Categories
Grupp 1 - 22

Lina Abrahamsson

BUTIKEN SOM SÄLJER MAT FÖR EN TREDJEDEL AV PRISET

Maträtt i Flatås är inte som vilken butik som helst. Här är alla varor donerade från andra affärer, maten kostar en tredjedel av vad den gör i en vanlig affär och för att få handla till rabatterat pris måste man tjäna under 12 200 kronor i månaden. Men precis som resten av samhället har Maträtt också drabbats av inflationen.

– Det känns såklart jättejobbigt att vi måste höja priserna, säger butikschef Josefine Söderman.

Gunilla Brodin håller koll på tiden.
Therese Nilsson arbetstränar på Maträtt.

Utanför butiken Maträtt i Flatås står ett tiotal personer i kö, och Gunilla Brodin, pensionär som volonterat här sedan butiken öppnade för tre år sedan. Hon kikar på folks medlemskap och ser till att de bokat tid. Sedan släpper hon in dem i butiken. Klockan är ett och just nu är butiken bara öppen för medlemmar.

Butiken öppnar klockan tolv, och från och med då, fram till klockan två, har butiken 270 bokningar. Just nu är ett 40-tal personer här. Runt om i butiken står kunder och småpratar med varandra eller med personalen. Från de fyra kassorna hörs ett konstant blippande från varor som skannas, och där ställer Therese Nilsson tillbaka korgar efter att kunderna är klara med dem. Hon har nyligen börjat arbetsträna i butiken, och känner också av de stigande matpriserna. 

Dramaten-parkeringen vid ingången.

– Det är liksom billigare att gå och köpa två cheeseburgare än att köpa mat som man lagar själv, säger hon.

Vid ingången ställer en kvinna i långklänning och tjockjacka vant sin dramaten på parkeringen och byter ut den mot en korg prydd med Hemköps logga. Korgarna är skänkta från andra matbutiker, precis som inredningen som byttes för ett halvår sedan. Även varorna som säljs i butiken är donerade från andra affärer. Det kan vara mat där bäst före-datumet just gått ut, eller att de råkat köpa in mer varor än vad de kan sälja.

På Maträtt får man som medlem handla för en tredjedel av vad produkterna kostar i vanlig butik. Ett litet paket Lätta kostar sex kronor, en limpa bröd tio och ett sextiopack blöjor 45. 

Idag har Maträtt extra hjälp av konfirmander från Oslo.

En kvinna som är medlem berättar att hon är förtidspensionär, och har handlat i butiken i två månader. Hon säger att hon inte har råd att handla i vanliga butiker, för att hon får in så lite pengar varje månad. Här kan hon till och med unna sig grejer, till exempel köpa en brieost för 15 kronor. Det säger hon att hon aldrig haft råd med i en vanlig affär. Hon vill inte vara med på bild, och det vill ingen annan kund heller. Men alla berättar samma sak. De kan bara handla här. Annars får de inte ihop ekonomin.

På Maträtt jobbar anställda, volontärer och personer som arbetstränar.

Klockan två öppnas butiken för allmänheten. Precis innanför entrén ligger frukt- och grönthyllan, som snabbt blir tätt omringad av folk. Personalen håller på att lägga ut nya varor. Champinjoner, tomater, färska kryddor, äpplen, purjolök. Det mesta är borta på under fem minuter, och vissa varor hinner inte ens läggas upp i hyllorna, utan plockas direkt från butikspersonalens vagnar. 

Dessa människor lever redan på marginalerna, och med de ökade priserna får de inte det att gå ihop.

Karin Timm Östlund

Maträtt drivs av Göteborgs räddningsmission, men det finns fler liknande butiker som drivs av andra organisationer, bland annat Stadsmissionen. Karin Timm Östlund är kommunikationsansvarig på Sveriges stadsmissioner, och säger att de absolut känner av att matpriserna har höjts. Fler grupper, som tidigare inte behövt hämta mat, kommer nu till dem. Bland annat pensionärer och människor som har arbete men ändå inte får ihop ekonomin. 

– Dessa människor lever redan på marginalerna, och med de ökade priserna får de inte det att gå ihop. Det ekonomiska biståndet har höjts, men eftersom inflationen är så kraftig har det inte höjts i samma takt, säger hon.

Nu lämnar de ut minst dubbelt så mycket mat jämfört med tidigare. Hon berättar att i Stockholm har de öppnat fler butiker för att försöka hjälpa så många människor som möjligt. I Skåne däremot har de slutat ta emot nya medlemmar. De klarar inte längre av att möta det ökade behovet.

Socionomstudenten Jakob Klein gör praktik på Maträtt, och hjälper idag kunder att bli medlemmar.

I ett hörn nära ingången, bredvid frukt- och grönthyllan, står fyra personer i kö för att bli medlemmar. Maträtt tar emot drygt 100-120 nya medlemmar i veckan, och för att kunna ansöka måste man tjäna under 12 200 kronor i månaden. Butikschef Josefine Söderman berättar att det blivit vanligare att folk ansöker om medlemskap trots att de tjänar mer pengar än så. 

– Det kan vara en ensamstående trebarnsmamma som kommer och vill bli medlem, som berättar att hon inte får ihop det, säger hon. 

Då försöker butikspersonalen istället ge råd om andra ekonomiska stöd de kan söka. Ett personnummer krävs också för medlemskapet, vilket gör det omöjligt för papperslösa flyktingar att bli medlemmar. Josefine Söderman berättar att de då försöker hjälpa så gott de kan.

– Vi brukar fråga “vad behöver du idag?”. Om det är mjölk till exempel så säger vi att de kan ta ett paket.

Ett paket saft borde liksom kosta 20 kronor.

Josefine Söderman
Butikschef Josefine Söderman.

Även om maten är donerad, har Maträtt fortfarande el- och bränsleutgifter. Och eftersom priset på varorna i butiken är satt till en tredjedel av priset i en vanlig affär, måste Maträtt hänga efter när inflationen trissar upp priserna. 

– Här om dagen skulle vi prismärka saft, och märkte att den gått upp 20 kronor sedan senaste märkningen. Ett paket saft borde liksom kosta 20 kronor, så det känns såklart jättejobbigt att vi måste höja priserna, säger Josefine Söderman. Hon berättar också att Maträtt är tänkt som ett komplement till den vanliga handlingen. Vissa medlemmar är dock här nästan varje dag.

– Nyss höjde vi priset på en liter mjölk till sex kronor, och folk sa “oj vad dyrt”. Men då vet jag vad jag betalar för mjölk på ICA liksom, säger hon.