Categories
Uncategorised

Hannah Attefall

FRIVILLIGT ARBETE SKAPAR GLÄDJE

På Erikshjälpens secondhandbutik på Rosenlundsgatan i Göteborg är det fullt av volontärer. Några är här främst för att göra gott, några vill hitta en sysselsättning och för många vävs anledningarna samman. 

– Detta har verkligen blivit ett lyft för mig. Det är jätteroligt! Jag känner mig behövd här, säger Agneta Asplund, en av alla frivilligarbetare i butiken. 

Kläder och saker lika gula som solen skiner upp ingången till Erikshjälpens secondhandbutik. Påsken vankas. Höga fönster på butikens vänstra sida tillåter solstrålar att skina in i lokalen. Det är fullt med kunder som rör och tittar på saker och kläder. Ifall inte kunderna lämnar sakerna de lyft och kikat på lika prydligt och fint som det var när de först kom – kommer genast en person i svart väst fram och rättar till det.  

De flesta som bär den svarta västen med loggan
”Erikshjälpen Second Hand” är volontärer. De tar av sin egen tid för att finnas till i butiken och i butikens café. Många av volontärerna rör sig runt i butiken och hjälper kunderna, sorterar gåvor på lagret eller står i kassan. 

Efter en liten promenad in i butiken kommer man till caféet. Lyssnar man noga hör man liv i caféets kök. Anledningen är Agneta. Hon står framför en metallbänk och har precis gjort klart degen till sitt så kallade
”Agnetabröd”. 

Agneta Asplund med sin färdiga bröddeg. Bild: Hannah Attefall

– Jag är fritidspedagog i grunden så jag har jobbat i skola i 40 år och har bland annat haft hemkunskap. ”Agnetabröd” kallade barnen i skolan mitt bröd. Jag bakade mycket där, förklarar hon med ett leende. 

Agneta Asplund i caféet. Bild: Hannah Attefall

Agneta Asplund, 71 år, har varit på Rosenlundsgatans secondhandbutik i snart fyra månader.

– Umgänget är det bästa, det var därför jag sökte mig hit. Men sen kommer allt det andra som ett plus i kanten, säger Agneta. 

Umgänget
är det bästa,
det var därför jag
sökte mig hit

Agneta Asplund

Hon gläds åt att överskottet av försäljningen i butiken går till att hjälpa barn, både i Sverige och i andra länder. 

Hon för över den knådade degen i en bunke. Om ungefär 30 minuter har degen jäst klart, så nu passar det med en paus. Agneta drar sig bort mot lunchrummet. Hon tar sig igenom en dörr som leder till butikens lager – dit bara personalen får gå. Här finns det mängder med gråa lådor fyllda med kläder och saker. Flera volontärer rensar, fixar i ordning och hänger upp mängder av kläder på galgar som sen ska ut i butiken. Vissa kläder är, enligt somliga, mer snygga än andra. 

– Ibland kan man tänka ”oj, vad är det som kommer in här” men då får jag tänka att det inte är min stil det ska passa. Det kanske är en annan person som jättegärna vill ha just detta plagg, säger Lena Bredin Låstbom och skrattar. 

Lena Bredin Låstbom. Bild: Hannah Attefall

Lena, 69 år, brukar vara i butiken varje tisdag. Då är hon oftast på klädavdelningen. Där hänger hon upp byxor, tröjor och klänningar fint och prydligt på galgar. Kläderna hängs sedan ut i butiken och sorteras i olika sektioner beroende på färg och mönster. Det är viktigt att skapa en struktur i butiken. Skor ställs också upp. Prydligt, snyggt och med skons sida utåt, så att kunderna lätt kan se hela skon. Lena ler mot kunderna och svarar på deras frågor. 

Lena Bredin Låstbom hänger upp kläder i butiken. Bild: Hannah Attefall

– Jag tycker om att vara i butiken. För där möter man människorna som kommer in. Det är kul att prata med alla. Det räcker med att man säger något litet, så skapas en konversation, berättar Lena Bredin Låstbom.

Att få känna sig behövd och samtidigt bidra till att andra människor får det bättre är det bästa med att vara volontär enligt Lena. 

Någon kallar på henne. Det behövs hjälp i kassan. ”Hej”, säger Lena med ett leende och hjälper kunden i kön. Ett samtal som på avstånd låter trevligt och avslappnande startar. 

Det är kul att prata med alla!

Lena Bredin Låstbom

Butikens café har börjat få gäster för dagen. Degen har jäst färdig och det är dags för Agneta Asplund att forma degen till baguetter. Brödet är hennes egna recept. Hon håller till i caféets kök. 

– Det vet du, va’? Att man inte ska knåda degen efter jäsning, skojar Agneta. 

Agenta Asplund i caféets kök. Bild: Hannah Attefall

Det är inte bara Agneta Asplund och Lena Bredin Låstbom som ger av sin egen tid. Enligt Volontärbyrån, som årligen presenterar statistik över svenskt frivilligarbete, har 51 procent av Sveriges befolkning mellan 16 och 84 år arbetat ideellt det senaste året. I genomsnitt arbetar dessa frivilligt cirka 18 timmar per månad. Volontärbyrån visar även att under 2021 så kände 91 procent av alla volontärer en meningsfullhet i livet, genom sitt ideella engagemang. Det ideella engagemanget ger även en möjlighet för sociala gemenskaper. 28 procent av de tillfrågade i Volontärbyråns Volontärbarometer från 2021 säger att de valde att engagera sig ideellt för att känna gemenskap och få nya vänner. 25 procent valde däremot att engagera sig för att få känna sig behövda. Agneta Asplund lockades framför allt av gemenskapen. 

När hon blev pensionär insåg hon hur ensamt livet och dagarna blev. Hon förklarar hur hon kände en form av nedstämdhet men inte förstod det först.

–  Jag älskade mitt jobb. Hela mitt liv var så upptaget av jobbet, så när jag gick i pension blev livet plötsligt så tomt. Det blev en stor förändring, förklarar hon. 

När Agneta sedan förstod att butiken på Rosenlundsgatan sökte volontärer kände hon att det skulle passa henne. Att få vara volontär på en av Erikshjälpens secondhandbutiker blev perfekt. Här har hon skaffat nya vänner. Butiken har blivit det som ger hennes vardagar en större mening. Hon har blivit en ny människa, berättar hon. 

– Är du kvar en sväng? Du måste ju smaka på mitt bröd innan du går, säger Agneta och ler. 

Fakta om Eriksjhjälpen:

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation med en ideell second hand-verksamhet.
Totalt har Erikshjälpen 62 secondhandbutiker i hela Sverige.
Överskottet från butikerna går till att bekämpa fattigdom och utsatthet och till att förverkliga barns rättigheter i Sverige och många andra länder.