Categories
Uncategorised

Anna Bengtsson

En tuff arbetsmarknad
väntar arkitektstudenterna
från Chalmers

Jennifer Henriksson, Amanda Ulvestig och Edvin Arnholm går sin sista termin på Chalmers. De gör just nu sitt masterarbete i arkitektur. Men arbetsmarknaden som väntar dem efter examen är så gott som död.


Det är lunchtid och mikrovågsugnarna på bottenplan i samhällsbyggnaden på Chalmers plingar en efter en. Jennifer, Amanda och Edvin slår sig ner vid ett av de få lediga bord som finns kvar. Det hörs ett sorl runt om i lokalen. Stämningen kan verka god men kring deras bord diskuteras stressen de känner inför sitt kommande arbetsliv.

– Det är inte så roligt att ta examen just nu, man kommer ju inte kunna få jobb, säger Edvin.

Det som väntar arkitektstudenterna är en arbetsmarknad med få möjligheter till jobb. Det är byggkris, byggnationer pausas och få arkitektkontor vill anställa nyexaminerade.
Flera kontor måste nu istället säga upp praktikanter, visstidsanställda, vikarier och i några fall även fastanställda.

– Det är väldigt tråkigt, jag känner att man knappt har möjlighet att jobba som arkitekt nu när man är klar trots att man har pluggat så många år. Det är väldigt få som anställer, säger Amanda.

“Det är inte så roligt att ta examen just nu, man kommer ju inte kunna få jobb”

Edvin Arnholm

Lunchrasten är snabbt över och det är dags för dem att återgå till sina projekt. Stegen ekar när de går över den stora ljusgården som för tillfället står helt tom. Hissen går hela vägen upp till femte våningen där mastersstudenterna sitter. Runt om i de öppna rummen sitter personer nerböjda över datorer eller skissandes på ett papper. Överallt står modeller av hus i olika material. Edvin höjer upp sitt bord och ställer sig för att skissa medan Jennifer och Amanda går vidare mot whiteboarden där de jobbar på sitt gemensamma arbete.

Jennifer jobbar med modellen till studentlägenheterna.
Foto: Anna Bengtsson

– Vi håller på och ritar studentlägenheter, men vi vill göra det på ett experimentellt, kreativt sätt. Det ska vara små lägenheter som man ska kunna omforma så att ett rum ska kunna upplevas som kanske tre, säger Amanda.

– Genom att man flyttar olika element i lägenheten, fyller Jennifer i.

De har använt sig av Musse Piggs campingvagn som en lekfull referens. Tanken är att personer som studerar på en plats en kortare tid inte ska behöva köpa eller ta med möbler för ett helt hem, utan ska kunna flytta in på en gång.

Jennifer och Amanda har många nya idéer som kan hjälpa dem i sitt framtida arbetsliv
Foto: Anna Bengtsson

Studenterna har många nya tankar som kan saknas ute i arbetslivet, trots detta visar en undersökning som tidningen Arkitekten har gjort att det skiljer sig väldigt mycket mellan hur många nyexaminerade arkitekter kontoren tar in. På ett av de största arkitektkontoren i Sverige var enbart tre och en halv procent av de nyanställda nyexaminerade.

– Vi kommer ut med nya kompetenser, mycket med det datoriserade, trä istället för betong, återbruk istället för nya material och även hållbarhetsaspekter. Sedan måste man få folk att vilja satsa på en, säger Jennifer.

Efter fem års studier, eller mer för de som själva valt att göra praktik, är det alltså en tuff arbetsmarknad som väntar arkitekterna.

Edvin står och skissar på sitt masterarbete
Foto: Anna Bengtsson

– Du ska vara ung och driven, men du ska också ha erfarenhet, säger Edvin.

Arbetsmarknaden är inte helt död. Det finns annonser ute. Men de kräver erfarenhet. De flesta som anställer vill att de sökande ska ha fem års arbetslivserfarenhet inom arkitektur.

– Man vill ju inte heller att det ska bli ett för långt uppehåll för man tappar också sina färdigheter och glömmer av saker, säger Amanda.

Whiteboarden är nu full av skisser på olika möjligheter att organisera om studentlägenheterna. Röda, svarta och blå streck fyller hela tavlan. De största problemen är
våtrumsklassning och tillgänglighet. Men detta har Jennifer och Amanda hittat lösningar på. Det enda problemet som inte går att lösa är att få ett jobb.

– Konjunkturer går upp och de går ner. Just nu är vi i en svacka och det kommer stabilisera sig och då kommer de börja bygga. Och det behövs nya byggnader, det är en bostadskris i större delen av Europa, säger Jennifer.

Stämningen är uppgiven och skratt blandas med djupa suckar.

–Det är väldigt tufft just nu. Det är ju inte roligt att ha gjort något såhär länge och sedan får man inte sätta igång med det som det byggts upp för, säger Jennifer.

– Något jobb kan man ju få, men vill man jobba i butik när man tagit en masterexamen i arkitektur? svarar Amanda.

“Jag tröstar mig själv med att jag
kommer ha jobbat som arkitekt
innan jag går i pension”

Jennifer Henriksson

Av de som antas på arkitektutbildningar runt om i Sverige är det ungefär 60 procent som tar examen. Det innebär att minst 380 personer varje år får en arkitektexamen. Alla dessa ska, tillsammans med de som redan är ute i arbetslivet, slåss om de få arkitektjobb som finns.

– Det är väldigt närvarande hela tiden under studierna att man går och tänker på det här att söka jobb. För varje projekt vi gör bygger ju vår portfolio som är det vi söker jobb med, säger Amanda.

Det finns en oro hängande över studenterna och stressen är påtaglig. Trots detta lever hoppet kvar.

– Jag tröstar mig själv med att jag kommer ha jobbat som arkitekt innan jag går i pension, säger Jennifer.

380 personer
Minst så många tar uppskattningsvis
examen från någon av
arkitektutbildningarna varje år.

61 personer
Så många nyutexaminerade anställdes vid de fem största arkitektkontoren under perioden 1 januari 2021–1 maj 2022.