Categories
Grupp 3 -21

Sommaren räddade caféet från pandemidöden

Sommaren räddade caféet från pandemidöden

Nymans Café och Bed & Breakfast har drabbats hårt av coronapandemin: färre gäster, mindre intäkter och ändrade öppettider. Men tack vare sommaren och rumsuthyrningen har caféet lyckats hålla sig på fötterna.


TEXT OCH FOTO: MALVA SÖDERQVIST


Borden står placerade långt ifrån varandra på cafét. Vid ett bord i ena hörnet sitter en liten pojke tillsammans med sina morföräldrar. Resten av borden är tomma.

– En sån här dag är det ingenting som händer. Det är grått och det har varit det i ett halvår, säger Mats Nyman som driver caféet tillsammans med sin fru Carina Nyman.

Tomma cafébord.
Borden står tomma på caféet.

Hotell- och restaurangbranschen har haft det tufft sedan coronaviruset kom till Sverige förra året. Bara i Västra Götalands län inträffade sammanlagt 98 konkurser inom hotell- och restaurangbranschen under 2020, visar statistik från SCB. 2019 var motsvarande siffra 71. Under januari och februarimånad i år har det hittills inträffat 24 konkurser i länet. Nymans Café och Bed & Breakfast i Karlsborg är en av de i branschen som har påverkats av coronapandemin, men än så länge har de inte tvingats gå i konkurs.

Sedan coronapandemin tog sitt grepp om Sverige har antalet gäster på caféet minskat. Innan pandemin brukade större sällskap från grannkommunerna besöka caféet. Det händer aldrig längre. Mats Nyman uppskattar att besökarantalet har minskat med ungefär två tredjedelar sedan innan pandemin. Coronaviruset har medfört att caféet har fått göra ändringar i sin verksamhet.

Det första som möter de få gäster som besöker det orange- och grönmålade caféet så här års, är ringklockan på vänstra sidan av den röda entrédörren. “Tryck här så kommer vi ut med beställningen!” står det på en skylt över dörrklockan. Sedan ungefär tre månader tillbaka har kunderna kunnat förbeställa tårtverk och smörgåsar från caféet.

– Många som kommer ringer på klockan och då kan vi nå ut på det sättet, berättar Mats.

Mats Nyman.
Mats Nyman driver Nymans Café och Bed & Breakfast tillsammans med Carina Nyman.

I bakgrunden hörs sorlet från de tre fikagästerna, och den lilla pojkens klingande skratt som värmer upp lokalen bit för bit. Inifrån köket hörs ett dovt skramlande ljud och i luften finns en svag doft av kanel. Den dystra stämningen som tidigare omslöt caféet är nu försvunnen.

Mats blir på gott humör av gästernas närvaro och han passar på att småprata med dem innan de försvinner och caféet åter blir tomt.

Det här är vårat favoritbarnbarn, säger den lilla pojkens mormor.

Men så kan man ju inte säga, svarar Mats skämtsamt.

Det är bara för att han är yngst, förklarar mormodern.

En av de större omställningarna som caféet har gjort till följd av pandemin är att ändra öppettiderna. Från att ha öppet sex dagar i veckan har de nu bara öppet tre dagar i veckan. Mats och Carina har därför mer tid till annat.

– Jag och Carina har tänt kakelugnen och suttit där och inte gjort någonting. Men det är viktigt med såna dagar också. Vi har kommit upp i den åldern så att vi måste ta det lugnt, och även se fram till sommaren, säger Mats.

Sommaren och rumsuthyrningen – ett ljus i mörkret

Coronapandemin gjorde att många svenskar, som annars brukar åka utomlands under sommaren, istället reste runt i hemlandet. Detta var något som Nymans Café och Bed & Breakfast märkte av förra sommaren. Besökarantalet sköt i höjden och ekonomin förbättrades.

Hela sommaren var en kalas-sommar för oss.

Det var inte bara Nymans Café och Bed & Breakfast som seglade i medvind under sommaren förra året. Hotell- och restaurangbranschen i Västra Götaland klarade sig bättre från konkurser under sommarperioden, jämfört med övriga årstider. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti förra året inträffade sammanlagt 14 konkurser inom hotell- och restaurangbranschen i Västra Götalands län, enligt statistik från SCB. Det är ett betydligt lägre antal konkurser i jämförelse med andra tremånadersperioder samma år.

Mats och Carina startade upp sin Bed & Breakfast-verksamhet för ungefär fyra år sedan, vilket de idag är tacksamma över.

– Hade vi inte gjort det vet jag inte hur det hade gått egentligen, förklarar Mats. Han syftar på att det hade varit svårt att klara sig rent ekonomiskt om de inte hade haft sin Bed & Breakfast.

Caféts innergård.
Cafébyggnaden sedd från baksidan och en del av innergården.

Caféet ligger på nedervåningen i en stor trävilla och på övervåningen finns några av rummen som de hyr ut. Bakom trävillan finns en innergård som på sommaren brukar vara full av grönska. Idag är grönskan bara fläckvis.

Tavla gjord av glas.
Mats Nyman arbetar mycket med glas och olika typer av metaller.
Abstrakta konstverk.
Några av Mats Nymans alla konstverk.

– Här ska vi ställa ut skulpturer sen i sommar, säger Mats och pekar mot mitten av innergården. Mats jobbar även som konstnär, och längst bort på innergården finns en verkstad där han tillverkar sina konstverk. Till höger om verkstaden står en röd byggnad där resten av uthyrningsrummen finns.


Det var många personer som hyrde rum hos Nymans Bed & Breakfast förra sommaren. Under tre månader hade de en hundraprocentig beläggning. Det är fortfarande många som hyr rum, berättar Mats.

– Det är väl vår trygghet just nu, säger han.

Mats blickar framåt till sommaren. Han längtar efter att verksamheten ska komma igång på riktigt. Att det ska bli “full rulle” igen som han uttrycker det.

Både jag och min fru ser väldigt mycket fram emot sommaren, säger han och ler.