Categories
Grupp 3 -21

Bokhandeln och Västlänken

Västlänken har bokstavlig talat skakat om Göteborg. Vid en av platserna för bygget drev Lena Holm i 20 år en bokhandel, som hon nu tvingats stänga. Västlänksbygget har gjort situationen ohållbar menar hon.
Det finns ingen möjlighet att ha en fysisk bokhandel och locka folk att komma hit.


Text och foto: Amanda Åström

Ett stenkast från Feskekörka i Rosenlund i centrala Göteborg är marken uppriven. Runt omkring kryllar området av byggfordon. En plats som för bara något år sedan var full av olika verksamheter har förvandlats. Mitt i allt ligger den lokal som i 20 år varit Lena Holms bokhandel. Men lokalen är tömd och numer återfinns bokhandeln endast online. 

Ingen framtid i Rosenlund

Sedan Västlänksbygget påbörjades i Rosenlund har fem butiker stängt ner sin verksamhet i området, berättar bokhandlaren Lena Holm. Detta samtidigt som en vuxenutbildning och Skatteverket flyttat från området och Feskekörka har stängt för renovering under två års tid. 

– Det har varit en flykt från området, säger bokhandlaren Lena Holm. 

Med de ombyggnationer som kommer fortsätta under minst fem år framöver ser hon ingen framtid för sin bokhandel. 

– Det är ju en stor arbetsplats som kommer bli ännu sämre, för nu kommer man gräva ett stort hål här utanför. 

– Det finns ingen möjlighet att ha en fysisk bokhandel och locka folk att komma hit.

Det har varit en flykt från området.

Bokhandlaren Lena Holm

Pandemin blev dödsstöten 

Trots att trafiksituationen gjort det svårt för butiken att locka nya besökare har de ändå överlevt tack vare sin trogna kundkrets berättar Lena Holm. Men det förändrades med coronapandemin.

– Många av våra kunder kommer inte ut, de äldre går väldigt lite i bokhandel, säger hon.

Delade meningar om dialogen

Lena Holm menar att kommunen inte sett till att Trafikverket hållit sitt löfte om att avskärma bygget. Bland annat var det tänkt att stora plank skulle sättas upp för att skydda omgivningen. 

– Man värdesätter inte de som är aktörer på gatan. Utan man kör det enkla sättet och sen så tänker man att det löser väl sig så småningom. Men staden har ju farit väldigt illa av det här.

Byggarbetsplatsen som omger Rosenlund.

Anna Thalenius Ihrén, dialog- och intressentkommunikatör för Trafikkontoret, vänder sig mot påståendet att kommunen varit för slappa. Hon menar att butiksinnehavarna kanske inte alltid känner till hur mycket kommunen faktiskt engagerar sig. 

– Vi är ganska många hos oss som de senaste åren har ägnat våra liv åt det skulle jag säga. Vi brinner ju för att försöka få det så bra som möjligt för verksamheterna. 

Samtidigt har det varit svårt även för kommunen att hantera bygget berättar Anna Thalenius Ihrén.

– Det är inte jättelätt att inne i en stad bygga så stora projekt som man gör nu.

Förutom att ringa otaliga samtal till Trafikverket anordnar kommunen även möten mellan de olika aktörerna i staden berättar Anna Thalenius Ihrén. Bland annat genom projektet Citysamverkan där verksamheter, näringslivet och politikerna har en chans att mötas. 

– Vi har valt en dialogmodell där vi är i ständigt samtal med dem genom ett antal olika kanaler. Vi pratar om det som är på gång att hända i staden och lyssnar in reaktioner och utökar dialogen om det känns som om det många frågor kring något. 

Men Anna Thalenius Ihrén har märkt att det inte alla som har möjlighet att delta. 

– Om du ska bevaka allt så kräver det också tid. För en del verksamheter är tiden väldigt viktig för att istället sälja eller utveckla i sin butik eller verksamhet.  

Så var fallet för Lena Holm, som nu kommer söka ekonomisk kompensation för byggets påverkan.

–Det är något jag inte har hunnit med men jag ska ta upp det nu.

Fullt fokus på näthandeln

Byggfordonen som kör runt i området.

Lena Holm blickar ut över Rosenlund och suckar. Hon drar in luft för att påbörja en mening men i samma stund kör en grävskopa förbi och dränker orden.
Det är nedsläckt och ödsligt inne i bokhandelns gamla lokaler där det för bara två veckor sedan vällde över av böcker. 

Nu när hon stängt igen den fysiska butiken satsar Lena Holm för fullt på bokhandelns webshop. Fastän hon tycker det känns tråkigt att behöva stänga har hon svårt att se att hon kommer öppna en traditionell bokhandel igen. 

– Du kan inte flytta en fysisk butik och tro att du får samma kundkrets igen. Och här är det lång tid innan Haga station är klar och byggarbetsplatsen är borta, så jag tror inte det, säger hon. 

Lena Holm sin butik innan den stängde.