Categories
Uncategorised

Laura Sakhong

1500 studenter är med och bygger karnevalståget

Chalmerscortégen kommer återigen bli av under valborgsfirandet. Detta är första gången sedan pandemin som karnevalståget kommer anhållas på Göteborgs gator. Byggandet för cortégen är i full gång för Chalmers-studenterna, som varvas med öl, fest och livemusik.

Parkeringsplatsen bakom högskolan i Johanneberg är lika stort som ett fotbollsplan. Det som vanligtvis är platsen för skolpersonalens bilar, har nu blivit ockuperad av stora avsågade trädelar med sågar, hammare och andra verktyg som som ligger på den varma asfalten. Det är slitna nedsuttna soffor som har tagits från det närmsta grovsoprummet, och inte minst är det hundratals glada studenter från olika sektioner på Chalmers som har samlat sig i parkeringsplatsen för att bygga sina ekipagé till cortégen. 

På marken är det markerad med vita kvadratiska rutor, där de olika ekipagén har fått varsin ruta. Det är strax efter klockan ett på eftermiddagen. Två långa köer har bildats där studenterna står med sina vita byggrockar. Det ena kön är till mattältet, där det serveras hamburgare och korv, medan den andra kön leder till en ölstation där byggarna får – utan någon kostnad – förtära öl. Under den varma aprildagen är det många som bara har på sig en t-shirt under byggrocken med en sejdel i handen. På den röda glasetiketten står det “Chalmers Cortége 2022”.

Kön till mattältet

Över 250 000 åskådare brukar kolla på cortégen som är Nordens största årliga studentarrangemang med över hundra år på nacken. I början av 1900-talet tågade studenterna längs Göteborgs gator med en fot i rännstenen för att uppmärksamma deras dåliga levnadssituation. År 1909 grundades cortégetåget som göteborgarna får uppleva än idag. Studenterna samlade ihop stadens alla hästdroskor för att med dessa åka runt staden och dess omgivningar i ett långt tåg. Året därpå beslutade studenterna att cortègen skulle bli ett årligt evenemang. 

För civilingenjörsstudenten Adina Ponzio, är det första gången hon är med i cortégetåget. Ett sammanhängande tema för varje år är att man skapar ekipagé som driver med nyhetshändelser från det gångna året. Tillsammans med sina kursare på globala system-programmet ska de skapa ett ekipagé som handlar om FN:s klimatmöte, COP26, som skedde i slutet av förra året i Glasgow. På ekipagét ska det finnas ett kolkraftverk.

– Mötet blev ju inte riktigt som man tänkt sig. Man skulle ju föra ut kol. Det blev ju inte det som man kom fram med i slutändan, säger Adina Ponzio

Adina Ponzio kollar på när folk kör ölkubb

Flera av de andra byggarna skapar något som refererar till deras sektion. Några fysikstudenter ska göra en replika av James Webb-teleskopet som sköts upp i rymden förra året. Ekipagen kan även referera till populärkultur och samtidsreferenser, där ett ekipagé kommer att handla om ansjoviskrisen som hände i julas. Fem kvadratrutor bort från Adinas ekipagé är det tre studenter som arbetar intensivt med att skapa ett huvud av papier maché. När frågan ställs vem det ska föreställa blir det ett sarkastiskt svar:

– Det kanske är Joe Rogan, säger en av studenterna med ett flin.

Några fysikstudenter utbringar en skål

Astrid Martinson är en av de elva studenter som sitter i Chalmers Cortége Comitté (förkortad som CCC) som har arrangerat alla evenemang, där hon har tagit på sig rollen som PR-chef. hon var med och byggde ett ekipagé om Västlänken under 2019 (där de istället döpte om det till “Festlänken”). Det gav henne en blodad tand för att själv vara med och arrangera kortégen. Men för att kunna vara med i kommittén behövde hon prioritera bort studierna på arkitektur och teknik.

– Jag har tagit ett studieuppehåll sedan januari. Det gör vi alla på CCC för att kunna arrangera och få ihop allting. Det är ett betalt studieuppehåll där vi sedan går tillbaka till studierna under hösten, förklarar Astrid Martinson på bred göteborgska.

Hon har behövt bortprioritera tid för sina vänner och familj på grund av allt jobb i kommittén, även om det är tråkigt i sig har kommittén blivit en liten familj.

– Vi har lagt så mycket jobb och tid tillsammans. Jag ser nu bara fram emot att fira detta som vi har arrangerat, säger Astrid. 

Störst av alla evenemang som kommer ske i veckan är öltältet. Efter en heldags byggande kan byggare sätta sig och käka på tältet. Det kommer även vara uppträdande av artister som Drängarna och LBSB. Under själva valborg kommer det anordnas det stora  “Valborgskalaset” där artister som Myra Granberg och Bolaget kommer att uppträda på kvällen. 

Astrid Martinson

Förutom att vara med och bygga ekipagét ser Adina Ponzio fram emot alla lekar och tävling som kommer att arrangeras under veckans gång. Och även om byggandet tar mycket tid från pluggandet anser Adina att det blir värt det.

– Man säger inte nej till gratis öl.

Header text

Laura Sakhong