Categories
Grupp 2 -21 Uncategorised

Gaelisk fotboll

Sporten du inte visste fanns

Gaelisk fotboll

Text och foto: Maxi Fiedler

Gaelisk fotboll har drygt 600 år på nacken och ser ut som en blandning av fotboll och rugby. Idag är det den mest populära sporten på Irland där reglerna utvecklades. På grund av landets långa utvandringshistoria har sporten spridit sig världen över och även i Sverige.

Klockan är tio på en söndag i april. Solen lyser upp den perfekta konstgräsmattan på fotbollsplanen IP2 i Länsmansgården. Fast det är inte här Adrian Kelly och Paul Curley ska träna. De går över fotbollsplanen och klättrar genom en lucka i staketet till ett rugbyplan med riktig gräs och riktiga bulor. Här finns det dem H-formade målen man behöver för gaelisk fotboll.

Kort om sporten

Två lag på 15 spelare möts i en match på 60 till 70 minuter. Gräsplanet mäter 140 gånger 80 meter, alltså nästan dubbelt så mycket som ett vanligt fotbollsplan. Bollen spelas med både fötterna och händerna. Det blir ett poäng om den skjuts över målribban, tre poäng vid ett vanligt mål.

Det här behöver du som vill provträna

tålamod

nyfikenhet

stark vänster fot

ihärdighet

koordination

Sedan 1884 är det Gaelic Athletics Association (GAA) med sina 500.000 medlemmar som sköter sportens förvaltning på hela världen. Organisationen grundades under den så kallade “Gaelic Revival” – en nationalistisk reaktion mot den brittiska kolonialmakten som hade styrt över ön på flera hundra år. GAA skulle värna traditionella sporter som en del av Irlands kulturella arv. Alla 32 counties (län) på Irland har ett lag som tävlar i matcher på nationell nivå, samt ett flertal lokala klubbar. Innan pandemin kom fler än 80.000 besökare till den årliga finalen i Dublin.

Pandemin utmanar

Lagkamraterna Chris O’Reilly och Madeleine Mann har redan börjat att värma upp inför träningen. Några meter bakom planen ligger en liten sjö, platsen är omgiven av björkar och tallar som vajar i vårvinden. En idyll, men Paul pekar på fåglarna som kretsar över sjön.
— De är kända för att vara de mest aggressiva fiskmåsarna i stan, det kanske är därför ingen kommer till träningen, säger han med ett leende.

När irländare kommer till Sverige är det lättare för dem att integrera sig och hitta ett sammanhang här. Allt som krävs är att ta med sig ett par skor och så kör man.

Paul Curley

Gothenburg GAA grundades 2004. Klubben har haft tillräckligt medlemmar för ett fullständigt lag för män och även ett halvt lag för kvinnor. Men det har blivit svårare att motivera folk att fortsätta spela, framförallt nu under pandemin, berättar Adrian. Han och Paul organiserar träningstillfällen och matchar mot andra lag runtom i Skandinavien. Just nu försöker de att få fler spelare och därmed sponsorer som kan finansiera matcher i Sverige och Skandinavien.

Amatörsporten får kritik
i hemlandet

Runtom i världen utövas gaelisk fotboll som amatörsport, så ingen av spelarna, tränare eller arrangörer får betalt. På Irland förekommer inga övergångar heller. Alla spelar för det county där dem är födda. Kritiker menar att elitspelare som genererar mest pengar för sporten borde få betalt för sin insats. De tränar vid sidan om jobbet upp till sex gånger per vecka. Övergångsförbudet gör det svårt för glesbygden med färre spelare att välja på. Samtidigt förväntas dessa lag att tävla på samma nivå som till exempel county Dublin där det bor en tredjedel av den irländska befolkningen. Förra året vann Dublin i finalen – för sjätte gången i rad.

Annorlunda utanför Irland

På kontinenten är reglerna inte lika strikta, berättar Chris.
— Jag bodde i Wien innan och spelade gaelisk fotboll där så jag behövde byta “församling” när jag flyttade hit. Det var inte så komplicerat. Det var bara att fylla i ett dokument och skicka iväg det.

När Paul plockar fram koner och bollar börjar träningen. Adrian vänder sig snabbt om och förklarar att man måste slå eller sparka bollen efter fyra steg och denna teknik ska de öva på först. I nästa ögonblick tar han emot bollen från Madeleine och springer iväg.

Efter teknikövningen är det dags att göra mål. Var och en ska sparka bollen ovanför målribban från fem olika positioner. När det är Pauls tur sparka från den ytterste positionen flyger bollen hela vägen över målribban och staketet till sjön. Alla springer efter bollen som Adrian tagit med sig från Irland senaste gången han var där.

Det är inte bara svårt att få tag på en gaelisk fotboll utanför Irland, berättar Paul.

— Klubbar kan få böter om deras spelplaner är för små. För några år sedan fick vi en anmälan efter en turnering. Då hade en domare skrivit i sin matchrapport till GAA att vårt spelplan var för liten. Både vi och klubben vi mötte skulle betala böter på flera tusen Euro, men vi äger ju inte planen vi spelar på så GAA släppte anmälan.

Viktigt för identiteten

Madeleine hittar bollen och träningen avslutas med en passövning. Sedan slår sig alla ner i gräsmattan och snackar om hur det är med barnen och på jobbet. På frågan om vad sporten betyder för dem säger Adrian:

— Det är vår nationalsport så det betyder mycket. Vi känner ett ansvar att ta med oss sporten, visa för folk vad det är och få dem att spela. 

— Sedan är det en bra gemenskap, tillägger Paul.

— När irländare kommer till Sverige är det lättare för dem att integrera sig och hitta ett sammanhang här. Allt som krävs är att ta med sig ett par skor och så kör man.