Categories
Grupp 3 -21

Fler köper hund under pandemin – kan stödja en cynisk organisation.

När Coronaviruset tar över världen, så kommer hundar till räddning. Det vet Mathilda Rontti mycket om. Följ med på en mer livlig och färgglad vardag som nybliven valpägare. Och ta del av den mörka sanningen bakom valpförsäljning.

Text & bild: Wiktoria Gruca

____________________________________________________

Mathilda bär upp Enzo.

Den vita villan i Göteborg har länge stått i sitt lugn, men nu hörs ljudet av små tassar mot trägolvet. Runt hörnet skuttar det fram en svart och lurvig figur, med en igelkott till gosedjur i högsta hugg.
– Enzo kom hit nu, ropar Mathilda Rontti, ägaren till den lilla blandraslabradoren som glatt lyder sin matte.
När många nu jobbar hemifrån ökar intresset för att köpa hund. Familjen Rontti är en av dem som hoppar på trenden.

Vi var väldigt noga med att få se valpen innan köpet

Uppfödare i Sverige klarar dock inte av den starka efterfrågan, vilket har lett till en ökad import av valpar och hundar. Likaså illegalt, där flertal föds upp i så kallade valpfabriker. Tikarna utsätts för tvångsparning och lever under svåra förhållanden, dräktiga som efter förlossning. Valparna skiljs från mamman för tidigt, vilket kan resultera i beteendeproblem som rädsla och aggressivitet. De kan även bära på sjukdomar på grund av dem svåra förhållandena på valpfabriken. Enzo är dock en frisk valp som har köpts med omtanke från en erfaren uppfödare.

– Vi var väldigt noga med att få se valpen innan köpet, säger Mathilda.

Ny vardag

När pappa mister jobbet och familjen arbetar på distans är det extra livlöst och sömnigt i huset. Då föddes idén om att köpa valp, vilket var svårare än förväntat.
– Pappa kontaktade nog 15 olika kennelklubbar, men det var minst ett års väntetid då många redan var i kö, säger Mathilda.

Efter att ha letat på olika kennlar, och Blocket, i flera månader så svarade en privat uppfödare. En sista valp fanns kvar.
– Det var jättespännande! Det blev genast livligare i huset när valpen klev in med sin busiga energi, vilket man saknar då det annars är så tyst, berättar Mathilda och kastar en boll som genast följs upp av skällande och en viftande svans.

Favoritleksaker.
Enzo och igelkottsgosedjuret.

Nu ligger det koppel och hundleksaker på det vanligtvis fläckfria golvet, och det tomma hörnet i köket har ersatts av färgglada skålar och ljudet av knastrande hundmat. Den sömniga tystnaden är nu som bortblåst då valpen springer, skuttar och rullar runt för att få till sig all uppmärksamhet. Huset har fyllts med en känsla av lekfullhet och en större kärlek. Istället för isolering på rummen sitter familjen ofta samlad kring den lilla varelsen, som håller sällskap och utsänder extra värme och glädje i pandemins trista sken.

Han har verkligen stöttat oss genom pandemin.

Enzo tuggar på en pinne.

– Han har verkligen stöttat oss genom pandemin, säger Mathilda.
Hon förklarar att en fridfull och trygg energi sprider sig i raketfart när man klappar den silkeslena varma kroppen, som nu har somnat på soffan och ljudet av små puffar av luft är allt som hörs.
– Han piggar upp, är alltid med en och för oss närmare. Annars tror jag att vi knappt hade pratat och haft distans även här hemma i familjen.
Dock krävs nya rutiner om vem som ska gå ut, sova med och mata hunden. Detta löstes med olika skift.
– Det är som att ha en bebis, säger Mathilda. Ibland måste man upp tre på natten och rasta.

Stor efterfrågan

Antal besökare på Köpahund.se har ökat med 66 procent sedan förra året och fler uppfödare bekräftar att födda valpar ofta redan är sålda. Möjligheten att ta hand om en hund under karantän, och den stora uppmärksamheten i media, tros vara en stark bidragande faktor till ökningen.

Men även genom ideella organisationer kan valparna komma med sjukdomar och problem. I en artikel från Svenska Kennelklubben, berättar Sonia Lopes från Länsstyrelsen, att de flesta hundar förs in illegalt genom annonser. Inga hälsokrav uppfölj, valpar är för unga att vaccineras och har ofta falskt pass. Detta riskerar valpens välfärd såsom andra djur- och människors då sjukdomar sprids lätt.

Vissa kollade inte ens på valparna och ville bara köpa direkt.

Lotta Hofvberg från Jordbruksverket berättar vidare, i samma artikel, hur man utsätter sig och djuret för en risk med en jobbig returresa eller avlivning om alla krav på hunden ej uppfylls. Hunden kan avvisas, avlivas eller karantäriseras.

Men en registrering garanterar inte en frisk hund som är född i Sverige. Därför är det viktigt att ta reda på hundens ursprung, se valpens hem samt mamma och inte acceptera leverans till en annan plats oavsett. Hofvberg berättar att ett köp från uppfödare registrerade i Svenska Kennelklubben minskar dock risken för köp av en smuggelhund.

När verkligheten återvänder

Vad händer när pandemin är över? Många köper hund, då tiden finns just nu, och tänker inte långsiktigt.
– Det är inte bra för en hund att byta hem ofta. Den kan tro att ens flock lämnar en, blir osäker och i värsta fall aggressiv. Enzo har precis blivit bekväm utan sin mamma och hittat oss som sin familj. Tänk om han nu skulle byta hem igen, säger Mathilda och kollar in i den oskyldiga valpens nu trygga och glittrande ögon.

Det gäller att vara beredd och veta vad man ger sig in på.
– Det hade inte funkat om inte familjen var hemma, säger Mathilda. Det är väldigt krävande att ta hand om en liten valp själv samtidigt som skola och jobb finns vid sidan om. Därför krävs en ärlig diskussion innan man tar ett beslut.
Hon belyser att det är extra viktigt för nya hundägare att läsa in sig på ämnet för att göra ett tryggt hundköp.

Köp av smuggelhundar stödjer en verksamhet som utsätter hundar för stort lidande, omedvetet som medvetet.