Categories
Uncategorised

Hampus Zetterkvist

Sportlovet i full gång – basketen på uppsving

Ungdomsidrotten har genomlidit en pandemi som för en del lag innebar att många slutade. Men Högsbo basket såg ett uppsving under karantäntiden och det gick att se när de höll sitt träningsläger Skillzcamp under höstlovet.

Gothia Arena är mörk och tom. Dagen har ännu inte börjat, men snart så drar det i gång. Det är
många unga basketlirare som är på ingång, bland dem Mies Westin, som kliver av bussen med musik
i öronen, redo för en dag fylld av intensiva drillar. Han sätter sig på läktaren för att knyta skorna.

– Det är första gången jag är här, men inte mitt första skillscamp. Jag är här för att utveckla mig själv.
Jag vill bli bättre på att attackera korgen. Jag är inte så bra på det, säger han och sträcker på sig.

Mies Westin attackerar mot Nikolas Solidakis. Foto: Hampus Zetterkvist

Mies är en av omkring 50 grabbar i 13 till 15-års åldern från Göteborgstrakten som är här idag för att lära sig jabba, eurosteppa, finta och dribbla. Allt eftersom kommer fler och fler hoppfulla ungdomar in med basketbollarna i högsta hugg. Lamporna tänds och snart är det liv i den tidigare tomma hallen. Spelarna börjar skjuta på korgarna och nätets svischande ljud börjar höras med jämna mellanrum.

Basketbegrepp
Eurostep: Ett avslut där spelaren tar ett snett kortare steg, följt av ett långt snett steg innan hen avslutar.
Jabba: Att fejka ett steg framåt från stillastående position.
Layup: Ett avslut där spelaren tar två steg innan hen avslutar.
And-one: Ett klagomål från spelare när de vill ha straffkast

Ett gäng från Eastside BK håller till vid en korg. August Germgård går upp för en layup mot sin kompis Liam Wallander, men missar med några centimeter.

– And-one! ropar August.

– Nej det där var INTE foul, svarar Liam.

Från vänster: August Germgård, Liam Wallander, Karam Ghadri, Alexander Tinnerholm, William Fedje och Mies Westin. Foto: Hampus Zetterkvist
Nikolas Solidakis och Adriano Dahlén. Foto: Hampus Zetterkvist

Adriano Dahlén, en annan kille från Eastside BK, lägger sin fokus på skottet. Han står vid trepoängslinjen och blir matad med bollar.

– Jag skulle säga att skottet är min största styrka, säger han.

Eastside BK håller egentligen till i Mölnlycke, men de är inte ovana vid att vara på bortaplan. De har varit på läger i Gothia Arena tidigare och känner sig bekväma här. Även om tekniken inte är deras favoritgrej.

– Att träna på tekniken är viktigt, men att spela match eller en mot en är det roligaste, säger Adriano.

Skillzcamp är inte bara ett träningsläger, utan också ett socialt evenemang. Förutom att bli bättre på basket får spelarna chansen att lära känna sina motståndare.

– Vi känner ganska många redan. Vi är nära vänner med många i Högsbo. Vi hänger ibland på fritiden
och så där, säger August.

– Vi hade någon julfest också där de dök upp, inflikar Adriano.

Gemenskapen är något som Carina Peleg, verksamhetschef på Högsbo Basket, menar att basketen i Göteborg kommer att gynnas av.

– Jag tror att det är jättebra att de får en chans att lära känna varandra, jag tror att det lättar stämningen på matcherna. Sedan är det ju viktigt att de får chansen att tävla med varandra, då jag tror att det är viktigt för dem. Det var det som saknades under pandemin, förklarar hon.

En hög klapp kan höras från mitten av hallen. Alla blickar faller på Tom Stansfield, herrlagstränaren från Manchester som har varit med Högsbo Basket sedan 2020.


“Alright, vi ska öva på eurostep till att börja med”

– Alright, vi ska öva på eurostep till att börja med, ropar han till spelarna på engelska.

Alla springer mot baslinjen för att göra sig redo för övningen. En pipa ljuder. Spelarna börjar hoppa fram ett kort steg följt av ett långt diagonalt steg och hallen börjar låta som en stor metronom. 100 rytmiskt dunkande skor kan höras ända ut till foajén.

Tränarna Selma Delibasic och Tom Stansfield övervakar eurostepövningen.

Träningen under pandemin såg lite annorlunda ut. Högsbo provade allt möjligt, från att korta ner träningstider till uteträning. Tom höll sig öppen för alla möjliga lösningar.

– Det var en period då jag hade träningar över zoom. Jag satt i rummet och gav instruktioner, väntade på att spelarna skulle komma tillbaka, sedan gav jag nya instruktioner och så vidare. En väldigt lärorik erfarenhet, men jag vill inte göra om det, förklarar han.

Det är det dags för mellanmål. Spelarna går ut mot foajén för att hämta sin smörgås och sin saft. Jonas Fredrikson, chefstränare för föreningen, står och pratar med Felix Rezler.

– I väg och hämta din macka nu, säger Jonas.

Felix börjar röra sig mot huvudingången, men tittar bakåt innan han går ut. Då ser han att Jonas låtsas ta nödutgången ut.

– Där får du inte gå ut! ropar han.

– Får jag inte det? Ja men okej då, säger Jonas och skrattar.

Högsbo Basket fick en hel del nya tillskott de senaste åren, särskilt under pandemin. De har värnat om de nya, och bildat nybörjarlag efter behov, så att fler ska kunna komma in i sporten. Carina Peleg tycker att systemet har funkat väldigt bra.

Emil Sandseth och Bobo Öjerot, som båda spelar i nybörjarlaget. Foto: Hampus Zetterkvist

– Vi fick in många förfrågningar från ungdomar som sa att de har spelat streetbasket med sina polare i flera år, och att de var sugna på att prova på den ”riktiga” sporten. Nybörjarlaget blir då en jättebra väg in, så att de kan få slipa på tekniken.

Den första träningsgruppen startade 2020, med pojkar födda 2007–2008. Carina vet inte säkert hur många som är kvar i föreningen sen dess. Hon vet med säkerhet att den första träningsgruppen har bildat ett lag som spelar seriematcher.

Träningspasset flyter på, och övergår snart i en skottövning med en stillastående försvarare framför. Alexander Tinnerholm, Algot Lee och Charlie Welander är vid en av de stora korgarna mot väggen och övar. Charlie tar ett eget initiativ och väljer att spela lite närmare försvar än vad tränaren har instruerat. Han hoppar och blockar Algots skott.

Charlie Welander, Algot Lee och Alexander Tinnerholm har kul under träningen. Foto: Hampus Zetterkvist

– Du skulle ju stå still! utbrister Algot.

Charlie skrattar bort Algots kommentar och nu är det hans tur att skjuta. Alexander väljer då att ge igen. Han hoppar och blockar Charlie, till Algots förtjusning.

– Exakt! Där får du, ropar Algot och pekar på Charlie.

Lägret börjar nå sitt slut. Spelarna hasar mot mitten av planen för att samlas i en ring för sista gången på lägret. Jonas Fredrikson tar ordet.

– Skillzcamp på tre, är ni redo?

“Ett, två, tre, skillzcamp!”