Categories
Uncategorised

Elwira Ripsweden

Friidrottarnas vallfärd till västkusten

Göteborg är Sveriges friidrottsmecka

Ett lyckat inomhus EM i friidrott i början av året resulterade i fyra medaljer. Hälften av dem togs av aktiva från Göteborg. Friidrotten i Göteborg har expanderat de senaste åren och idag har staden blivit en sådan dit folk vallfärdar för att utöva idrotten.

I friidrottsnavets entré står kvarglömda skor i storlekar från 30 till 45. På väggen hänger loggor från tolv klubbar som tränar i hallen. Klockan är fem och banorna kryllar av löpare.

– Akta banan!

– Bana tre!

Unga idrottare flyttar sig snabbt från rundbanorna när de äldre aktiva dundrar förbi. Gustav Karlsson är en av de som springer intervaller i Friidrottens hus ikväll. Han kliver av banan och går mot sin vattenflaska. På vägen får han en klapp på axeln av sin träningskompis.

– Idag var du vass, säger han mellan andetagen.

Vallfärden till västkusten är inte ovanlig. Många friidrottare från hela Sverige rör sig mot Göteborg för att fortsätta sin friidrottssatsning. Gustav Karlsson är en av dem som tog steget att flytta ner för friidrottens skull för snart tre år sedan. Beslutet var ett enkelt. I fjol blev han den som tog flest SM-medaljer i klubben. I den högen kunde även ett silver på 400 meter häck på de nordisk-baltiska mästerskapen läggas till. För att nå de prestationerna krävdes det en förändring.

– Man utvecklas mycket i ungdomsåren men till slut kommer det till en punkt då man börja fundera på att ta nästa steg. I Örebro fanns det för dålig sparring för att kunna utvecklas, säger Gustav Karlsson.

Det är vanligt att det är just bristen på bra träningsmotstånd som gör att folk flyttar från sina hemstäder för att satsa på idrotten. Inom fotboll och hockey på elitnivå är det vanligt att man blir värvad av ett lag och på så sätt fortsätter utvecklingen naturligt på annan ort. Inom friidrotten måste man själv ta det beslutet och söka sig runt för att kunna utvecklas som friidrottare.  

– Jag anser att det inte finns någon stad som är i närheten av att kunna mäta sig med Göteborg inom idrott generellt, friidrotten inräknad.

Här finns allt för att nå världseliten

– Gustav Karlsson

Gustav Karlsson hävdar att det finns ett helhetsperspektiv i Göteborg som många andra städer saknar. Här finns det ett gott samarbete mellan universiteten och elitfriidrotten vilket gör att man inte behöver välja om man vill satsa på friidrottskarriären eller plugga.

– Här finns allt för att nå världseliten.

Enligt en studie från Centrum för Idrottsforskning (2023) slutar många i övre tonåren att idrotta. En av anledningarna som presenteras är bristande motivation. Många anser också att de inte blir bättre på sin idrott och inte ser någon glädje i att fortsätta.

– Ska man bli bäst gäller det att vara där de bästa förutsättningarna finns. Det finns en anledning till att de här har lyckats i den här staden, säger Gustav Karlsson. Han pekar upp mot väggen. Där hänger bilder på några av Göteborgs främsta legendarer. I många träningsarenor krävs det att man varit framstående på SM-tävlingar för att få ett porträtt på väggen. I Friidrottens Hus hade väggarna inte räckt till om det var enda kriteriet. Här krävs det i stället att man tagit ett världsrekord.

Idag anses Göteborg vara Sveriges framsida när det kommer till friidrott. Till EM i Istanbul tidigare i år skickade det Svenska Friidrottsförbundet 20 idrottare. Åtta av dem tävlar för Göteborgsklubbar. Fyra medaljer delades ut till svenska friidrottare och två av dem togs av Göteborgsklubbarna Örgrytes IS och Ullevi FK.

Ropen om att akta sig från bana hörs igen. Ikväll är det fullt i hallen.

– Göteborgs friidrott är bäst på lånad tid. Det behövs mer uppmärksamhet och stöd i form av ytterligare en inomhusarena. Det liknar en hönsgård här vid den här tiden, det är skönt när man kan träna tidigare säger Gustav Karlsson och knyter upp skorna. Han lägger dem i väskan.

Det är mycket riktigt det Gustav säger. Dagtid är det mycket lugnare i hallen. Då möts man ofta av juniorstjärnan Tilde Johansson och årets EM-silvermedaljör i längdhopp Thobias Montler. Samtliga tävlar för Göteborgsklubbar. Men ingen är egentligen från Göteborg.

För många som funderar på att flytta från mindre städer, är ofta Stockholm och Göteborg favoriterna. Stockholmsklubbarna har bortsett från Göteborg, nästan varsin hall per klubb. Här ser det annorlunda ut.

– Göteborg är som en liten storstad. Alla friidrottsklubbar tränar på samma ställe vilket gör att man kan få bästa möjliga sparring över klubbgränser, säger Gustav Karlsson.

Han knäpper jackan och lämnar hallen för den här kvällen. Imorgon är han här igen. Dagen efter det också. Och så fortsätter det.