Categories
Uncategorised

Ida Palm Ekström

Uteträningen är här för att stanna


Den ekonomiskt drabbade träningsbranschen tvingades ställa om när färre vill träna inomhus. Idag erbjuder de flesta träningsföretagen träningspass utomhus och mycket tyder på att trenden håller i sig även efter pandemin.

Vi har varit ute och tränat hela vintern, i snöstorm och tio minusgrader. Jag undrar om vi någonsin kommer vilja gå in igen, säger deltagaren Inger Skoglund.


Klockan är strax efter tio på fredagsförmiddagen. Om tjugo minuter ska ett utomhuspass med jympa börja på Slottsskogsvallens idrottsplats. Majoriteten av deltagarna är pensionärer som gått på Ulrika Gravers pass i flera år. När hon kommer till Slottsskogsvallens läktare väntar deltagaren och hjälpredan Torleif Nordin på henne. Vanligtvis är han klädd i Friskis&Svettis träningskläder, nu i en overall från Svenska fotbollsförbundet.

Ulrika Graver har varit träningsledare sedan 2007.

– När vi flyttade träningen utomhus i november så fanns det inte kläder till alla tränare och de som hjälper till på passen. Torleif velade mellan de två overaller han hade, jag sa åt honom att ta fotbollsoverallen, säger Ulrika Graver.

Det var när restriktionerna skärptes under hösten 2020 som hon började leda fredagens pass utomhus. Sedan dess har passet genomförts i ur och skur på Slottsskogsvallen.

– Jag undrade precis vart ni tagit vägen, utbrister hon, när en grupp på fyra dyker upp på läktaren.

– Vi väntade på att ni skulle fixa lite härligt väder, svarar en i gruppen.

Idag strålar vårsolen men det blåser ordentligt. Iklädda jackor och mössor står deltagarna i små klungor och pratar ute på löparbanan.

– Jag måste komma hit tidigare än till min andra pass, eftersom deltagarna kommer lite innan för att umgås. Här får man känna tillhörighet, att man är en del av en grupp mitt i pandemin, säger Ulrika Graver.

När det är dags för träningen att börja, samlas gruppen i en ring runt henne på löparbanan. Avstånden mellan deltagarna är stora, någon meter längre än Folkhälsomyndighetens rekommenderade avstånd.

– Ni får komma lite närmare så ni hör mig, säger hon.

En deltagare som är med på jympapasset för första gången.

På utomhusträningen har inte träningsledaren någon mikrofon. Det är inte lätt för deltagarna att höra vad Ulrika Graver säger om de står en bit ifrån. Byggarbetare hamrar på läktaren och en gräsklippare puttrar på i bakgrunden. Med hjälp av musiken som dånar från högtalarna lyckas ändå deltagarna följa instruktionerna. De sparkar med benen till dansband och gör ben-böj till lugn RnB.

Deltagarna har bara gott att säga om utomhusträningen, trots att de ibland behöver dela utrymme med både byggarbetare och gräsklippare. Den friska luften tillför något extra till passet, enligt flera av dem. Deltagaren Inger Skoglund är en av entusiasterna.

– Vi har varit ute och tränat hela vintern, i snöstorm och tio minusgrader. Jag undrar om vi någonsin kommer vilja gå in igen, säger hon.

– Det finns nog inget företag som inte erbjuder uteträning idag.

Intresset för utomhusträning gör att Friskis&Svettis planerar för ett stort utomhusschema även efter pandemin, berättar Annica Wigerstedt, gruppträningskoordinator på Friskis&Svettis i Göteborg. Innan pandemin var fem löpträningar i veckan den enda utomhusträningen som erbjöds kontinuerligt – och bara under sommarhalvåret. Idag erbjuder föreningen 40 utepass i veckan året om.

Mats Sundström, ordförande i styrelsen för Almega Friskvårdsföretagen, tror att utomhusträning är en trend som är här för att stanna. Det är entusiasmen för utomhusträning hos instruktörer och medlemmar får honom att tro att intresset förblir intakt framöver. Mats Sundström är även PT- och sjukgymnastikansvarig på gymkedjan SATS, som också utökat sitt utbud av utomhusträning under pandemin.

– Det finns nog inget företag som inte erbjuder uteträning idag, säger Mats Sundström.

Han berättar om gymkedjan Actic som till och med börjat investera i utomhusförråd för utrustning till utepassen.

– Det gör de ju inte bara för att ha under pandemin, utan det är något de tänker att de kan hålla på med senare också, säger Mats Sundström.

– Vi har sagt det att när alla har fått sina sprutor så ska vi kramas, det brukade vi göra.

Ulrika Graver använder inte redskap sedan träningen flyttade ut, istället utnyttjar deltagarna sin egen kroppsvikt. När hon ropar att det är dags för nedvarvning springer några och hämtar jackan, som åkte av efter uppvärmningen, för att ligga på. Vissa deltagare hämtar sina medhavda liggunderlag.

En deltagare pustar ut under nedvarvningen.

Trots lojala deltagare som dyker upp med sina liggunderlag varje vecka, så är tycket på fredagspasset lägre än när det arrangerades inomhus. Då kunde det bli uppbokat på en och en halv minut.

– Vi tappade en del personer när vi gick ut. Innan var vi 70 personer på passen. Idag finns det plats för 35 personer och det är kanske 25 stycken som är med idag, säger Ulrika Graver.

Torleif Nordin, till höger i bild, brukade hämta och bära tillbaka redskap på jympapasset. Under utomhusträningen behövs inte det.

Alla träningsföretag har förlorat medlemmar till följd av pandemin. Mats Sundström uppskattar att företagen som ingår i Almega har tappat 20 – 25 procent av sina medlemmar i snitt. Det innebär stora ekonomiska förluster eftersom medlemmarna är den främsta inkomstkällan. Uteträningen har hjälpt till att behålla några personer. Men det har inte täppt igen det ekonomiska hål som de förlorade medlemmarna lämnat, enligt Mats Sundström.

Vid Slottsskogsvallen är Ulrika Gravers pass över. Hon plockar fram dotterns hemmabakade kakor, förra veckan hade hon med sig knäckebröd. Det är ett sätt att få tid att utbyta några ord med deltagarna efter passet, innan brukade hon stå i dörren och säga hej då till alla. Torleif Nordin och några till dröjer sig kvar på löparbanan och pratar lite även efter träningen.

– Vi har sagt det att när alla har fått sina sprutor så ska vi kramas, det brukade vi göra, säger Ulrika Graver.


Text och foto: Ida Palm Ekspong