Categories
Uncategorised

Klara Kyhlén

Pensionärerna strikes again

Gemenskap och aktivitet ökar både psykiskt och fysiskt välmående hos äldre. På Backa Bowling ser man till att ha öppet även på vardagsförmiddagarna då banorna bokas upp av olika pensionärsföreningar. En av dem är föreningen SPF Tuve Seniorerna. 

Ordförande i föreningen SPF Tuve, Margareta Glise går tillsammans med sin man Tomas Glise in på baksidan av den lilla bowlinghallen i Backa. Trots att bowlinghallen inte öppnar förrän om 20 minuter vet de att dörren står öppen. I hallen möts de av olika arkadspel innan de svänger in mot de tolv banorna. Där slår de sig ner i de svarta lädersofforna och börjar plocka fram både klot och skor ur sina väskor.  

Margareta får tips inför nästa slag

Nu börjar det samlas fler från pensionärsgruppen runt bordet mellan de båda sofforna. De hälsar glatt på varandra medan de kränger av sig jackorna och knyter på sig de medtagna bowlingskorna. Idag är det nio pensionärer som tävlar om den lilla mässingfärgade pokalen som byter ägare varje vecka. Den äldsta i veckans turnering, 90-åringen Gunnar Svensson, sätter sig ner för att förbereda sig för första serien.  

— Det är viktiga saker det här, säger han med ett leende.  

Jag kör för det mesta själv, det är ingen som orkar hålla det tempot jag kör

Bernt Carlsson

 

En passion som inte går i pension

Bernt Carlsson har bowlat sedan 1974 och har tidigare varit seriespelare i division 1. Med föreningen kan han fortsätta sitt intresse trots motorcykelolyckan han var med om för sju år sedan.   

Bernt Carlsson
Bernt Carlsson torkar bowlingklotet mellan slagen

— Jag bröt nacken, handen och foten blev krossad. Jag börjar komma tillbaka nu, men så sent som förra året hade jag tre operationer i foten, berättar han.  

Mellan slagen sätter han sig i skinnsoffan som står bakom banorna och pustar ut.  Sedan häver han sig återigen upp och torkar av det mörkblåa klotet med en trasa för att få bort oljan från det tidigare slaget. Klotet skruvas mot mittenkäglan som slår ner alla käglor utom en. Trots olyckan står varken bowlingklotet eller motorcykeln oanvänd. 

— Jag kör för det mesta själv, det är ingen som orkar hålla det tempot jag kör. Alltså inte köra fort utan när jag kör så kan jag köra 10 timmar om dagen, säger Bernt om sina motorcykelturer.  

Att fortsätta med fysisk aktivitet i pensionsåldern är viktigt både för den psykiska och fysiska hälsan. Aktivitet i vardagen minskar psykisk ohälsa, vilket är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos äldre i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Trenden ser dock lovande ut och en studie från SCB beskriver att det blir vanligare att äldre är fysiskt aktiva. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar regelbundet mellan åren 2008 och 2015.  

Bakom kassan i baren sitter bowlinghallsföreståndaren och Bernts son, Mats Carlsson.  

— Hade vi inte haft pensionärerna hade vi ju inte öppnat såhär tidigt, säger Mats under det stora skägget.  

Han berättar att föreningen bowlat här i säkert 8 eller 9 år och att han därför hunnit få en stark relation med dem allihop. Genom att ha öppet på helgerna går det att sänka priset för pensionärerna på vardagarna. Tatueringar föreställande stora bowlingkäglor sträcker sig över armarna när Mats lägger dem i kors och lutar sig tillbaka.  

— När man har en relation till alla och en passion för jobbet så blir det som att man inte tänker på att man jobbar, berättar han.  

Att nå ut till alla 

— Första gången jag spelade var 1956, men då var det bara sporadiskt, skrattar Gunnar Svensson medan han lutar sig framåt för att höra över de fallande käglorna. Han har spelat med pensionärsgruppen i snart 30 år.  

Men att få med sig den äldre generationen pensionärer har blivit svårare sedan det mesta blev digitalt. Då mycket uppdateras på hemsidor och appar är det inte lika lätt att nå ut till de allra äldsta.  

— De allra äldsta har ju svårt med appen. De har ju inget sånt. Förut har man skickat ut brev, men man kan ju inte hålla på att skicka ut brev varenda gång det är någonting, säger Margareta. 

Men digitaliseringen har också gett en möjlighet att snabbare kunna nå ut till fler, något som SPF Tuve är starkt positiva till. Föreningen har för nuvarande lite över 200 medlemmar. 

— Nu är nästa steg att försöka få igång dem som inte är sådär väldigt aktiva. Det är väldigt svårt att komma över tröskeln, säger ledamot Ingemar Jonsson.  

Gunnar Svensson efter veckans vinst

Efter fyra serier bowling dukas det upp mackor och kaffe på ett av borden bakom banorna. Där diskuteras dagens bowling och framtida aktiviteter.  

— Så får vi gratulera Gunnar idag, säger Margareta och möts av applåder när den lilla metallpokalen räcks över till 90-åringen som ännu en gång lyckats ta hem segern.