Categories
Grupp 3 -21 Uncategorised

Pandemin tvingade dem att stoppa sitt stora engagemang

Friskis & Svettis i Kalmar är kända för sitt stora sociala engagemang. Där har alla alltid varit välkomna och den sociala biten har varit lika viktig som själva träningen. Nu under pandemin har de tvingats tänka om, vilket förändrat förutsättningarna för gemenskap på gymmet.
– Man kommer dit och gör sin träning och sen så uppmanar vi att man går hem, och det är precis det vi inte vill, säger Stina Winbladh. 

Text och bild: Ludvig Rickardsson

Det ekar tomt i träningshallen på Friskis & Svettis i Kalmar. Stina Winbladh håller i ett corepass där det i pandemifria tider kunde befinna sig uppemot hundra deltagare. Idag är det bara sju. Stina är karismatisk där hon står och dirigerar träningspasset framför de träningssugna människor som tagit sig hit ikväll. Det är ingen hemlighet att gym har fått göra stora anpassningar i pandemitider. Men när man tänker sig att deltagarantalet på det här passet kunde varit tio gånger så många blir pandemins dysterhet påtaglig.

Stina Winbladh från Vetlanda jobbar som sjukgymnast till vardags och har hållit i träningspass på Friskis & Svettis sedan 1996. Stinas långa karriär inom gruppträning har föregåtts av ett stort intresse för träning och hälsa, men det var inte alltid så. Hon berättar att hon motvilligt började idrotta i tioårsåldern, men insåg rätt fort att hon tyckte det var väldigt roligt. 
 – Jag tror att jag blev lite tvingad av mina föräldrar faktiskt. Min pappa gillade fotboll så han tog med mig till en fotbollsträning under protester och han släppte av mig och åkte därifrån. Men sen blev jag fast i det under väldigt lång tid och slutade väl egentligen inte spela fotboll förrän i trettioårsåldern, säger Stina.  

Stina Winbladh har jobbat som instruktör sedan 1996.

Nu, tjugofem år senare är hon fortfarande kvar som instruktör och en självklar figur i byggnaden. Det gångna året har varit tufft för gymmet och dess anställda. Stina och hennes intruktörskollegor har under pandemin fått anpassa sina träningspass rejält. Från att ha cirka etthundra deltagare på ett pass har hon nu runt femton. Detta för att varje deltagare ska kunna röra sig ensam på tio kvadratmeter. Friskis & Svettis i Kalmar har länge haft ett rykte om sig att inte bara vara ett gym utan även en social mötesplats för människor. 

 – Friskis vill ju vara den här sociala gemenskapen, det är vi väldigt noga med. Att vi prioriterar personliga möten och vi vill vara på plats och möta människor. Det som tidigare var vår grej har vi fått ändra på och vi har fått ta bort hangaroundställena. Man kommer hit och gör sin träning och sen så uppmanar vi att man går hem, och det är precis det vi inte vill, säger Stina.

Stinas corepass som hon brukar hålla i på onsdagar.

Folkhälsomyndighetens rapport om konsekvenserna för äldre personer efter årets smittskyddsrestriktioner visar att psykisk ohälsa har ökat hos de äldre. De tvingas isolera sig och saknaden efter sociala sammanhang är stor. Folkhälsomyndigheten säger därför att dessa åtgärder blir skadliga om de blir långvariga och bör användas under begränsade perioder. De digitala lösningarna har också ökat lavinartat och de äldre är en grupp som ofta är oinvigda i den digitala världen – vilket bidrar till utanförskap. Folkhälsomyndigheten förklarar också att “De som är mer socialt, ekonomiskt och hälsomässigt utsatta riskerar att drabbas hårdast av de negativa konsekvenserna av pandemin, vilket ökar ojämlikheten i hälsa”.  

Stina berättar att de som uppskattade det sociala mest på Friskis & Svettis var den äldre målgruppen. När de bestämde sig för att flytta några pass utomhus valde de därför att prioritera seniorpassen. De har nämligen fått tillåtelse av företaget som äger parkeringen utanför att bedriva pass på en markerad del av parkeringsplatsen. Stina tror också att pandemin slår extra hårt mot de som är ensamma och som söker sig till sociala sammanhang.  
 – De som uppskattade det sociala mest var den äldre målgruppen. De har ju dessutom problem med det sociala i övriga sammanhang eftersom de har inget jobb att gå till, de får inte träffa sina anhöriga och så vidare. Så att de äldre har ju varit en utsatt grupp under pandemin. Jag kan ju bara tänka mig att de har blivit lidande, säger hon. 

Friskis & Svettis i Kalmar med rutan för utomhuspass bakom släpvagnen.
Sju deltagare blev det på passet. I pandemifria tider kunde deltagarantalet bli upp emot hundra stycken.

Friskis & Svettis är trots allt ett gym och folk går dit för att träna. Men det smärtar ändå Stina att deras stora engagemang att vara en mötesplats för olika sorters människor har fått upphöra.  – Vi var ju ett sånt där ställe där man fick lov att vara som man är. Om man upplever sig som lite udda så tror jag att man ändå kände sig välkommen hos oss. Vi hade vissa individer som kom och satte sig i sofforna bara för att det fanns folk som rörde sig i våra lokaler. Man behövde inte vara social men man var ändå i ett socialt sammanhang. De har ju fått vara hemma nu, säger hon. 

Vi har alla fått tänka om under pandemin och vi har fått ändra på våra dagliga rutiner. De som kom till Friskis och Svettis för att mätta en social längtan har fått det svårare än någonsin. Men för att gemenskapen och välviljan som detta ställe utstrålar ska raseras krävs det mer än en pandemi. När pandemin släpper sina klor om samhället och folk vågar sig tillbaka till sina mötesplatser i vardagen kommer de garanterat uppmanas att stanna kvar en stund och ta en kopp kaffe efter sitt träningspass – istället för att hålla avstånd och gå hem så fort som möjligt.