Categories
Uncategorised

Gjon Skepi

Göteborg Giants: Back with a bang

Foto: Gjon Skepi

I USA åker amerikanska fotbollsspelare runt i sportbilar och behandlas som kungligheter. I Sverige är inte sporten riktigt lika stor. Göteborgslaget Giants var ett av lagen som hoppade på tåget när trenden kom till Sverige på 90-talet, men resan blev inte så lång. Efter 17 år gör laget nu en omstart under sin gamla tränare Ron Carpenter.

I en gymnastiksal vid Scandinavium i Göteborg flyger ovala ollar genom luften. De flesta studsar sedan i marken ett par gånger innan de stannar. Några hittar dock rätt och landar i någon annan personens händer. Överallt ser man män i blåa t-shirts med texten ”Göteborg Giants”, som går runt och instruerar hur man ska kasta bollen korrekt. Mitt i denna blandning av olika rop och ljud står huvudtränare Ron Carpenter och observerar de 30-tal personer som befinner sig i salen. Det är idag den första try-outen för det nystartade Göteborgslaget.

Tränaren från förr

Ron Carpenter gifte sig med svenska Pernilla och bosatte sig därför i Sverige. Här fick de två barn och Carpenter blev tränare för fotbollslaget Göteborg Giants från år 1989 till år 1996. Han har även landslagsmeriter på sitt CV då han var landslagstränare för Sveriges juniorlandslag år 1995 som det året tog EM-guld. Han lämnade sedan Sverige för att flytta tillbaka till USA. Men efter 23 år var det nu dags att flytta tillbaka till Göteborg och starta upp hans gamla lag Göteborg Giants på nytt.

–  Jag känner att staden är stor nog för att ha två lag som kan konkurrera med varandra. Jag har fått med mig gamla Giants spelare som var lite missnöjda med hur det blev efter sammanslagning av Giants och Mustangs. Tillsammans med dem kan vi coacha fram ett nytt bra lag här i Göteborg, säger Carpenter.

Sportens undergång

Historiskt sett så har intresset för sporten minskat. Superserien är den högsta serien för amerikansk fotboll i Sverige. Under uppstarten år 1991 var deltagande lag 6 stycken och år 1994 hade serien vuxit till 10 lag. Under dem senaste fem åren har Superserien bara bestått av 4 lag. Carpenter ser dock inte trenden som något negativt.

– Jag ser att det inte är lika många lag men kvalitén i lagen är mycket högre än det har varit. Man får ta kvalité över kvantitet. Sporten håller också på att bli mer känd här i Sverige genom TV, serier och sociala medier.

– Jag ser även mer atleter runt om i Göteborg. När jag var här och coachade senast fanns det endast 8 gym i Göteborg. Nu finns det flera hundra. Så möjligheterna finns till att skapa ett bra lag med många atleter.

En av orsakerna till minskningen av spelare är att ungdomsverksamheterna inte prioriteras nog. Nu har klubbarna insett vikten av att satsa på ungdomslag och sporten växer igen, om än långsamt.

– Jag tror att det största problemet är avsaknaden av bra tränare. Jag har tagit med mig gamla Giants spelare som kommer bli bra tränare. Bara här idag har jag lärt upp 3 gamla spelare som nu kan träna ett lag. Genom att få fler tränare kan vi vända på den negativa trenden i antalet spelare och då även få sporten att växa.

Foto: Gjon Skepi

Efter en stund samlas gruppen av nyblivna spelare för att få instruktioner om hur man ska hålla fingrarna för att på bästa sätt kunna fånga bollen. Gruppen delas upp på hälften för att sedan en efter en jogga fram 5 meter för att sedan försöka fånga bollen i luften. Återigen studsar det i golvet, dock något mindre frekvent än tidigare. Den andra hälften av gruppen går ner i hörnet för att testa axelskydd och en hjälm. Att hitta en hjälm som passar verkar vara ett stort problem för många. För liten, för stor eller för mycket hår. Till sist kollas kvalitén genom ett lätt slag mot huvudet. Hjälmarna fungerar.

På landslagsnivå

På landslagsnivå har Sverige varit framgångsrikt År 2005 blev Sverige europamästare. Så sent som år 2018 gick Sverige till semifinal men förlorade och fick därför spela bronsmatch mot Finland på deras hemmaplan. Finnarna skulle komma vinnande ur denna strid och tog då EM-brons. Men Sverige skulle få sin revansch.

År 2021 stod Sverige mot Finland igen mot varandra i en EM semifinal. Matchen spelades på samma arena i Finland men denna gång gick svenskarna vinnande ur striden och var därför i EM-final. Här skulle det dock bli en förlust mot värdnationen Italien och Sverige fick nöja sig med silver.

Även på damsidan gör Sverige succé. I det första världsmästerskapet för damer år 2013 slutade man på femte plats. Redan år 2019 tog man sedan silver i EM för damer.

Göteborgs triumf

De två mest framgångsrika lagen i den svenska superserien är Carlstad Crusaders och Stockholm Mean Machines. De har vunnit den högsta serien 10 respektive 9 gånger. Inget av de Göteborgslag som funnits har någonsin vunnit högsta serien. Något som Carpenter vill ändra på.

– Jag vill skapa ett bra lag här i Göteborg och målet är att vinna serieguld. Jag vill ta serieguldet hem till Göteborg. Det är målet, avslutar Ron.

Gjon Skepi