Categories
Grupp 2 -21

Löpa tillsammans – mer än bara träning

På senare år har det blivit allt vanligare att man tränar tillsammans i små eller större grupper. Bland slingrande stigar och höga träd i Skatås träffar vi en glad grupp motionärer som löptränar tillsammans flera gånger i veckan.


Text och redigering: William Gustafsson


Löpargruppen Solvikingarna samlas utanför sin bruna klubblokal
Löpargruppen Solvikingarna samlas flera gånger i veckan för att träna löpning tillsammans. Foto: Annika Lagerqvist
Den bruna klubbstugan med en skylt som visar Sovikingarna
Den bruna klubbstugan nästan smälter in i den för årstiden inte så gröna skogen.

Aprilsolen värmer alla de hundratals som tagit sig till Skatås motionsområde. Cyklar med mopedliknande däck kör slalom genom folkhavet, i skogen hörs rop och skratt från discgolfares mer eller mindre lyckade rundor. I skuggan av en skogsdunge ligger ett lågt, brunt trähus. Det nästan smälter in med skogen som inte riktigt hunnit bli så sommargrön än. Det som drar uppmärksamheten till den lilla stugan är istället den grupp på mellan 20 och 30 personer som tillsammans står och svänger med armarna och gör några små korta upphopp. Plötsligt höjer två orangeklädda sina röster över gruppen:
   –­­­­ Idag är vi så många att vi får dela upp i två. Båda kommer köra löpteknik och styrka, hos mig avslutar vi med lite backintervaller, ropar Sonja Roxner, klädd i Solvikingarnas orangelysande ställ.

“Man behöver det sociala, speciellt i såna här tider”
Jonas Boman

En vanlig syn på svenska motionslopp

Ordförande Jonas Boman springer på landsväg
Ordförande Jonas Boman tror att löpargrupper kan spela en viktig roll i mångas liv.

Solvikingarna är en anrik löparklubb som firar 60 år under 2022. Enligt klubbens ordförande Jonas Boman är man en förening som vill nå många, inte bara eliten:
   — Det finns så många klubbar som jagar resultat. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och kunna röra på sig tillsammans med andra.
   Tillsammans tränar klubben fem gånger i veckan med fokus på en allsidig träning. Målen för medlemmarna skiljer sig mycket. Från den som bara vill få gott sällskap och motion, till den som pressar sig mot bättre tider på något av landets alla motionslopp.
   — Det är alltid kul när vi är ute på tävlingar i många delar av Sverige. Då går det nästan alltid att hitta en Solviking i resultatlistan, och man ser oss verkligen med våra dräkter, säger Jonas Boman och visar på sin färgglada t-shirt.
   Men ett Sverige i pandemitider är inte som Sverige i normala tider. Även motionärer påverkas när tävlingar och träningar ställs in. Ett vanligt år hade stort fokus för Solvikingarna varit att bli förberedd för Göteborgsvarvet som brukar springas i maj. 2020 ställdes loppet in och årets upplaga är framskjutet till september.
   — Både jag och många medlemmar upplever att motivationen blir svårare när det inte finns tävling att se fram mot, man vill ju mäta sig med andra. Vi har också märkt att vi är färre på träningar nu när folk är oroliga för pandemin, berättar Jonas Boman samtidigt som han vrider blicken mot den tappra skara som ändå samlats för att ta ut sig tillsammans.
   — Idag verkar vi ändå bli ett härligt gäng, och kollar man ute i spåret är det mycket folk. Vi hoppas att vi kan bli lika många på träningar väldigt snart. Det är så mycket lättare tillsammans.  
   Att fler upptäcker löpträning i grupp är något som organisationen Svenska Löpare märkt. Antalet föreningar och grupper har ökat under åren. Under pandemin har många undvikit gymmen och istället tränat utomhus. Enligt statistik från Svenska Löpare har flera löpargrupper ökat sina medlemmar och erbjuder även fler pass. Samtidigt uppmanar de sina medlemsföreningar att följa rekommendationerna och inte vara för många i grupp.

Från en månad till 26 år

Den rutinerade löparen Lars Pensjö är glad efter passet
Lars är en av de som hittat kärleken till löpning. Han tränar även tillsammans med en friidrottsgrupp när inte Solvikingarna kör.

Förutom att det känns bra i kroppen så vinner man så mycket psykiskt

Lars Pensjö

Gruppen som valt backintervaller med Sonja lämnar stugan bakom sig och joggar målmedvetet mot Skatås bästa backar. Det dröjer inte många sekunder av löpning på den dammande grusgången innan huden har blivit glansig av ansträngningen. Med långa, vana kliv tar sig veteranen Lars Pensjö fram genom gruppen och hejar på övriga:
   — När vädret är såhär fint finns det inget bättre än att springa, men vi kommer få svettas.
   Lars började i Solvikingarna för 26 år sedan. Då tillsammans med sina barn på klubbens familjeträning.
   — Jag hade inte sprungit alls innan. När ungarna började hade jag inget val, det var bara att kuta efter, skrattar han mellan andningspauserna.
   Sedan dess har han stannat kvar. När barnen har lämnat är det bara han själv som tar sig till träningarna. Och det är det värt menar han:
   — Löpning är en del av livet nu.
   Lars Pensjö berättar att han nog är en av de som varit med längst. En person på passet har bara varit med en månad. En annan har nyss kommit tillbaka efter en treårig paus. Alla får vara med, alla får ut något av det – tillsammans. Förutom träningen ger det så mycket mer menar samtliga deltagare.
   — Bara att få ett glatt hejarop gör det så mycket lättare att kämpa på, det blir psykologiskt. Att man orkar pressa ut det där sista när man kämpar tillsammans.
   Efter passets tuffare delar väntar en lugnare joggingtur tillsammans tillbaka mot klubbstugan. På tunga ben och med fortsatt tung andning tar sig en samlad trupp fram. Efter någon minut verkar den friska doften av soldränkt skog gjort sitt och små samtal om allt från vilka som ska ställa upp i Lidingöloppet till hur robotar kan programmeras till både träning och textproduktion uppstår. Den delen av passen är också viktig menar ordförande Jonas Boman:
   — När många är isolerade blir det en viktig del av vardagen när man kan träffas och prata. Tillsammans med träning märker vi att det får våra medlemmar att må bättre, och det är ju det viktigaste.

Så fungerar löpargrupper

  • Man samlas en eller flera gånger i veckan och kör olika typer av pass. Intervaller, styrka, teknik eller långpass är vanliga träningsformer.
  • Ledare hjälper till med planering och övningar för att underlätta träningen.
  • Totalt finns 187 löparföreningar godkända av förbundet. Andra privata aktörer och facebookgrupper är också vanliga.
  • Tänk på att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer under pandemin.

Källa: Svenska Löpare