. Temat är antirasism och konsten får gärna anspela på det berättar hon. Av de fem som hittills dykt upp verkar de flesta känna varandra.

– Gud va spännande att det är så mycket bekanta ansikten här, säger en deltagare.  

Deltagarna har samlats runt ett bord

Salen fylls sedan av ett sorl av småprat, prasslande papper och pipet från skrivaren. Lina Lundberg förklarar vikten av dagens workshop och hur hon ser på sambandet mellan konst och uttrycka sina åsikter.  

– Konst är ett väldigt bra sätt att lyfta och väcka känslor utan att behöva använda ord. Bilder är öppna för tolkning på ett helt annat sätt än text. Konst är till för att störa och beröra. Att göra plats för alla olika röster. 

– Särskilt i dagens samhällsklimat där väldigt mycket handlar om att vissa får ta plats men tyvärr inte alla. Men här får alltid alla plats, fortsätter hon.

Frilagrets värd Lina Lundberg

I statistik från Brottsförebygganderådet (BRÅ) så kan man se att det 2020 kom in 3398 anmälningar om hatbrott. Av dessa så är 55 procent specificerade som främlingsfientliga och rasistiska hatbrott, varav 613 av anmälningar kom in till polisregion Väst. I Göteborgs kommun anmäldes 41 hatbrott per 100 000 invånare år 2020, siffror som Lizette Ochoa reagerar starkt på.  

– Dagens tema är väldigt aktuellt. Det handlar om att ge människor lika möjligheter. “Riso” är ett väldigt mäktigt verktyg, att på ett enkelt sätt dela din berättelse om till exempel rasism. Och det är bra för det skapar konversationer om rasism och förtryck, berättar hon.

EN DAG FÖR ANTIRASISM OCH MINORITETSSTRESS

Några minuter in i workshopen utbrister Lizette Ochoa att något krånglar med skrivaren, en lucka öppnas upp som är full med utspillt bläck. Efter lite fix och en fuktig trasa så verkar det dock ha löst sig igen, skrivaren fortsätter brumma på i bakgrunden medan Lizette hjälper en deltagare att printa sitt verk. Ur maskinen glider ett blått papper med tecknade människor som håller i hand. I mitten står det “fuck racism”.  

Konsten som deltagarna skapar ska hängas upp på Frilagrets evenemang den 21 mars som anspelar på FN:s dag för avskaffandet av rasdiskriminering. Temat är “En dag för antirasism: om minoritetsstress”. 

Lizette och Lina hjälper deltagare med att trycka sin konst

– Jag tycker det är oerhört viktigt att ta den diskussionen, särskilt just nu så som det ser ut. Vad är egentligen minoritetsstress? Jag tror inte ens att alla vet om att termen minoritetsstress finns och vad det innebär, säger Lina Lundberg.  

Hon fortsätter. 

– Det är väsentligt att verkligen lyfta och prata om det här. Att i diskussion höra andras synpunkter men också på något vis utbilda sig själv, jag tycker att det är väldigt viktigt att lyfta den diskussionen om förtryck.

Klockan på väggen börjar närma sig två och ytterligare deltagare har kommit in i verkstaden. På de stora fönster som vetter ut mot hamnen sitter bilder som workshopsledarna Lizette Ochoa och Amira Al-Rayes skapat under morgonen, alla i klara färger av blått, rött och lila. Skrivaren surrar melodiskt på medan sorlet av människor som utbyter historier aldrig verkar dö ut.  

Minoritetsstress:
Enligt RFSL:s så är minoritetsstress den stress som kan uppstå på grund av att man tillhör en minoritetsgrupp. Stressen bottnar i att de som bryter normer ofta upplever negativ särbehandling, kränkningar eller hot. De som tidigare varit med om dessa upplevelser kan bli mer på sin vakt i nya möten och situationer, vilket bidrar till en ökad stressnivå.