Categories
Grupp 1 - 22

Anja Magnusson

Förr talades det om Stenmarkseffekten och Borgeffekten. Efter curlingspelarnas succeér på OS där alla valörer kammades hem har folk stått och hängt på låset utanför Göteborgs curlinghall. OS-effekten kan nu vara ett faktum. 

– Sopa!, sopa!, sopa!, sopa! utropas det högt i hallen som byggts på ett gammalt varvsområde på Hisingen. 

Sopljudet från curlingkvastarna studsar mot väggarna. En spelare kollar upp på tv-skärmen där det syns hur de gula och röda stenarna placerat sig, för att sedan sänka blicken mot isen, och sen upp igen. “Å stelt” klagar en spelare när han beger sig ut på isen med raka ben. Någon säger nytt försök till sin lagkamrat med ett leende på läpparna.

Klockan är 20:00 och sex lag har samlats för spel i Göteborgsligan. Redan för en halvtimme sedan började curlare att glida in. Det är en blandning av åldrar i de olika lagen och stämningen höjs genom prat och skratt för varje spelare som äntrar hallen. 

Martin Edvall redo för match.
Introducerad genom öppet hus

Bland spelarna i kvällens matcher finns Martin Edvall, 40 i sin gula mössa som sticker ut från den vita isen. Han har hållit på med sporten i ungefär tre år. Detta sedan han blev introducerad genom ett öppet hus som sedan övergick till en nybörjarkurs och han har sedan dess varit fast. 

Laget på bana 3.

– Taktiken är rolig, det är precision i sporten, sedan är det ett roligt lagspel också, säger Martin.

En som har spenderat mycket tid i curlinghallen är Sten Wallin, 62, som hållit på med sporten så länge som curlinghallen i Göteborg har funnits vilket är sedan 2001. Han fick upp ögonen för curling genom en kompis som spelat under sin uppväxt. Under de 21 åren har han märkt av ett återkommande fenomen. 

– Vart fjärde år går det jättebra, sen droppar det av, säger Sten. 

Han berättar att det blir ett enormt intresse i curlingen efter OS när det kommer till företagscurling. Företag kan då hyra lokalen samt få hjälp av en instruktör. Det är även många familjer som vill testa på efter att ha följt dramat på tv-skärmen. 

– Det är väldigt lättförståeligt och det är många som upptäcker sporten genom OS, säger Sten.

Martin Edvall har också märkt av att det hände något strax efter att mästerskapet ägt rum. 

 – Nu när vi hade öppet hus var det de högsta antalet som har varit på ett öppet hus sen, ja säkert sen förra OS. 

Martin förklarar också att nybörjarkursen som ska börja, är den största kursen till antalet på fyra år. Han hittade själv sitt lag på en nybörjarkurs där han och två andra deltog. 

– Vi har hållit ihop sen dess, så vi har alltid haft det bra. 

Saker du inte visste om curling:

  • Kallas för schack på is. 
  • Många golfspelare spelar curling.
  • Det är många olika variabler att ta hänsyn till. 
    • T.ex. hur isen eller stenen är den dagen.

Ett ljud likt lösa knackningar på en dörr hörs i curlinghallen. 

– Fan det blir ett järngäng idag, utbrister en av spelarna och skrattar. 

En man beklagar sig över att det är is på varenda sten och förklarar att han behövt knacka bort is från den ena stenen efter den andra.  

Två av spelarna i kvällens omgång.
Få som fortsätter

Trots att spelarna som befinner sig i hallen i kväll har stannat kvar sida vid sida med curlingen är det inte lika självklart för alla. Sten Wallin säger att även om många får upp intresset för curling efter OS är det inte lika många som fastnar. 

– Även om många säger att det var jättekul och att de ska komma tillbaka är det få som faktiskt gör det. 

Han tror att det kan bero på att det är svårt att få ihop lag. Det har man försökt lösa genom en lista i klubben där både spelare som söker lag samt lag som söker spelare kan skriva upp sig. Martin Edvall har därför svårt att förstå varför så få väljer att fortsätta. 

– För mig känns det så självklart att testa på, det är ju inte ett så stort steg. Jag kan inte gissa varför inte fler spelar. 

För de trogna curlingfantasterna är det nämligen inte enbart OS som gör sporten till deras favorit. Det sprids skratt över hallen när lagen har samlats och börjar diskutera kvällens matcher. 

– Man har ett mål att jobba mot, det är väldigt lätt att göra en bättre sten nästa gång, säger Martin.

Sten säger att det är en väldigt social sport som är kul att samlas kring. 

– Det bästa är gemenskapen, att få komma bort några timmar och träffa medlemmar, säger han. 

Tjejernas och killarnas omklädningsrum.
En jämlik sport

Sten Wallin fortsätter med att det är mycket strategier och att balansen är viktig i sporten. Han berättar också att bland det roligaste är att hjälpa varandra att utvecklas inom lagen. Han säger att det är en jämlik sport där tjejer och killar kan vara i samma lag. Det var i just mixed lag som Almida de Val och Oskar Eriksson tog ett brons nu på OS.

Stenmarkseffekten och Borgeffekten:

  • Ingemar Stenmark och Björn Borgs framgångar bidrog till att fler blev inspirerade till att börja med deras idrott.

Text och foto: Anja Magnusson