Categories
Grupp 3 -21

Ålstorps hembageri

Tog över bageriet – mitt under pandemin

Bageribranschen drabbades hårt till följd av coronapandemin och genom hashtagen #räddadinbagare uppmanas människor att handla på sina lokala bageriet för att de ska klara sig genom coronakrisen. Hembageriet i Ålstorp är ett av alla lokala bagerier i Sverige och de har nyligen fått nya ägare, mitt under pandemin.


Text & bild: Elvira Knudsen


I den skånska lilla byn Ålstorp, mellan Lund och Landskrona, ligger Ålstorps Hembageri. Trafikanter som passerar byn möts längs med vägen av en vit vägskylt med svarta bokstäver: Hembageri. På dörren in till bageriet hänger bjällror som ringer varje gång en kund går in i butiken. Idag ringer de hela tiden. Eftersom butiken är väldigt liten och med tanke på det rådande coronaläget får bara en kund vistas inne i butiken åt gången. Besökarna som väntar utanför ser till att hålla minst fem limpors avstånd, vilket står på en affisch inne i bageriet.

– Lördagar är ju en dag som det brukar vara mycket folk. Nu börjar det bildas kö igen, säger Lotta Grenter, som är en av ägarna till bageriet, och pekar på kön som bildats utanför, och tillägger sedan:

– Förra lördagen hade vi upp till 20 personer som stod i kö.

Mellan Lund och Landskrona ligger Ålstorps Hembageri.

Det har nu gått några veckor sedan Lotta Grenter och Jessica Håkansson tog över som ägare för hembageriet i Ålstorp, mitt under den pågående coronapandemin.

– Vi såg att bageriet var till salu i augusti och tänkte väl att det kommer väl någon att ta över och så gick det någon månad och så hade ingen köpt det ännu och så gick det några månader till så börja man tänka lite “ja, men det är ju himla trevligt att ha ett bageri här i närområdet” och då kände vi “ja, varför inte”, säger Lotta.

För ungefär ett år sedan slog coronapandemin till ordentligt i Sverige och drabbade bageribranschen hårt. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer arbetar för att göra det lättare att driva bageri och konditori. Förra året la organisationen ett extra stort fokus på att föra diskussioner med politiker och myndigheter om hur man på bästa sätt kan stötta bageri- och konditoribranschen i en svår tid. 2020 var också året då Sveriges bagare & konditorer lanserade kampanjen #räddadinbagare för att uppmana människor till att handla på sina lokala bagerier för att de ska kunna klara sig genom coronakrisen.

Förhoppningen är väl att någon gång ska detta också gå över

Att coronapandemin drabbat bageribranschen är såklart något som Lotta och Jessica är medvetna om, men de försöker istället att blicka framåt.

– Förhoppningen är väl att någon gång ska detta också gå över. När vi går in i något så har vi ju en tanke och en idé och en tro på det vi gör. Så nej, inte jätteoroliga, det kan jag inte säga att vi var, säger Lotta Grenter.

För de nyblivna ägarna är allting fortfarande väldigt nytt men att ha tagit över som ägare för bageriet är något Lotta bara ser som positivt.

– Det känns jätte, jätte, jätteroligt och väldigt nytt. Det är väldigt mycket att lära sig men det är fantastiska kunder, tålamodet har varit stort och det är vi väldigt tacksamma för. Det är bara positivt måste jag säga, man får energi, säger hon med ett leende.

Väl inne i butiken känns doften från nygräddade bullar, kakor och bakelser och på väggen hänger tavlor med bilder på olika sorters bakverk. Nu har det gått några timmar sedan bageriet öppnade för dagen och brödhyllorna bakom kassan är inte lika fulla som de var i morse.

– Vi kan se om det finns något vi kan fylla på, säger Christel Boyd Isacsson, som jobbar i bageriet, och går därefter och hämtar några sockerbullar som hon lägger upp prydligt bland de andra bakverken.

– Du skulle kommit hit klockan sju, då hade det inte varit så tomt på hyllorna, fortsätter hon med ett skratt.

Christel Boyd Isacsson välkomnar kunderna till bageriet med ett leende.

Förutom handspriten som står vid kassan och lappen på dörren som meddelar besökarna att endast en kund får vistas inne i butiken åt gången märks coronapandemin inte av särskilt mycket här på Ålstorps Hembageri. Hit kommer idag människor till både fots, med cykel och med bil och här i byn är det uppskattat att det finns kvar ett bageri. Något som Lotta Grenter tycker är extra roligt med att nu ha tagit över ansvaret för bageriet.

Att man uppskattar att det finns ett hembageri kvar är ju roligt att höra

– Att man uppskattar att det finns ett hembageri kvar är ju roligt att höra. Att kunna göra något som ger mervärde för de som bor runt omkring. Vi gör ju detta lite med hjärtat, säger hon.

Efter bara några få veckor vid rodret är bageriet än så länge inne i en uppstartningsfas där Lotta och Jessica ser den här första tiden som ett tillfälle att lära sig samt lyssna på kunderna vad det finns för önskemål. Men de har en plan för vad de vill med bageriet.

– Det blir någon skånsk-fransk variant har vi tänkt oss, och vi har lite tankar på att ändra om inne i bageriet också men det får ta sin lilla tid, just nu ska vi bara lära oss allting, säger Lotta.

Det finns planer på att presentera en hel del nyheter senare i vår men exakt vad det handlar om vill hon inte avslöja.

– Hur gärna jag än hade velat säga det så där off-record så håller vi nog lite på det. Men förhoppningsvis ska det bli trevliga saker.