Categories
Grupp 2 -21

Padelutvecklingen

Sporten som tog
Sverige med storm
– här är varför

Padel har de senaste åren tagit Sverige med storm och utvecklingen fortsätter framåt. Padelanläggningar byggs ut, nya spelare värvas och padelbutiker öppnar. Det måste finnas en anledning till att en halv miljon svenskar testar en sport inom loppet av ett år.


Text och foto: Cajsa Reuterberg


Mellan ängar och industrier i Stenkullen ligger en av idag många padelanläggningar. Frida Zätterman sitter framåtlutad i en mörkblå sammetssoffa, vid sidan om tre stora glasburar. Trots att det är sent en torsdag kväll är alla banor upptagna. Det luktar svett och plastgolv och från burarna hörs rop, svordomar och ljudet av bollar som studsar mot både racketar och väggar. Det är en fartfylld omgivning, men Frida knyter lugnt sina vita inomhusskor och tar upp sitt blå rack från träningsbagen. Hon gör sig redo för spel. 

Ersätter pausad sport

Det var för drygt ett år sedan som Frida testade sporten för första gången. Hon fastnade nästan direkt och bokningsbekräftelserna började rulla in i inkorgen.

– Sedan har det bara eskalerat, säger hon med ett skratt.

Egentligen spelar hon innebandy, men sedan den pausats på grund av pandemin har padel blivit en ersättning. Med sporten får hon adrenalinet och tävlingen som hon annars hade haft brist på. Att det var just padel som fick ersätta finns flera orsaker till. 

– Jag tycker det är roligt med tennis och badminton, men är man amatör så dör det ganska fort. I padel får du alltid en andra chans med väggen och du behöver inte springa och hämta bollen hela tiden. Man kommer dessutom in i sporten snabbt.

Padel känns mer som en sport som är till för alla.

Hon beskriver även känslan av att inte behöva ifrågasättas för att man inte är en professionell spelare. 

– Det är ingen som har lagt beslag på den här sporten. Man skulle aldrig våga påstå sig spela fotboll om man inte faktiskt gör det, men padel känns mer som en sport som är till för alla. 

Ihopblandad med kanoten

Enligt Svenska Padelförbundet uppskattas det att över en halv miljon svenskar testade padel i fjol. Sporten har gått från okänd till allmänt känd på bara några år. Detta är något som Johan Brunström, hallchef på PDL Center i Mölnlycke, bevittnat med egna ögon. Sedan de öppnade ett center i Gamlestaden i Göteborg för ungefär fyra år sedan har han sett en stor skillnad.

– Gemene man visste inte vad padel var. Det var inte helt ovanligt att kunder trodde det rörde sig om en kanot, säger han och skrattar. 

Men bara ett år senare ökade trycket och har fortsatt sedan dess. Företaget såg en framtid för padel och hade själva känt potentialen som sporten hade. 

– Vi trodde att intresset skulle fortsätta öka. Då valde vi att öppna en anläggning till.

Det är lätt att komma till en nivå som blir rolig.

Styrkan med padel är enligt Johan Brunström den korta introsträckan. Som professionell tennisspelare kan han enkelt dra paralleller mellan sporterna. 

– Tennis är fantastiskt roligt när du har kommit upp till en nivå där du kan hålla igång bollen, men att komma till den nivån tar flera år. I padel kanske man istället pratar om fem tillfällen. Det är lätt att komma till en nivå som blir rolig. 

Frida Zätterman demonstrerar en serve i padel.

Socialt men coronasäkert

Boll efter boll färdas över nätet, när Frida Zätterman svingar racket fram och tillbaka. Hon slår en boll precis med den kraft som tar den över nätet, vilket gör att motståndaren spurtar fram till mittplan och hinner fram med en millisekund till godo. När bollen ännu en gång svingas över från Fridas sida svävar den två meter över motståndaren innan den landar på golvet i ett av hörnen. Motståndaren står chanslös. 

– Yeees! ropar hon, samtidigt som hon sträcker upp armarna i luften och dansar på stället – en målgest rimligen tagen från innebandyplanen. 

Padel passar bra i pandemins tider. Med sporter som lagts ner eller pausats och många som jobbar hemifrån och vill komma bort öppnas en dörr för sporten. 

– Det är ett enkelt sätt att röra på sig och att komma ut och träffa folk på ett någorlunda säkert sätt, säger Frida. 

Marknaden betydligt större än förväntat

Ett svar på padelutvecklingen är en nystartad butik med padelutrustning i Göteborg. Nordic Padel som tidigare endast haft näthandel öppnade förra fredagen en fysisk butik. Med ett hyreskontrakt som gick ut för den förra lokalen och en möjlighet att öppna en butik här, tog företaget chansen. 

– Vi såg att det byggdes så jäkla mycket padelhallar här och att intresset är extremt högt. Men marknaden är betydligt större än vad vi trodde från början och den växer hela tiden. Folk är betydligt mer benägna om att köpa och byta rack än vad vi räknat med, säger ägaren Tobias Hedberg. 

Tips från coachen

Enligt Johan Brunström är padel en materialsport, men han tipsar om att det dyraste materialet inte alltid är det bästa. Djungeln av material är ett faktum, med hårdhet på racken, blandningen av kolfiber och sedan vikt och balans. Men materialet som investeras i ska matcha spelarens nivå. 

– Är du en medelspelare ska du inte hade det dyraste och det hårdaste materialet, utan ett som är lite mer lättspelat och mer förlåtande.

Här för att stanna

Du behöver heller inte vara den mest vältränade för att kunna ha kul med din padel.

Han ser inga tecken på att padelfebern kommer att gå ner. Det är enkelt att komma igång, socialt och nu även allmänt känt. 

– Du behöver heller inte vara den mest vältränade för att kunna ha kul med din padel. Du kan komma långt med strategi och positionering. 

En timme på planen gick snabbare än bollarna över nätet och Frida knyter upp sina skor på bänken mellan glasburarna. Hon packar ner racket i väskan, tackar motståndaren för matchen och går mot ståldörrarna som leder ut i vårluften.