Categories
Grupp 3 -21

Källby IF

Källby IF går bra

– trots coronas ekonomiska effekt

Lite drygt ett år har gått sedan coronaviruset började sprida sig i världen. För fotbollen har åtskilliga evenemang blivit inställda, vilket resulterat i färre inkomstkällor. I Västergötland har föreningarna ändå klarat sig bra, trots att det förra året fanns elva föreningar färre än föregående år.

Text och Foto: Marcus Erlingfors

Det är måndag kväll och solen har sakta börjat gå ner. Anders Sundberg, ordförande i Källby IF, går med lätta steg mot fotbollsanläggningen som han tycker om så mycket, Eolsborg. Han har gått den här promenaden mängder av gånger. Ofta vid ungefär den här tiden, eftersom han vanligtvis kommer hem från jobbet en stund innan. Idag ska han börja så smått med iordningställandet av de hittills knallgula fotbollsplanerna.

– Det är lite tidigt. Det är ingen som börjar träna här förrän efter påsk, men det är lika bra, säger han med ett leende.

Pensionärerna som brukar hjälpa till under dagarna har gått hem. Eolsborg ligger öde, som det gjort så många gånger det senaste året. Coronavirusets framfart ifjol gjorde att det blev en märklig fotbollssäsong. Märklig blev den också ekonomiskt för föreningen, som till följd av corona fick hälften av alla seniorlagets hemmamatcher inställda, hålla kiosken stängd under samtliga lags matcher och begränsa publikantalet. Men den största förlusten var att de precis som många andra föreningar fick ställa in sina två cuper. Eftersom cuperna spelas inomhus under vintern gick de helt enkelt inte att genomföra.

– Vi har klarat oss bra ändå, säger Sundberg samtidigt som han plockar fram en säck med gräsfrön.

Anders är jobbar ofta ensam på Eolsborg efter sitt vanliga arbete.

Trots missade ekonomiska intäkter berättar han att de kunde spara pengar genom färre utgifter.

– Vår kanslist sade upp sig och när läget är som det är, valde vi att inte anställa någon ny.

De fick också se sig omkring efter alternativa sätt för att få in pengar. Mitt i klubblokalen, vars väggar i princip är helt täckta av vimplar och fotografier av gamla lag, står flera pallar med toa- och hushållspapper som föreningen säljer. Men för att kunna göra nödvändiga investeringar räcker det inte bara att sälja grejer, utan de får även bidrag. Han strör ut lite gräsfrön över en jordfläck på planen och berättar:

– Vi har sökt bidrag hos kommunen för att kunna köpa en ny gräsklippare. Den vi har nu är gammal och dålig. Och så har vi sökt bidrag från Riksidrottsförbundet för våra förlorade inkomster.

Gräsklipparen behöver bytas ut.
Klubblokalens väggar pryds av vimplar
Välkommen till Eolsborg.

Antal föreningar Västergötlands Fotbollförbund

2010 – 279 st

2011 – 275 st

2012 – 268 st

2013 – 262 st

2014 – 260 st

2015 – 254 st

2016 – 261 st

2017 – 255 st

2018 – 251 st

2019 – 252 st

2020 – 241 st

Källa: VFF

Faktum är att det inte bara verkar vara Källby som klarat sig bra. Coronas påverkan på vilken förening som överlever och inte har ännu inte visat sig, även om antalet fotbollsföreningar i Västergötland har minskat över tid.

– Åtta av de elva föreningar vi tappade förra året blev av med sitt medlemskap för att de varit inaktiva ett tag och inte bedriver någon verksamhet, säger Johan Gustavsson, kanslichef på Västergötlands Fotbollsförbund.

– Fotbollen kommer inte att se någon effekt på ekonomin förrän tidigast 2022.

Han berättar också att det är VFF som beslutar om en förening ska få bidrag i deras distrikt, men att det är Riksidrottsförbundet som betalar ut pengarna efter deras besked.

På Eolsborg har nu gräsfrön bytts mot kritmaskin. Raka, vita linjer brer ut sig över gräset allteftersom Anders Sundberg rör sig framåt med den. Precis som idag, är han ofta själv när han är här och jobbar på vardagkvällar. Men trots att allt rullar på som det ska här, så är han orolig över framtiden. Än så länge är fotbollssäsongen uppskjuten till tidigast första maj.

Vi klarar oss nog ett år till. Sedan börjar det bli jobbigt.

Anders Sundberg, ordförande Källby IF

Beroende på hur smittspridningen och restriktioner ser ut så har VFF tre olika scenerier där seriestarten för herrar och damer sker antingen första maj, 15 maj eller först 22 maj eller senare. Det sista alternativet innebär likt förra året att endast hälften av seriematcherna kommer att spelas. Sundberg ser bekymrad ut när han svarar på frågan om hur länge föreningen klarar sig om fotbollen inte kommer igång:

– Vi klarar oss nog ett år till. Sedan börjar det bli jobbigt, säger han.

Johan Gustavsson kommer dock med lugnande besked. Dels berättar han att förbundet ”i princip kommer att subventionera” ut årets tränarutbildningar för att lätta utgifterna för alla föreningar. Dels handlar det också om seriestarten.

– Jag skulle bli förvånad om fotbollen inte är igång den första maj, säger han.

Sundberg är orolig över framtiden men får lugnande besked från förbundet.

Mörkret har fallit, alla redskap är tillbaka på sin vanliga plats och lamporna släcks. Det har blivit dags för Anders Sundberg att gå hem igen. Dagens pass har gjort honom trött, det syns på hans gångstil. Lätta steg har ersatts av aningen tyngre. Ändå ler han när han ger sig av och säger:

– Imorgon är det årsmöte. Då blir det gofika här uppe.

Sedan vänder han sig och vandrar hemåt, men det lär inte dröja länge förrän han är här igen.