Categories
Uncategorised

Ebba Lundgren

Ur maskorna föds gemenskap – både på internet och i Backa

Evy, Astrid och Anita på Mötesplats Backa // Foto: Ebba Lundgren

Vad som en gång var en farmorsaktivitet – är nu den nya trenden. I modetidningar tipsas det om hur du stickar din egen balaklava och på TikTok cirkulerar hashtagen #knittok med tutorials. Men kvinnorna på stickcaféet i Backa gör det av en helt annan anledning.

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen och flera kvinnor ansluter till stickcafét på Mötesplats Backa. Evy, som har gått på stickcaféet i ett år, har redan plockat upp sina garnnystan och stickor. Hon sitter och stickar på mittendelen, som kallas för ”livet” inom textilbranschen. Armarna är redan klara och väntar på att bli påsydda. Lucia slår sig ner bredvid henne och visar tröjan hon har stickat den senaste veckan innan hon plockar upp nästa projekt. Det är hennes tredje gång här, men hon har stickat längre än så.

– Nu gör jag en tröja till mitt barnbarn. Jag har precis gjort en kofta till hans tvillingsyster. Jag försöker sticka lite större, för att vara ekonomisk. Annars växer de ur det så snabbt, säger Lucia samtidigt som hon trär på nytt lila garn på sina stickor.

Stickcafét på Selma Lagerlöfs Torg i Backa har hållit i gång i snart 18 år. Det drivs av kommunen, är gratis och deltagarna behöver bara ta med eget material. Anita Kjellberg är handledare. Hon hjälper till med idéer, coachar och inspirerar under de åtta paraplyn som dekorerar taket.

– Under pandemin hade vi ju inga träffar, men intresset har ökat efter det. Vi brukar vara ungefär tio–femton personer, säger Anita medan hon hjälper sin bordsgranne.             

Handledare Anita Kjellberg hjälper till. Foto: Ebba Lundgren

De hjälps åt med att räkna maskorna rätt, för att tröjan som kvinnan stickar ska passa och bli rak. Anita pekar på instruktionen och visar med stickorna för att förtydliga. Strax efteråt blir även Evy tillfrågad att visa hur hon har gjort ett visst mönster på sin tröjärm. Det märks runt bordet att samtliga deltagare, oavsett nivå, hjälper varandra till den mån de kan.

#Knittok – ett forum för unga stickare

Stickning och andra hantverk som exempelvis virkning har ökat markant de senaste åren, framför allt på sociala medier som TikTok. Under hashtagen #knittok sprider personer tips, tutorials och inspiration. Det kan handla om nybörjartips, som till exempel hur du undviker att tappa maskorna eller en mer avancerad video som förklarar en teknik för att få ett speciellt mönster.

När jag stickar en grej så har fantasin redan flödat i väg till nästa projekt.

Evy på stickcaféet i Backa
Evy visar hur hon har gjort sin tröjärm. Foto: Ebba Lundgren

På samma sätt som Evy och Anita hjälper till på stickcaféet finns även möjligheten att ställa en fråga i kommentarsfältet på TikTok om man inte förstår eller ta en skärmdump om man vill spara projektet till senare. Likväl som användarna på nätet söker efter inspiration på nätet är Evy i den kreativa bubblan. Tänker på nästa idé. Jämt och ständigt.

– Jag tycker både skapandet i huvudet och själva görandet är roligt. När jag stickar en grej så har fantasin redan flödat i väg till nästa projekt. Man är alltid ett steg fram i processen, säger Evy med en drömmande blick.

Stickningen ger möjlighet till en frihet i att uttrycka sig genom unika verk där även modellerna på modeveckorna stoltserar i handgjorda plagg. Vad som blir tydligare med ett ökat intresse är att verken och teknikerna skiljer sig mer och mer åt.

– Det är jättekul att intresset ökar. Vi har väldigt många olika som kommer hit på träffarna. Många har stickat förut, men alla har olika tekniker, hur man trär maskorna eller håller garnet, berättar Evy och demonstrerar hur en kvinna löpte garnet bakom nacken. 

Värdefullt för pensionärer med en mötesplats

Emellanåt slukas Evy, Lucia och de andra deltagarna av uppgiften framför sig. Blickarna vänder sig neråt mot deras händer. Den ljusa lokalen med synliga rörstråk i taket och teckningar i fönsterna tystnar. Lucia räknar sina maskor tyst för sig själv och ljudet från stickorna talar i stället.

Fokuserade blickar bland deltagarna. Foto: Ebba Lundgren

Även fast tystnaden är påtaglig i lokalen finner Lucia en stor gemenskap som hon inte får hemma. Som pensionär har hon mycket tid att fastna stillasittande i sina tankar och det blir ensamt när barnen flyttar ut. Som pensionär har hon mycket tid att fastna stillasittande i sina tankar och det blir ensamt när barnen flyttar ut.

– Det är lätt att bli lite deprimerad. Det är svårt att sitta inne så mycket, speciellt efter pandemin. Då är det bra att kunna ses med andra som har det likadant och göra något tillsammans, säger hon.

Hälsosamt med hjärngympa
Foto: Ebba Lundgren

Fördelarna med att sticka sträcker sig längre än att få skapa något alldeles unikt eller att finna en gemenskap i ensammare stunder. Det finns även positiva effekter både på den psykiska och fysiska hälsan tycker Lucia.

– Det är hälsosamt att göra något med händerna samtidigt som man behöver tänka och räkna. Men jag har väldigt dåligt tålamod, det är svårt och tråkigt att följa en beskrivning, fortsätter hon med ett skratt.

Klockan har slagit fyra, Anita och Astrid reser sig upp och beger sig mot köket. En vagn fylls med tekoppar, sockerbitar och fikabröd. Det slamras runt den undangömda lilla köksön, vattenkokaren ångar och ett klick ljuder ut i rummet. Vattnet är klart och vagnen rullar ut. Koppar, sockerbitar och tepåsar skickas runt bordet. 

Mittemot Lucia småpratar två av deltagarna om pingis. Hon häller upp sig en kopp te, tar en kaka och fortsätter sticka på hennes barnbarns tröja.