Categories
Uncategorised

Nils Strandahl

Mer än bara breddfotboll – Pushers BK

Göteborgsfotbollen är mitt inne i en försäsongsperiod. Pushers BK har klivit upp en division och gör sig redo genom att ha kul. Det förväntansfulla gänget är en blandning av åldrar, bakgrunder och karaktärer.

De klena strålkastarljusen riktar ner sig mot det stenhårda konstgräset på Heden. Klockan är snart halv nio och passningsövningen blir avblåst för vattenpaus. Det är ett tjugotal som rör sig mot sidlinjen för att få en skvätt vatten eller bara för att hämta andan. Ett tjugotal är en bra träningsnärvaro för att vara ett division 5-gäng. Men huvudtränaren Jimmy Jonevret blir inte paff av siffran direkt.

Så här få har vi inte varit på länge

Utanför stängslet går det förbi en man som får ur sig

“Framåt Pushers!”

Det har blivit ett trendigt fotbollslag som många i Göteborgsområdet vill vara en del av. Detta trots att föreningen inte har några ambitioner att stiga högre i seriesystemet eller ens ha ett gemensamt omklädningsrum där man kan byta om.

Det är så klart inte optimalt för grabbarna att dra med sig träningskläder och fotbollsskor hem, men det är så det funkar, säger Jimmy.

Sådana saker får man finna sig i som hobbyspelare. Men för många är det också charmen med hela grejen.

Förväntan i luften

Visselpipan ryter till och spelarskaran rör sig till mittcirkeln där nästa övning ska hållas.

Vi kör på här nu grabbar, de som tappar bollen jagar och då ställer vi om snabbt, hjälp varandra så blir det kul det här, instruerar Jimmy.

De stela januariträningarna har blivit de förväntansfulla februariträningarna. Fler och fler har dragit av sig långbyxorna och gjort sig av med halsvärmaren.

Det är ett koncentrerat gäng som tagit sig hit.

AAAKTA RYGG.

VI KAN ANVÄNDA HELA YTAN GUBBAR!

VILKEN JÄKLA MACKA DU SLÅR ROBBAN, DEN ÄR OTROLIG!

Det hörs långa vägar att det är Pushers som som håller till på Heden. Laget hjälps åt. De styr varandra i presspelet och delar ut berömmelser när någon slår en lysande genomskärare eller vinner en nickduell. Ibland slinker det ut en och annan svordom. Inte för att man är arg på någon, utan snarare för att man inte är så nöjd med sin egen prestation.

“Ett riktigt gött gäng det här”

Noah Kaiberger, ny inför säsongen
VEM HAR VI HÄR?

Namn: Noah Kaiberger

Ålder: 19

Position: Anfallare

Sysselsättning: Vaktmästare vid Härlanda kyrka.

Ser upp till: Morsan

Instoppat eller utstoppat: Utstoppat

VEM HAR VI HÄR?

Namn: Danijel Sikuljak

Ålder: 43

Position: Assisterande tränare (mittback när det behövs)

Sysselsättning: Jobbar med biluthyrning på Enterprise

Ser upp till: Min far

Instoppat eller utstoppat: Utstoppat

Lag behöver dra sig ur

Hemmamatcherna spelas på Gröna Vallen och laget har smygstartat årets matchande i form av Västra Cupen. Laget med rötterna i Majorna har gjort sig förtjänta av en plats i Division-5A nästa säsong, efter att man hamnat tvåa i Division- 6C i fjol. Pushers förlorade egentligen kvalet för att ta sig upp i seriesystemet, men stod näst på tur när ett lag drog sig ur.

Göteborgs Fotbollsförbund tycker att det är synd att lagen behöver dra sig ur av olika orsaker.

Vi hade naturligtvis gärna sett att det var fler lag som var med. Det fanns en gång i tiden ända ner till Division 10, säger Patrik Gustafsson, distriktschef på Göteborgs Fotbollsförbund.

Breddfotbollen är något som GFF och de andra distriktsförbunden arbetar med hela tiden.

Vi gör ett viktigt jobb med spelar- och tränarutbildning för barn & ungdomsfotbollen där grunden läggs till en bra seniorfotboll, ur ett fostrans- och hälsoperspektiv är breddfotbollen jätteviktig, säger Patrik.

Jimmy Jonevret kan förstå att det faller bort spelare av olika anledningar.

Tyvärr kan det vara så att folk tröttnar på obekväma träningstider, det kommer oftast ett liv emellan. Det får inte vara för seriöst på den här nivån, för då ledsnar vissa på det.

Gemenskapen och lekfullheten är melodin om du frågar Jimmy. En av pusselbitarna som gör att Pushers BK inte har någon spelarbrist.

Vi har den lyxen här, vi är många här och det är vi tacksamma för.

VEM HAR VI HÄR?

Namn: Henrik Munck

Ålder: 49

Position: Målvakt

Sysselsättning: Konsult. Tidigare politiker.

Ser upp till: Dino Zoff

Instoppat eller utstoppat: Både och

VEM HAR VI HÄR?

Namn: Robert Bergström

Ålder: 34

Position: Defensiv mittfältare

Sysselsättning: Elevassistent

Ser upp till: Mamma Helene

Instoppat eller utstoppat: Utstoppat

Skönheten med fotbollen

Sista 45 minuterna av träningen består av matchspel. Det bjuds på läckra avslut, svettiga räddningar och ett och annat sämre uppspel. Blåsten har dragit sig in och det börjar se ut som några längtar efter en varm dusch. De hjälps åt med konerna och släpar med sig målburarna till kortsidorna. Det är dags att börja röra sig hem. Imorgon ska alla tillbaka till sina jobb. Kanske är det längtan efter att få spela på Gröna Vallen igen som tar de igenom veckorna.

Drömmarna om att få sjunga segersången, knäppa ölen efter matchen, göra volleymålet framför publiken, springa tills det krampar i vaderna, för att till slut vinna serien, tillsammans.