Categories
Uncategorised

Emmy Hansson

Björn och Tony bereder väg för gemenskapen

Pandemin är över men inflationens vågor slår hårt mot många. Människor över 85 år kan ha det extra svårt ekonomiskt när pensionen inte räcker till, men många äldre känner också ensamhet. Hos Frälsningsarmén Hisingskåren i Göteborg finns det mötesplatser flera gånger i veckan för den som söker sällskap, ett mål mat eller tak över huvudet.

Vinden blåser och regnet piskar utomhus, men inne hos Frälsningsarmén är det varmt och välkomnande. Kaffedoften möter en i dörren och ett sorl hörs ända ut i hallen. I lokalen sitter ett tjugotal pensionärer och fikar. Längst in står en man i rutig skjorta med en gitarr i högsta hugg och bredvid honom står en man i en svart bandtröja och sjunger. De sjunger en lovsång och bordet närmast sjunger med.

Mannen i rutig skjorta tappar plötsligt bort sig i texten och ber om ursäkt.

–  Det är åldern, säger han med skratt i rösten. Människorna i rummet skrattar tillsammans med honom.

– Det är ingen fara, det är ingen här som har betalat inträde! De får klaga om de vill, utbrister en man.

Mannen med gitarren heter Björn Ekengren. Han har i flera omgångar varit aktiv inom Frälsningsarmén, eller Frälsis som han kallar det. Han har mestadels spelat musik tillsammans med Tony Nilsson som står bredvid honom idag. Duon har spelat tillsammans i 12–13 år och har varit nära vänner minst lika länge. Björn berättar att hans första möte med Frälsis faktiskt var genom Tony.

Sång och musik bidrar till gemenskap

Frälsningsarmén Hisingskåren har flera aktiviteter som involverar sång och musik. Det finns tillfällen att lösa melodikrysset tillsammans, vara med på allsång, sjunga i kör eller spela i musikkåren. På fredagar som idag hålls en aktivitet som kallas Kaffekoppen. Där får man umgås och fika med underhållning. Idag är det lovsång och quiz som står på agendan.

– Vilket av dessa djur omnämns i Bibeln? frågar Björn i mikrofonen som första fråga i quizet.

Sedan följer elva frågor till om olika händelser och platser i Bibeln. Under rättningen av svaren höjs många ögonbryn av förvåning då frågorna varit kluriga även för dem som är pålästa. Efter prisutdelningen fortsätter diskussionerna kring borden, och medan besökarna pratar drar Björn fram gitarren igen och börjar sjunga. Sjunga lovsång om att dela med sig till den med frusna händer.

Förlorade allt

Kaffe och sockerkaka bjöds på under aktiviteten. Foto: Emmy Hansson

Medans han pratat och spelat har Björn knappt haft tid att dricka sitt kaffe, men nu när hans ansvar för dagen är avklarat passar han på. Han smakar på biten sockerkaka som han fick i början av träffen och ler. Björn är 71 år gammal och har hunnit vara med om en hel del i sitt liv. Han berättar att han tidigare varit gift, haft barn, hund, och ägt flera bilar och motorcyklar.

– Jag har väl levt ett ganska brokigt liv måste jag säga. Efter skilsmässan för 10-12 år sedan förlorade jag allting. Jag var hemlös i ett halvår ungefär. Så småningom hittade jag tillbaka genom kristna människor, säger Björn och tar en klunk av sitt kalla kaffe.

Den som varit en klippa i stormen för Björn har varit Tony. Under två månaders tid fick han bo hemma hos Tony. De delar på det mesta, oavsett vad det handlar om.

– Vi har en väldigt speciell vänskap. Jag vet hans historia, grejer som han gått igenom, och han vet min. Vad som är hans är mitt och vad som är mitt är hans. Det har alltid varit så, berättar Björn med stolthet i rösten.

Tony har varit med i Frälsningsarmén i ungefär tolv år. Han var då arbetslös och fick frågan av en föreståndare om han kunde komma in och hjälpa till ideellt en dag i veckan. Efter några år blev han anställd och jobbar idag 75 procent. Här håller han i musiken, och hjälper till att städa och diska. Tony har tidigare haft ett alkoholmissbruk, så förutom sina underbara arbetskamrater är han väldigt tacksam över att det är en drogfri miljö hos Frälsningsarmén.

– Skulle jag jobba på ett liknande ställe där folk kanske pratade om att gå ut efter jobbet och ta några öl en fredag kväll, det kanske jag skulle kunna stå emot då men i längden blir det påfrestande, suckar Tony.

Ensamma pensionärer

Enligt SCB:s statistik kände sig 17 procent av Sveriges befolkning som är 85 år och äldre ensamma under det senaste året. Frälsningsarmén jobbar mycket med dessa människor (och yngre såklart) för att bekämpa ensamheten. Under 2021 beräknade Frälsningsarmén att de hjälpte en behövande medmänniska vid 288 290 unika tillfällen (Frälsningsarméns årsberättelse 2021).

Tony berättar att det ofta är samma människor som kommer till mötesplatserna här på Hisingen. De flesta är äldre, pensionärer eller ensamstående.

– Det är inte särskilt kul att sitta ensam hemma, så de kommer hit och lär känna folk istället. Vi öppnar halv tio på morgonen och då brukar det komma ett tiotal ganska snabbt.

Klockan 15 stänger gemenskapscentret för dagen och de sista besökarna tackar för sig. Tony och de andra två i personalen vinklar glatt hejdå till dem och tackar för idag. De stannar kvar en stund till då det finns några städuppgifter att ta hand om. På väggen längst in i rummet står det “Jesus säger: Behandla andra så som du vill att de ska behandla dig.

– Matteus 7.12”

Text och bild: Emmy Hansson