Categories
Grupp 3 -22

Hannah Zemack

Alla kan tävla internationellt

Alla kan vika ett pappersflygplan vilket då leder till att alla kan vara med och tävla på internationell nivå. I detta kval behöver man bara kavla upp armarna och vara närvarande så kanske man kan bli nästa världsmästare.

Klockan slår över till tre på eftermiddagen, i den stora foajén inne Chalmers Kårhus ser funktionärerna till att det sista är klart. Solen lyser in genom glasväggen och utanför åker spårvagnarna förbi. Ebba Einarsson jobbar in i det sista med sina kollegor för att se till att denna eftermiddag blir så bra som möjligt. Musiken sätts på och alla blir genast en nivå gladare. Alla står och dansar och väntar på att de tävlande ska anlända.

– Nu kör vi hörni, säger en av funktionärerna när första gästerna rör sig in.

I mars går kvalet för en pappersflygplanstävling av stapeln. Isak Lindberg Matoro och Josefine Danielsson står och skriver hur långt alla kastar sina flygplan. Denna info kommer senare laddas upp på nätet, tillsammans med resultaten från alla andra kval som går av stapeln i landet.

Josephine och Isak berättar om reglerna. Först hålls det kval runtom i länderna, vinnarna på kvalen får sedan ta sig vidare till en nationell uttagning. Om man är bäst där får man åka till Österrike och tävla i finalen.

– Reglerna är simpla, kasta långt som fan utan hjälpmedel.

Josephine Danielsson

Pappersflygplanet härstammar ifrån pappers viknings konsten origami. Origami kommer från China samt Japan. Pappersflygplanet har funnits i flera tusen år även om det har utvecklats och omarbetats för att vara mer effektiva. Världsrekordet i distans hålls av amerikanarna Joe Ayoob och John M. Collins. Deras kast gjordes 2012 och nådde 69,14 meter långt.

Det finns två event som man deltar i med ett plan. På båda delarna har de tävlande möjlighet att kasta två kast. Den första är distans vilket är precis som det låter. Man kastar planet från en punkt och sedan så mäts det var den landar. Genom dagen ser man många olika tekniker när det gäller detta kast. Det andra eventet är det som kallas flygtid. Det går ut på att hålla planet så länge som möjligt i luften.  

Desto mer tiden går desto fler anländer och vill göra sitt i tävlingen. Lokalen fylls av dunkande musik och sorl från alla uppspelta människor. Alla är lika fokuserade på att bygga ett så bra plan som möjligt.

– De bästa planen är extremt spetsiga

Josephine Danielsson

Runtom i salen står det många fokuserade men det står också många som bara är där för att stötta.

Inne i salen ser man att det är många som har tänkt till innan. Det finns till och med folk som har testat sina flygplan hemma. Men också många som tar hjälp från sina mobiler för att bygga ett vinnande plan.

– Ta inte bild på vårt fuskande här, säger en tjej som står med telefonen framme.

Tur för de så är det väldigt svårt att fuska i denna tävling. Gör inte övertramp och använd vanligt A4 papper. Har man gjort det så är du officiellt med och kan inte klassas för fusk.

Av de som jobbar på plats är de flesta studenter och jobbar i vanliga fall med de som står bakom eventet. Ebba blev den som fick lite extra ansvar för eventet som hålls i Göteborg. ­

­– Någon måste ju vara den som bokar lokalerna och så, säger Ebba Einarsson.

Utöver Ebba Einarsson var det gruppchefer från andra städer som också var där och hjälpte till när det skulle behövas.

Ebba Einarsson förklarar vidare att för att locka fler personer har det inofficiellt startat en tävling mellan de olika föreningarna på Chalmers.  En förening som heter DKV(förening under Chalmers studentkår) var på plats för att tävla för föreningen.

– Det är en kul grej och när de fråga om vi ville komma sa vi okej, säger en av killarna från DKV.

De är alla väldigt peppade på möjligheten för att få åka till Österrike. Dock berättar de att den största anledningen för det är att de har bra öl i Österrike.

Många av de tävlande i början är personer som känner någon av funktionärerna och är där för att stötta. En av dessa personer heter Leo Iseni.

– Jag fick reda på detta för nån vecka sen, jag känner en av de som jobbar här, säger Leo.

Utöver detta har de gjort pr i kårhuset på Chalmers och på så sätt lockat in folk. Men så fort salen fylls upp och ljudnivån ökar blir fler nyfikna. Fler och fler kommer och frågar vad det är som händer och ställer upp i tävlingen. Alla kan vara med även om man inte har erfarenhet av att tävla i detta innan. Det är det som gör denna tävling så speciell berättar en av funktionärerna.

Den som håller förstaplatsen i världen är just nu Maciek från Polen. Hans kast blev 50 meter. Vilket fortfarande är 19 meter ifrån världsrekordet. På Chalmers kastades det vinnande kastet redan under första timmen. Det var Alexander Eriksson som kastade hela 34 meter. Han håller än så länge första platsen i Sverige.

Tre timmar senare dör ljudet sakta ut. Salen töms på människor och de sista kastarna gör sitt. Nu är det bara att vänta på nationella semifinalerna och hoppas på att Sverige går vidare.