Categories
Grupp 1 - 22 Uncategorised

Harald Vedin Sjöström

Gårdakvarnen är ingen supporterförening

Det är inga goa gubbar eller änglar. Det här, det är Gais. Följ med på resan Värnamo borta. Inte lockad? Jaså, du tror det handlar om fotboll.

Om man tänker på en vanlig supporterförening vad tänker man på då? Läktarsånger, tifon och i bästa fall ett gäng bengaler. Vad bjöds på Värnamo borta…? Nada! Solskenet och toppklassig korv var helt klart den annars mediokra, för att vara generös, matchens behållning.

Matchen

Matchen i Svenska cupen mellan IFK Värnamo och Gais tog inte plats på Finnvedsvallen, där smålandslaget i vanliga fall spelar sina matcher. Då gräset ännu inte var spelbart var kampen förpassad till Ljusseveka konstgräsplan. Ultimata förutsättning för en stor match? Nej. Det fanns en liten läktare åt de ditresta göteborgarna utöver det stod alla på gränsnivå. Hela inramningen andades faktiskt mer division fem än allsvensk nivå.

Gaisarna på planen kämpade och slet. Ungefär det man begär av en division ett klubb som slåss mot allsvenskan. På läktaren var det en annan femma. Ett fåtal organiserade ramsor inledde de grönsvarta följarnas bidrag till matchstämmingen. Stor skillnad mot Värnamobornas totala tystnad.

Efter det starten började häcklandet av motståndet att ta över. Domaren fick i vanlig ordning motstånd varenda gång han lyfte pipan till munnen. Den stackars nummer 15, Felix Wennergrund, som sprang längs högerkanten såg ut som han fick ström i fötterna varje gång han fick bollen. Det uppmärksammade läktaren och gjorde det sen omöjligt för honom att uträtta något i den delen av vallen.

Det hela var egentligen mycket harmlöst. Framförallt delen när två gaisare reciterade Nationalteaterns gamla dänga ’’Lägg av’’ till i stort sett alla på planen. Det kallades för ’’en kollektiv skärpning’’.

Bussfärden från Värnamo till Göteborg bjöd på matchreferat och uppsnack inför den kommande säsongen.


Hemresa

Trots förlust 1-0 så var bussresan hem inte alls nedstämd. Snarare bättre än på ditvägen. Kanske inte så konstigt eftersom matchstart var redan vid klockan 13 i Värnamo. Nu kunde musiken vridas upp och mer förfriskningar plockas fram. Diskussionerna om vilken som egentligen är den värsta bortaresan och hur synd det var att The Clash splittrades fyllde bussen. Ingen sitter kvar på den plats de börjat med. De är istället ett sorts minglande bland alla resenärer. Många kommer och frågare vem man är och varför man inte synts till tidigare på de arrangerade bortaresorna. Det gav tid att möta några av de stolta Gårdakvarnarna.

Medlemskort gick att köpa på bussen. Så här såg årets upplaga ut.


GK profiler

Tanya Fernbrant är en av de mest färgstarka exemplaren i GK. Hon har varit med ända sen Gårdakvarnen kom till 1996 och berättar då om hur yngre supportrar slog sig ihop och skapade en ny supportergrupp. Tanken var då att de skulle finnas något för de yngre och rebelliska.

Fredric Johansson har en nyckelroll i Gårdakvarnen.

Än idag är det styrt av den yngre generationen Gaisare. Fredric Johanson är den äldsta i Gårdakvarnens styrelse med sina ringa 33 år.  När man pratar med Fredric så hör man tydligt att han inte är från Göteborg.

– Nä, jag kommer ursprungligen ifrån ’’slätta’’, säger Fredric och menar då Västgötaslätten.

Fredric Johansons relation till GAIS inleds egentligen av hans vänner som tog med honom på en match. ’’Sen dess fastna jag’’ beskriver han det enkelt som. Han kände sig hemma. Förutom att vara insyltad i Gårdakvarnens styrelse så är Fredric även med och driver GAIS-podden Radio Rantorget.

Vad är grejen med GK?

Väl hemma i Göteborg gick några tillbaka mot sitt egne kvällar. Andra höll ihop och fortsatte att umgås dagen ut.

Så hur kan man sammanfatta det ganska brokiga och aviga Gårdakvarnen? Att det är just exakt det som är dess styrka. Så länge du gillar Gais så är du välkommen. Vill du köra typiskt huliganstuk med Stone Island jacka och Adidas dojor? Gör det! Vill du köra rak lugg, polisonger och Dr. Martens? Go for it! Kille eller tjej, gammal eller ung, punk eller techno, känslan är att alla är välkomna!

Visst, borta mot Värnamo kanske inte är sån match som Gais ska vinna, och det visste alla. Därför var nog inte alvaret runt den matchen något ned vriden. Med det sagt så står inte supportrarna likgiltiga inför matchresultat. Tvärt om så är det många som lever för Gais i med och motgång. Vars liv blir så mycket bättre vid vinst och kan ställas på ända när de grönsvarta förlorar. Men till och med de mest hängivna supportrarna får nu mer välja sina kamper.

Gårdakvarnens organisation kommer tveklöst att följa med GAIS ytterligare en säsong. Den stöttning som supporterföreningen står för är onekligen passionerad och hängiven. För sanningen är ju att GAIS sportsliga framgångar det senaste decenniet har varit lite av en rutschkana neråt i den svenska fotbollen.

Trotts det går fortfarande bussarna, och punkrocken ekar i högtalarna. De ges inte upp. Man hjälper varandra när det går dåligt och jublar tillsammans i medgång. Om man skall beskriva det här förhållandet med ett ord, så tror jag att Tanya Fernbrant sa det bäst:

Det är en familj.

Tanya Fernbrant

Så är det alltså. Gårdakvarnen är ingen supporterförening. Det är en samlingsplats för människor av olika åsikter och smak. Något att falla tillbaka på. En umgängeskrets. Med en sak gemensamt, stötta GAIS! 

Om Gårdakvarnen
– Grundades 1996.
– Ca. 300 medlemmar 2022, växer mer och mer desto närmare – säsongsstarten kommer.
– Uppladdning på John Scott’s Stables innan hemmamatcher.
– Arrangerar bussresor till alla Gais bortamatcher.

Text och bild: Harald Vedin Sjöström