Categories
Grupp 2 - 22 Story-workshop

Zuzanna Ratka

Volontärarbete i Röda Korsets Second hand butik i Borås – så ser volontärerna på sitt arbete

Volontärarbete – att arbeta för människor utan ekonomisk belöning i gengäld. Oegennyttigt tjänande för samhällets nödställda. Det är vad som görs i Röda Korsets Second Hand butik i Borås. 

I en liten Second Hand butik på skolgatan i Borås arbetar Röda Korsets volontärer. Skratt och livliga samtal hörs redan utanför ingången till butiken. Fyra äldre kvinnor arbetar här idag. Några av dem ger råd till kunderna gällande klädesplagg, några diskuterar med varandra och alltemellanåt skrattar. Var och en av volontärerna har hela tiden ett stort leende på läpparna. 

– Den här kommer passa dig riktigt bra! ropar en av de arbetande kvinnorna medan hon, med en stickad tröja hängande på galgen i handen går fram till en kund. 

Butiken är fylld med allt från keramik, porslin, husgeråd till kläder, väskor och skor. Inte ett enda hörn står tomt i denna lilla butik – vartenda ställe i butiken och dess vita väggar är på ett genomtänkt sätt prydda med de av folket skänkta gåvorna. 

– Jag är pensionär och har gott om tid. Känner mig pigg och stark och tycker det är roligt att komma ut och träffa folk och kunna bidra, säger volontären Eva. Hon arbetar i butiken en gång per vecka.

– Vi får in jättemycket kläder. Jättemycket kläder. Det ska sorteras och gås igenom, tillägger hon och kastar en blick på tre stora sopsäckar fyllda med skänkta kläder som ligger i butikens lilla kontor. Efter det småskrattar hon och vänder blicken mot mig igen. 

Eva i Second Hand butiken. Foto: Zuzanna Ratka

Eva känner att volontärarbetet på Röda Korsets Second Hand butik ger henne tillfredsställelse. Att se människor bli glada av att hitta kläder och prylar de är nöjda med får henne att må bra. Det betyder även mycket för henne att hon kan arbeta som resurs för Röda Korset och på detta sätt bidra till samhällets välstånd. 

– Civilsamhället fyller ju en väldigt viktig funktion att bidra till krisberedskap, att hjälpa utsatta människor, både i Sverige och världen utanför. Jag tycker att det är viktigt att vi som kan och vill gör det, tillägger Eva och ler. 

– Det är väldigt trevligt. Du träffar väldigt många trevliga människor och det är socialt. Det är väldigt roligt att ha någonting att göra i denna ålder. Så är det ju, säger Margareta. Precis som Eva är hon pensionär och arbetar i butiken varje vecka. Hon åtog sig volontärarbete när hon gick i pension. 

Viktigt för samhället

Volontärarbete är viktigt utifrån ett folkhälsoperspektiv, säger Svenska Röda Korsets verksamhetschef Louise Hansson. Det kan vara viktigt för den enskilde individen då det skapar en känsla av att man gör någonting tillsammans med andra. Således ökar det solidariteten i samhället. På så sätt kan det också vara stärkande för den enskilde individens psykiska hälsa. 

– Det kan ju vara någonting som boostar ens självkänsla, känslan att man är behövd, känsla att man gör någonting viktigt. Och det i sig är en liten pusselbit i ens psykiska välmående. Att man känner att man har gjort någonting bra. Det är en del av en slags folkhälsa, säger Hansson. 

Därutöver bidrar volontärarbete till allmänhetens bättre förståelse för samhället och dess olika aspekter. 

– Man kan förstå olika delar av samhället bättre och kan få insikt om det. Man kanske vill skapa en förändring. Öppna ögonen för frågor som man inte har sett innan, tillägger Hansson.