Categories
Uncategorised

Carl Tindberg

Studentradion: Språngbrädan
ut i arbetslivet

Studentradio förknippas ofta med frihet och att det ska vara kul. Det är också något som skapar erfarenhet och förbereder personer inför arbetslivet. På K103 Göteborgs studentradio är den personliga utvecklingen väldigt viktig.

I en flådig tegelbyggnad från tidigt 30-tal, finns K103s lokal på studenternas hus i Lorensberg. Här förbereder man sig för en livedag som börjar elva på förmiddagen och slutar vid midnatt. Bland gamla fåtöljer och väggar täckta i klistermärken står stationschef Eva Gustavfsson och brygger kaffe.

Studenternas hus
Foto: Carl Tindberg

–Det bästa med studentradio är att det är en fri, rolig och säker miljö. Det är därför jag fortfarande håller på med det, säger Eva.

Eden, redaktör på K103, sitter i ett litet kontorsrum som avgränsas från resten av lokalen av en liten vägg som mestadels består av ett stort fönster. Han svarar på mejl som stationen har tagit emot under veckan. Eden förklarar att det är framförallt frågor om vilken låt som spelades vid en specifik tidpunkt. 

–Det är en god erfarenhet. Det är många som går vidare och jobbar med SVT eller Sveriges Radio, redaktionerna uppskattar att man har gjort detta, säger Eden och återvänder nu till sin dator.

Eva Gustavfsson
Foto: Carl Tindberg
Dörren inifrån studion
Foto: Carl Tindberg

–Jag tror att det är framförallt bra med den mängdträning som du får här. Du kommer uppleva många olika situationer och göra många misstag. Det är bra att göra den processen på en studentradio istället för att göra det för första gången i Sveriges Radio, säger Eva samtidigt som hon drar en laddsladd rätt över Edens tangentbord för att sen koppla in den i sin egna dator.

Julia Blomberg jobbar som rekryterare för Sveriges Radio och tillsammans med sina kollegor ansvarar hon för vem som anställs och vilka egenskaper samt erfarenheter som företaget letar efter.

Lampan lyser under livesändning
Foto: Carl Tindberg

–Vi värdesätter såklart många olika egenskaper. Ett samhällsintresse, brett kontaktnät, tidigare erfarenhet med radio och journalistik men den viktigaste egenskapen är en generell nyfikenhet för arbetet, säger Julia Blomberg 

Hon fortsätter med att säga att tidigare erfarenheter kan komma i många olika former. 

Varje gång det är sol
fylls gatorna av folk
som ställer sig som
Jesus

Jacob Ahlberg

–Vi letar oftast efter folk som har en journalistutbildning men att till exempel ha jobbat på en studentradio kan öka dina chanser. Där kan du få erfarenhet av intervjuteknik och en känsla av hur produktionen av radio fungerar. Har du jobbat som tekniker på en studentradio så är det en toppengrej om du vill arbeta med det i framtiden, säger hon. 

Den intensiva och fokuserade stämningen inför stundande livesändning bryts nu av en hög mansröst som säger hej. Eden lämnar genast sin kontorsstol för att hälsa på Jacob Ahlberg. En gammal pingisboll kastas mellan de två och skämt byts ut i takt med kastandet. 

–Jag började med studentradio för ungefär fyra år sedan, egentligen bara för att intervjua mitt favoritband Boy Hashers. Intervjun gick jättebra, de var hur sköna som helst trots att jag var skitnervös, säger Jacob. 

Jacob Ahlberg
Foto: Carl Tindberg

Jacob ska inte sända förens om drygt fyra timmar men han brukar komma till redaktionen för att plugga. Han har nu satts sig i en gammal soffa som är intryckt i ett ut av rummets hörn. 

–Bandet frågade mig om det någonsin var sol i Göteborg. Jag svarade att varje gång det är sol fylls gatorna av folk som ställer sig som Jesus på korset mot solen, säger Jacob samtidigt som han reser sig från soffan och efterliknar det han berättat. 

Klockan är nu några minuter före sändningsstart. Det är snart dags för dagens första liveprogram “Morning glory”. Idag leds det av Amanda Ekström och Alva Rosengren.

 –Dessa lurarna är så luddiga, det känns som att man har en råtta på huvudet, säger Amanda.

Alva skrattar lite lätt, annars är det tyst i studion. Bortsett från rockmusiken som spelas i bakgrunden i en lokal som fylls av gamla cd:skivor och ljudutrustning. De båda stirrar ner i sina anteckningar och gör sig redo för att sända. Alva börjar nu räkna ner. 

–3, 2, 1. 

Nu tänds den röda lampan och programmet har börjat. Under kommande timme pratas det om allahjärtansdag, Pamela Andersson och olika kvinnoroller. 

Vad betyder
DTF?

Alva Rosengren

Viveca Bladh har i knappt femton år arbetat på Sveriges Radio och har mycket erfarenhet både gällande studentradio och hur framtida arbetsgivare värdesätter de kunskaper man får av att vara på en studentradio.

–Att ha medverkat på studentradio är en mycket god erfarenhet, du har en frihet att skapa, att vara självgående och du uppmuntras till att göra nya saker, säger Viveca Bladh producent för sveriges radio.

Viveca förklarar att konkurrensen är tuffare än någonsin. Nuförtiden gör alla radio i någon form. Tidningar har börjat göra radioprogram och nu kan vem som helst börja med att göra poddar från sitt egna hem.

–Därför tror jag att det är jätteviktigt att ha med sig de kunskaper och erfarenheter du får på en studentradio för att sticka ut. Det är många som går från att göra studentradio till att arbeta med radio eller tv i framtiden, säger Viveca.

Programmet avslutas med ett melloquiz på tre frågor. Vem har vunnit flest gånger, vem har tagit den högsta tonen, och till sist frågar Alva.

–Vad betyder DTF i mello sammanhang, direkt till final, dessutom tittarnas favorit, eller down to fuck? 

–Jag tror inte att det står för down to fuck, i detta sammanhang i alla fall. Det måste väl vara direkt till final, säger Amanda.

–Det va rätt, hade varit sjukt om down to fuck hade använts i mello sammanhang, säger Alva.

Klockan är nu fyra minuter i tolv och det börjar bli dags att avsluta sändningen.

–Ni har lyssnat på Morning glory med mig Alva.

–Och mig Amanda.

Med det så släcks den lilla röda lampan.